Været er fint! Det er godvær! Vi er på tur! Det, og sikkert mer til, må feires! Det gjør vi enkelt, ved å tilføre to enkle, men viktige ingredienser: Kreativitet og litt fransk ekstravaganza.
Oppskrift på pannekaker (basis)
1 l melk
6-8 egg (bruk flere egg i tynne dessertpannekaker)
Ca. 5 dl hvetemel
Litt salt
Eventuelt: Alt fra en spiseskje til en desiliter sukker, avhengig om de skal brukes som hovedrett eller dessert/crepes, som du kan lese mer om lengre ned i artikkelen.
Framgangsmåte
Rør sammen ingrediensene. La røra stå en liten stund.
Røra kan forhåndsproduseres på kjøkkenbenken og fraktes i en flaske. 1,5 liters brusflasker er glimrende (men en trakt er en fordel for å få røren inn i flasken).
Halvér oppskriften om du bruker halvlitersflaske.
Men tro ikke at hemmeligheten bak spektakulære pannekaker er røren.
Røren er sementen, den kan kun brukes til å bygge grunnmuren.
Måltidet avgjøres av hvilket byggverk som plasseres på toppen. Og her må vi advare mot tradisjonene: Norsk pannekake-arkitektur er kjedelig.
Vi steker heller tykke pannekaker, legger dem i stabler, smører på med syltetøy eller strør over sukker.
And that’s it.
Pannekaker på langtur
I pannekakens tilfelle kan vi innrømme at ferdigposer iblandet tørrmelk er praktisk. Det tørre blandes med vann ute i felten, gjerne i en stor primuskjele eller en flaske.
Middagspannekaker
Hva med ostegratinerte pannekaker med skinke og purreløk?
Varianter av gratinerte pannekaker bør være velkjent kost for alle som har tilbrakt litt tid i Frankrike.
Ingredienser
• skinke (eksempelvis bogskinke på boks)
• litt finhakket purreløk
• litt rømme
• Bland i litt finhakket hvitost
Lag en blanding med ingrediensene. Smør blandingen ut over pannekaken, rull sammen.
Legg flere slike ruller i en stor primusgryte.
Aluminumsfolie kan fungere ved gratinering på bål.
La gryta stå på svak varme til osten er smeltet.
PSSST: Finner du sopp, la den få spille hovedrollen! Vi gir deg vår oppskrift på sopp-pannekaker.
Triks fra turekspertene
Har du to aluminiumsgryter som passer oppi hverandre, kan du legge noen småstein i den største kjelen, legger pannekakene i den minste og plassere den minste gryten opp i den store.
Da slipper du sviing i bånn, men får varmeovnseffekt i den innerste gryten.
Dessert-pannekaker
Den mest opplagte dessertvarianten er Crepes Suzette, som i praksis er flamberte pannekaker med en karamellisert sukkersaus.
Crepes Suzette kan lages avansert, men på tur er det enkle det beste.
Framgangsmåte
• Stek tynne pannekaker
• Strø over sukker (helst brunt) mens pannekaken fortsatt ligger i stekepannen.
• Hell over cognac (gjerne av edelt merke). Skråstill pannen slik at flammen fra bålet eller primusbrenneren antenner den alkoholiserte pannekaken.
Voff!
Det hele tar fyr, og bjeffer som en søt liten puddel. Og søtt blir det.
I det hete møtet mellom brunt sukker og brennevin, dannes en tyktflytende saus som ikke kan karakteriseres som noe annet enn eventyrlig.
Har du i tillegg tilgang til litt pisket krem på toppen, må du ty til religiøse begreper for å yte smakskombinasjonen rettferdighet.
I små glimt av brennende Cognac aner du en av livets viktige erkjennelser: Lykken er flat.