/ Turmat

Tre oppskrifter med granskudd

Granskuddpesto, granskuddsirup – eller hva med gravet laks med granskudd? Ferske granskudd kan spises og smaker definitivt av skog og vår. Her får du tre oppskrifter du kan prøve når granskuddene skyter ut.

Sist oppdatert: 7. mai 2022 kl 09.00
oppskrifter med granskudd
GRANSKUDD I MATEN: De er lys grønne, myke og dufter friskt av skog. Kan du forestille deg hvor godt de smaker? Foto: Rita Svorkås
Lesetid: 3 minutter

Det finnes mye godt du kan høste fra naturen – også om våren. 

Ellen-Beate Wollen slår et slag for granskuddene. Hun er forfatter av boka «Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster» og vil få oss  å gjenoppdage alle de næringsrike plantene som finnes rundt oss.  

– En gang var det å sanke fra naturen en stor del av oss, og det synes jeg vi kan bli flinkere til å ta tilbake, sier Ellen-Beate Wollen. 

Om våren kan man lage bjørkesaft, men Ellen-Beate slår et ekstra slag for granskudd.

Gran er det mest dominerende treslaget i Norge, brukt til båtbygging, fioliner og vedfyring. En tresort i dag blir ansett som ugress, siden de vokser over styr på grunn av færre beitende kyr, sauer og geiter.

– Grana må du se for mer enn barnåler.  Før vi begynte å importere frukt, var granskuddene en viktig c-vitaminkilde etter en lang vinter med ensidig kosthold. De grønne delikatessene skyter fart i mai-juni, og de er det bare å plukke i vei. Noen år skjer det enda tidligere, sier Ellen-Beate.

Den søtlige, litt bitre smaken er god både til is, viltretter og som pesto, mener den ivrige sankeren. 

– Hakk det og bruk det som krydder, foreslår Wollen, som spanderer velvillig sine aller beste granskuddoppskrifter, som du også finner i boka.  

GRANSKUDDPESTO 

granskuddpesto
NORSK NATUR: En deilig og litt annerledes pesto. Foto: Ellen-Beate Wollen 
  • 1 dl granskudd

  • 1 neve mandler eller hasselnøtter 

  • 1 fedd hvitløk 

  • 2 ss parmesan

  • 1 dl olje (her må du kanskje justere litt for ikke å få en for tykk og tørr pesto. Den skal være tyktflytende, men ikke «sausete») 

Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser til en grov pesto. 

Server med biter av knekkebrød som en snack eller aperitiff på tur eller etterpå. 

GRANSKUDDSIRUP

Granskuddsirup
DESSERT MED LITT GRØNT: Granskuddsirup er godt og spennende innslag som saus på desserter, til vilt og til te. Server en deilig vaniljeis med granskuddsirup. Friskt og velsmakende.
  • 1 del granskudd

  • 2 deler vann

  • Eventuelt 1 ss myntegele (myntegele brukes gjerne for smak og farge. Du må ikke nødvendigvis bruke det om du ikke har det tilgjengelig)

Legg granskuddene i en kjele og hell på vann til det dekker. Kok over svak varme i 15 minutter. Sil fra granskuddene. tilsett sukker og la koke inn til en sirup. Kjøl ned.

Når sirupen er kald, tilsetter du granskudd og løse granskuddnåler, for da beholder de fargen og blir ikke grå.

Tilsett myke granskuddnåler. Bruk på pannekaker, vafler, is og til te. 

 

GRANSKUDDGRAVET SALMALAKS

gravet laks med granskuddpesto
FRISKT: Rå laks med rått tilbehør. Foto: Ellen-Beate Wollen
  • 1 Salma-laks

  • 1 ss sukker

  • 1 ss salt 

  • 1 dl hakkede granskudd

  • pepper

Bland salt og sukker. Legg granskudd utover på en tallerken. Dryss over halvparten av salt- og sukkerblandingen. Kverne over pepper. Legg salmalaksen oppå.

Dryss resten av salt- og sukkerblandingen på laksen og dryss over granskudd og pepper. Legg en tallerken oppå fisken også, men opp ned slik at den ikke er i kontakt med fiskeoverflaten. Sett noe tungt på tallerkenen.

La stå i kjøleskapet til neste dag.

Server gjerne med rugbrød og sennepssaus til. 

Ellen-Beate Wollen

Skjermbilde 2014-04-30 kl. 11.02.03

Ellen-Beate Wollen har bakgrunn som journalist med mat, helse og livsstil som spesialfelt. Har gitt ut flere matbøker,og er nå aktuell med «Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster. 

Skjermbilde 2014-05-09 kl. 13.04.01
Publisert 4. mai 2021 kl 09.01
Sist oppdatert 7. mai 2022 kl 09.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen