/ Turmat

Småørret med kantarell

Fjellene i Lofoten er fulle av innsjøer i forskjellige former og størrelser. Her er det god tilgang både på drikkevann og den herligste mat av mange slag. Denne oppskriften er basert på selvfangst og selvplukk.

Sist oppdatert: 20. august 2023 kl 00.00
middag på primus fisk
SELVGJORT ER VELGJORT: Gryte til fjells med nyplukka kantareller og fersk ørret. Foto Jon OIav Larsen
Lesetid: 2 minutter

Sommeren går mot slutten, og jeg er alene på tur i lofotfjellene. Teltet er med i sekken. Det blir slått opp inntil et lite vann som jeg ikke har besøkt før. 

Mens jeg trasker rundt for å utforske området, åpenbarer det seg en spot med kantareller. Jeg finner dem i et tørt område, ved noen sparsomme klynger av bjørkekratt. 

Selvsagt plukker jeg disse soppene. De er gule som eggeplommer, og ser innbydende ut. Det skal bli digg i morgendagens middag. 

Kantarell kan noen steder i Norge høstes allerede fra slutten av juni, andre plasser helt til i november. Men hovedsesongen er juli til september. 

lofoten telting
LOFOTEN NÅ: At det nærmer seg høst, merkes godt her oppe i fjellene. Den første natten min i teltet er ganske heftig. Det blåser så mye at teltduken flere ganger ligger flat over meg. Samtidig hamrer regnet ustanselig.  Men inne i det vesle teltet, holder det seg likevel tørt. Og når jeg våkner om morgenen, er det opphold og vindstille. Foto: Jon Olav Larsen

For å sikre dagens middag, går jeg enda lenger opp i fjellet med fiskestanga. Til et vakkert lite vann omkranset av bratte fjellsider og steinur. 

Slike brådype lofotvann med mye steinur rundt, er gjerne næringsfattige. Ofte har de en stor bestand av småfallen ørret, som spiser alt de kommer over.  

I lomma mi ligger et knippe tradisjonsrike sluker, som skal lokke til hugg. Jeg må svette litt for føden, men etter hvert gir hver eneste sluk napp

Selv om de sju ørretene jeg får er i størrelse extra small, er det veldig gøy å skaffe mat på denne måten, i ville naturomgivelser. Jeg gleder meg til å spise fiskene til middag her ved vannkanten. 

Oppskrift på sursøt ørretgryte med kantarell

1 porsjon

Ørret i passelig mengde (jeg brukte sju småørret)

En liten vårløk

En stor håndfull sukkererter

En enda større håndfull kantareller (eller annen spiselig sopp du finner) 

Smør til steking

Salt og pepper

Sursøt saus i ønsket mengde

Cirka 50 gram hurtigkokte nudler (kan sløyfes for å forenkle oppskriften)

Framgangsmåte

Først skar jeg skinnfrie filetbiter av ørretene. Siden fiskene var så små, sløyde jeg dem ikke. For å spare tid, skar jeg like godt filetene av dem uten å ha tatt ut innvollene først.

Deretter ble nudlene kokt, samtidig som jeg skar opp kantarellene, sukkerertene og vårløken. 

Mens nudlene holdt seg varme i kjelen, stekte jeg ørretbitene i panna. De fikk et dryss av salt og pepper. 

Da ørreten begynte å bli gyllenbrun, tok jeg den opp av panna, og stekte så kantarellene, vårløken og sukkerertene. Deretter fikk både fisken og nudlene komme opp i panna sammen med alt det andre.

Til slutt smakes det hele til med salt og sursøt saus. Nam, nam!

Publisert 8. august 2023 kl 08.28
Sist oppdatert 20. august 2023 kl 00.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen