Bidos er en ukjent matrett, men kjøttsuppe er noe de fleste har et forhold til og som kan minne litt.
Denne retten har en fordel som kan være ekstra bra i tursammenheng: Den er like god dagen etter, kanskje til og med bedre.
Kjøttet som brukes, er flatbiff, bogkjøtt, stek eller lignende kjøttbiter. Det er flere måter å lage bidos på, både med og uten jevning.
Kirsten Winge har skrevet sin 17. bok som er viet til nettopp turmat, med oppskrifter som inkluderer både kjøtt, fisk, grønnsaker og bær, deriblant bidos – eller kjøttsuppe.
Hva gjør denne retten spesielt godt egnet som turmat?
– Du kan lage alt i en gryte eller kjele, det er alt i ett. I tillegg til den gode smaken, den gode lukten, så metter den og det er masse energi i den. Den kan lages klar hjemme, eller den kan varmes opp på en romslig mattermos og varmes opp på tur.
Hvordan lærte du deg å lage bidos og hva er hemmeligheten til å få den så god?
– Dette er noe jeg har med meg hjemmefra, fra besteforeldre og moren min. Mange har sine måter å gjøre det på, og jeg har tatt det videre med å steke kjøttet først. Da får man en litt kraftigere og dypere smak, synes jeg. Ellers er det tradisjonelle ingredienser som potet, gulrøtter og løk som gir god og smakfull mat som de aller fleste liker, så framt de spiser kjøtt. Krafta er gull verdt og noe av det viktigste for den gode smaken.
Pleier du å lage klar turmaten på forhånd, eller foretrekker du å lage den ute?
– Det avhenger av turen, jeg gjør begge deler. Det jeg synes er artig er å lage mat på steinhelle, der du bygger opp bål under og bake grønnsaker og bruke hella som stekepanne. Ellers er supper noe som varmer bestandig, og det varmer folk. La maten bli et høydepunkt, enten det er fjelltur, hyttetur eller rett bak huset. Det å kose seg med maten er viktig å ta seg tid til, og se litt rundt seg. Det er mye opplevelser i det, sier Kirsten Winge.
Oppskrift på Bidos
Dette trenger du til 4 personer:
800 gram reinsdyrkjøtt (beinfritt)
1 løk
Litt smør til steking av kjøtt og løk
1 liter kraft
6 poteter (middels store)
2–3 gulrøtter
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
Litt vårløk eller purreløk, eventuelt persille
Slik gjør du:
Del kjøttet i biter og skjær løken i små biter. Fres kjøtt og løk og hell over kraft. Kraft kan du få ved å koke kraftbein, eventuelt så kan du bruke kjøttbuljong. Kok opp og la kjøtt og løk trekke på svak varme i cirka 30–40 minutter. Skum av underveis hvis det er nødvendig.
Skrell poteter og gulrot og del disse i biter. Ha dette i kraften sammen med kjøtt og løk. La det hele småkoke til poteter og gulrøtter er møre. Smak til med salt og pepper. Ha på kuttet vårløk eller purreløk før servering. Persille kan også brukes.
Bidos serveres sammen med flatbrød eller brød.
Denne oppskriften finner du også i boka Turmat, utgitt av Vigmostad & Bjørke (2022), gjengitt med tillatelse fra forlaget.
Bok
Kirsten Winge (f. 1960) bor i Trysil har lang erfaring som sanker, jeger og villmarkskokk. Hun er biolog og har utgitt en rekke bøker basert på råvarer fra naturens spiskammers. I 2015 ble hun tildelt Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. Boka Turmat (2022) er hennes 17. utgivelse, utgitt på Vigmostad & Bjørke
Arne Nohr (f. 1955) er født og oppvokst i Trysil og har tatt alle bildene i boka. Han er pensjonert yrkesoffiser, småbruker og jeger med 45 års erfaring fra storviltjakt. Han er også matentusiast og prøvesmaker.