/ Turmat

Pannekaker på tur

Pannekaker på tur blir ikke feil. Men er vi nordmenn spesielt gode på pannekaker? Du skal få våre aller beste oppskrifter på turpannekaker.

Sist oppdatert: 3. november 2023 kl 00.30
Lesetid: 3 minutter

Været er fint! Det er godvær! Vi er på tur! Det, og sikkert mer til, må feires! Det gjør vi enkelt, ved å tilføre to enkle, men viktige ingredienser: Kreativitet og litt fransk ekstravaganza.

valg av turstekepanne
Les også

Oppskrift på pannekaker (basis)

1 l melk

6-8 egg (bruk flere egg i tynne dessertpannekaker)

Ca. 5 dl hvetemel

Litt salt

Eventuelt: Alt fra en spiseskje til en desiliter sukker, avhengig om de skal brukes som hovedrett eller dessert/crepes, som du kan lese mer om lengre ned i artikkelen.


Framgangsmåte

Rør sammen ingrediensene. La røra stå en liten stund.

Røra kan forhåndsproduseres på kjøkkenbenken og fraktes i en flaske. 1,5 liters brusflasker er glimrende (men en trakt er en fordel for å få røren inn i flasken).

Halvér oppskriften om du bruker halvlitersflaske.

Men tro ikke at hemmeligheten bak spektakulære pannekaker er røren.

Røren er sementen, den kan kun brukes til å bygge grunnmuren.

Måltidet avgjøres av hvilket byggverk som plasseres på toppen. Og her må vi advare mot tradisjonene: Norsk pannekake-arkitektur er kjedelig.

Vi steker heller tykke pannekaker, legger dem i stabler, smører på med syltetøy eller strør over sukker.

And that’s it. 

Pannekaker på langtur

I pannekakens tilfelle kan vi innrømme at ferdigposer iblandet tørrmelk er praktisk. Det tørre blandes med vann ute i felten, gjerne i en stor primuskjele eller en flaske.

Middagspannekaker

Hva med ostegratinerte pannekaker med skinke og purreløk?

Varianter av gratinerte pannekaker bør være velkjent kost for alle som har tilbrakt litt tid i Frankrike.

Ingredienser

• skinke (eksempelvis bogskinke på boks)

• litt finhakket purreløk

• litt rømme

• Bland i litt finhakket hvitost

Lag en blanding med ingrediensene. Smør blandingen ut over pannekaken, rull sammen.

Legg flere slike ruller i en stor primusgryte.

Aluminumsfolie kan fungere ved gratinering på bål.

La gryta stå på svak varme til osten er smeltet.

PSSST: Finner du sopp, la den få spille hovedrollen! Vi gir deg vår oppskrift på sopp-pannekaker.

pannekaker med sopp kantareller turmat
SESONGENS TILBEHØR: Pannekaker med ferske kantareller. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Triks fra turekspertene

Har du to aluminiumsgryter som passer oppi hverandre, kan du legge noen småstein i den største kjelen, legger pannekakene i den minste og plassere den minste gryten opp i den store.

Da slipper du sviing i bånn, men får varmeovnseffekt i den innerste gryten.

Vis mer

Dessert-pannekaker

Den mest opplagte dessertvarianten er Crepes Suzette, som i praksis er flamberte pannekaker med en karamellisert sukkersaus. 

Crepes Suzette kan lages avansert, men på tur er det enkle det beste.

test av turstekepanner
GODT SLIPP: Pannekaker var genialt da vi testet turstekepanner. Foto: Egill Danielsen

Framgangsmåte

• Stek tynne pannekaker

• Strø over sukker (helst brunt) mens pannekaken fortsatt ligger i stekepannen.

• Hell over cognac (gjerne av edelt merke). Skråstill pannen slik at flammen fra bålet eller primusbrenneren antenner den alkoholiserte pannekaken.

Voff!

Det hele tar fyr, og bjeffer som en søt liten puddel. Og søtt blir det.

I det hete møtet mellom brunt sukker og brennevin, dannes en tyktflytende saus som ikke kan karakteriseres som noe annet enn eventyrlig.

Har du i tillegg tilgang til litt pisket krem på toppen, må du ty til religiøse begreper for å yte smakskombinasjonen rettferdighet.

I små glimt av brennende Cognac aner du en av livets viktige erkjennelser: Lykken er flat. 

inspirasjon og forslag til flere turmat-oppskrifter.

brenner primus kjele
Les også
Publisert 3. juni 2021 kl 09.00
Sist oppdatert 3. november 2023 kl 00.30

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen