Kanskje minstemann i familien har funnet en steinsopp og har lyst til å lage noe nyttig.
Hva gjør man da? Svaret er: Sauté!
Ingredienser
1-4 fine, faste steinsopp
1-2 ss smør eller stekefett
2 sjalottløk eller en liten gul løk
2 fedd hvitløk
Salt, pepper eller annet krydder
Å lage en skikkelig god soppsaus med forhåndsplanlagte ingredienser er kunst du må perfeksjonere over tid, men om du er uvant med sopp er det best bare å hoppe i det. Perfeksjoneringen kan komme senere.
Om du har sopp og løk som base, kan du legge til kokte poteter eller potetmos, servere det over pasta eller bare på en brødskive.
For å lage sausen er det ikke alltid lett å ha fløte for hånden på tur, men det er kanskje ikke helt fjernt å ha med vin?
Ellers er soyasaus en slik en typisk greie som du kan, men ikke MÅ ha med deg på tur.
Framgangsmåte
Begynn med å rense soppen og skjære den i skiver. Ikke lag de for tynne – husk at soppen er 80 prosent vann, og i panna blir den mindre enn du tror.
Skjær også opp løk og hvitløk.
Stek løk/sjalottløk og hvitløk i rikelig med olje eller smør, til løken begynner å bli blank og brunet. Deretter slenger du oppi soppen.
Stek soppen godt og vær gjerne generøs med smøret. Du skal helst la den surre i panna i minst ti minutter. Når soppen begynner å skrumpe litt inn, etter kanskje 3-4 minutters steking, legger du til din saus-base.
Ideelt sett er dette fløte, men som nevnt er vin, buljong eller soyasaus like bra. Er du på kjøkkenet? Prøv en dæsj vin først med kun løken og godt krydder som rosmarin, timian og salt/pepper. Når mesteparten er fordampet, slenger du oppi soppen sammen med fløte eller buljong.
Fortsett å la ingrediensene surre sammen i 5-10 minutter til. Rør godt og vær obs på konsistensen – spe gjerne ut sausen så den er tilpasset mengden, det skal flyte litt som en thai-curry.
Blir det altfor flytende, kan du bruke mel som jevner. Du kan til og med ha oppi litt revet ost!
I mellomtiden har du kokt opp poteter eller pasta. Server lun soppsauté sammen med rikelig av salt og pepper.