EPLEKAKE PÅ GANG: Over og undervarme er ganske vesentlig for resultatet. Foto: Sigrid Henjum
Firebox Billy Baking Kit
Innhold: Bakeovn med lokk, 3 rister, 2 små bakeformer, en liten stekepanne, 2 klyper og et termometer Kapasitet: 3 liter (finnes også i 2 liter)
Totalvekt: 2782 g
Pris: Fra 539,-
Leverandør: Speidersport
Testår: 2023
Firebox Billy Baking Kit gjør det mulig å røke mat, lage små brød og småkaker i Billy Can Bush Pot. Settet selges uten kjele og bålbrenner og må kjøpes i tillegg. Vi har fått anledning til å teste hele settet samlet.
Selve Fireboxen er ganske liten og kommer helt flatpakket i en tøypose, men er lett å montere.
Nedi bunnen er det store hull som skal gi god gjennomtrekk og gjøre det enkelt å få fyr.
Noen centimeter under bunnplata er det en liten løs plate som samler opp glør og aske. Det er derfor nokså lett å lage et søtt, lite bål, samtidig som du unngår å etterlate deg spor etter bålet.
Vannkoking, grilling og steking
I tillegg til selve boksen er det forskjellige rister til å ha oppå boksen: en rist med et stort rundt hull for å for eksempel koke opp vann, en liten og en stor rist for grilling og steking.
Det følger også med fire spyd som du kan bruke som grillspyd eller for å holde ovnen perfekt på plass.
Settet kommer altså med en nokså stor ovnsboks, der noe av utstyret får plass oppi. Det ser ut som en vinkjøler eller en høy kakeboks med lokk.
Sammen med boksen følger det med en større rist, en kakeform og en brødform.
En liten stålramme for å kunne legge kull på toppen av boksen, en klype til å flytte rundt på varme rister og kull, samt en kjeleklype for å ta av den lille stekepannen som også følger med.
Et termometer har de også sendt med, men her må du borre hull i lokket til boksen, for så å skru på termometeret. Den funksjonen vurderer vi som for de spesielt interesserte.
MANGE ELEMENTER: Vi anbefaler også å ha med øks. Foto: Sigrid Henjum
TESTET: Firebox Billy Baking Kit skal kunne funke for både baking, steking og røyking av mat. Foto: Sigrid Henjum
Slik har vi prøvd bakerovnen
Settet har blitt testet tre ganger i løpet av høsten 2023, i både vind, sol og regn, og det er svært enkelt å få fyr fordi det er god gjennomtrekk i boksen på alle sider.
Sag og øks bør være med når du bruker bålbrenneren, for veden må være liten og passe oppi.
Veden brenner fort opp og du må mate på minst hvert femte minutt. Du kan gjerne bruke større kubber, men da må de passe perfekt oppi, med både fasong og lengde.
Kubben må være omtrent 10 cm i høgde og mindre enn 10 cm i diameter. Hogg gjerne opp litt fliser eller finn små pinner til å fyre med, som du har klart. Slik vil du spare deg litt stress underveis, men du må likevel passe godt på, så flammen ikke dør ut.
For å prøve å gjøre det så likt som mulig som den engasjerte amerikaneren på youtube (bruksanvisningen som følger med er nokså mager), så målte jeg opp høyden på boksen, sagde til en tørr vedkubbe på 10 cm, kløyvde den i fire biter, hadde oppi tørr flis og tente på.
Etter at det hadde fått god fyr, varmet jeg opp den store boksen ved å legge den på toppen og fant noen brennende kullbiter som jeg la både inni og oppå. Det er nemlig med en liten «takgrind» oppå som du kan plassere kull eller varme stener oppå for å få bedre overvarme.
Forsøk med eplekake
Eplekaken var dandert på bakepapir i kakeformen og jeg plasserte den på risten som følger med inni sylinderen.
Jeg fyrte opp jevnlig gjennom mate-hullene omtrent hvert femte minutt og lot eplekaka stå i 40 minutter.
Rask eplekake – oppskrift
3 egg
70 g smør
Omtrent 50 g sukker
1 turkopp havregryn
1/2 turkopp mandelmel
Nesten full turkopp fullkornsmel
En liten klype salt
1 teskje bakepulver
1 eple
Bruk så mye mel/gryn at røren blir som en tykk grøt.
Bruk bakepapir i formen
Vis mer
Håndtaket på sylinderen ble faktisk ikke varmt, så hvis du bruker klypa til å ta av lokket, så går dette greit uten hansker.
Kaken så ferdig ut på normert tid. Den ble gjennomstekt og det ble et bra resultat.
Det ble en litt eksotisk røkesmak, trolig fordi kullbitene hadde kommet inni boksen. Dette kan man kanskje unngå ved å droppe det, men på første forsøk hadde jeg ikke kull, verken over eller inni og da ble kaken ikke helt stekt.
Konklusjonen er at det virker, du kan både bake i bålboksen, bruke den som grill ved å legge på rist, bruke stekepannen til ostesmørbrød og sopp-smørbrød, ja lista kan bli lang.
Men du kan lage deg et vanlig bål. Det er vesentlig lettere, mindre arbeidsomt og billigere.
Hvis du synes selve sylinderen som bakerovn virker fristende, tror jeg den også kan brukes på et vanlig bål.
Alt av metall blir sotete og svart av flammene, alt smitter av og produsentene mener man skal smøre alt inn med olje etter hver bruk.
Har du god tid og liker å dille med friluftsutstyr og turmat, prøv gjerne og kos deg med å holde det ved like.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.