Det finnes mye godt du kan høste fra naturen – også om våren.
Ellen-Beate Wollen slår et slag for granskuddene. Hun er forfatter av boka «Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster» og vil få oss å gjenoppdage alle de næringsrike plantene som finnes rundt oss.
– En gang var det å sanke fra naturen en stor del av oss, og det synes jeg vi kan bli flinkere til å ta tilbake, sier Ellen-Beate Wollen.
Om våren kan man lage bjørkesaft, men Ellen-Beate slår et ekstra slag for granskudd.
Gran er det mest dominerende treslaget i Norge, brukt til båtbygging, fioliner og vedfyring. En tresort i dag blir ansett som ugress, siden de vokser over styr på grunn av færre beitende kyr, sauer og geiter.
– Grana må du se for mer enn barnåler. Før vi begynte å importere frukt, var granskuddene en viktig c-vitaminkilde etter en lang vinter med ensidig kosthold. De grønne delikatessene skyter fart i mai-juni, og de er det bare å plukke i vei. Noen år skjer det enda tidligere, sier Ellen-Beate.
Den søtlige, litt bitre smaken er god både til is, viltretter og som pesto, mener den ivrige sankeren.
– Hakk det og bruk det som krydder, foreslår Wollen, som spanderer velvillig sine aller beste granskuddoppskrifter, som du også finner i boka.
GRANSKUDDPESTO
1 dl granskudd
1 neve mandler eller hasselnøtter
1 fedd hvitløk
2 ss parmesan
1 dl olje (her må du kanskje justere litt for ikke å få en for tykk og tørr pesto. Den skal være tyktflytende, men ikke «sausete»)
Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser til en grov pesto.
Server med biter av knekkebrød som en snack eller aperitiff på tur eller etterpå.
GRANSKUDDSIRUP
1 del granskudd
2 deler vann
Eventuelt 1 ss myntegele (myntegele brukes gjerne for smak og farge. Du må ikke nødvendigvis bruke det om du ikke har det tilgjengelig)
Legg granskuddene i en kjele og hell på vann til det dekker. Kok over svak varme i 15 minutter. Sil fra granskuddene. tilsett sukker og la koke inn til en sirup. Kjøl ned.
Når sirupen er kald, tilsetter du granskudd og løse granskuddnåler, for da beholder de fargen og blir ikke grå.
Tilsett myke granskuddnåler. Bruk på pannekaker, vafler, is og til te.
GRANSKUDDGRAVET SALMALAKS
1 Salma-laks
1 ss sukker
1 ss salt
1 dl hakkede granskudd
pepper
Bland salt og sukker. Legg granskudd utover på en tallerken. Dryss over halvparten av salt- og sukkerblandingen. Kverne over pepper. Legg salmalaksen oppå.
Dryss resten av salt- og sukkerblandingen på laksen og dryss over granskudd og pepper. Legg en tallerken oppå fisken også, men opp ned slik at den ikke er i kontakt med fiskeoverflaten. Sett noe tungt på tallerkenen.
La stå i kjøleskapet til neste dag.
Server gjerne med rugbrød og sennepssaus til.
Ellen-Beate Wollen
Ellen-Beate Wollen har bakgrunn som journalist med mat, helse og livsstil som spesialfelt. Har gitt ut flere matbøker,og er nå aktuell med «Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster.