/ Turmat

Oppskrifter på tørket turmat du kan lage selv

Få en god start med å tørke din egen turmat. Her får du fem gode oppskrifter som kan være enkelt å komme i gang med for deg som vil prøve å tørke turmat.

Sist oppdatert: 1. oktober 2023 kl 07.00
oppskrifter til tørket turmat sigrid henjum
TØRK TURMATEN SELV: For eksempel fruktruller. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 3 minutter

Hvis jeg skal anbefale noe enkelt å starte tørking av turmat-karrieren med, så er det å lage urtesalt.

Det er ikke komplisert, og det er et produkt som er fint å bruke til det meste. Det er også lett å gi bort i gave, og det er noe skryte av når du setter det på middagsbordet. 

urtesalt tørket turmat sigrid henjum
URTESALT: Hjemmelaget og en fin smakstilsetter. Foto: Sigrid Henjum

Planten som gir det aller beste urtesaltet er løpestikke. Det smaker heftig når du spiser planten rå, men i tørket tilstand blandet med salt blir den svært anvendelig. 

Det beste her er at du slipper å bruke strøm. Du kan binde urtekvastene opp i en hyssing i vinduet, så ser det koselig ut mens det tørker av seg selv i løpet av noen dager.

Tørket frukt og bær 

byggryisgrøt
byggryisgrøt

Frukt og bær er også noe som enkelt å starte med. Kanskje er du av typen som liker havregrøt eller byggrynsgrøt til frokost, hjemme eller på tur?

Da kan du starte med å tørke blåbær for å ha i eller strø over grøten. 

På oppskrift på byggrynsgrøt med blåbær, så kan du bytte ut ferske blåbær med tørket blåbær hele året.

Bærene kan være fryst eller ferske, det har ingenting å si. Bare strø dem utover brettet og tørk i vei. 

Tørket frukt er svært lett å ta med seg på tur, i matpakka eller å servere som sunn snacks til dessert.

Du kan tørke nesten all slags frukt og bær, så det er bare fantasien som setter grenser. Mango, banan, pære og plomme blir gode greier, det samme gjelder bringebær, blåbær og jordbær.

Tørka epler er en favoritt i huset hos oss. 

Oppskrift på tørket smoothie 

tørket fruktrull hvit og rød sigrid henjum utemagasinet
FRUKT RULL: Her er det lov å bruke fantasien. Foto: Sigrid Henjum

Dette høres kanskje rart ut, men det er altså mulig å tørke smoothie! Det blir fargerike ruller eller strimler som du kan friste med på tur eller i nistepakken.

Legg et lag på omlag 0,5-1 cm på et bakepapir eller silikonunderlag i tørkemaskinen eller stekeovnen.  

Etter 4-8 timer så er det blitt til en slags wrap som du kan skjære i strimler og rulle sammen.  

Perfekt som spennende snacks eller mellommåltid.  

Bruk fantasien og tilsett nøtter, frø eller gryn etter eget ønske.  

Her er to basisblandinger som kan varieres i det uendelige: 

  

Rød rull 

En banan 

200 g frosne tyttebær og noen dråper sitron 

  Kjør alt sammen i en blender og fordel ut på brettet. Strø gjerne noen hakkede pistasj eller cashewnøtter over blandingen før tørkingen. 

Hvit rull 

2 dl yoghurt naturell 

1 ts honning 

  

Bland sammen og spre ut på papiret. Her kan du strø på müsli eller havregryn for å få litt mer næring og spenning i rullen. 

  

Tørket pizzabunn eller tynt brød til tur 

tørket pizzabunn eller tynt brød sigrid henjum utemagasinet
SUNN BUNN: Disse holder seg lenge når de lagres tørt. Foto: Sigrid Henjum

2 dl knuste linfrø 

1,5 dl solsikkefrø 

1 dl valnøtter 

4-5 soltørkede tomater 

1 stor fersk tomat 

En klype urtesalt (se oppskrift lengre opp)

  

Legg solsikkefrø, linfrø og valnøtter i vann i 3-4 timer og hell av vannet.

Bland alt sammen i en food prosessor og smør deigen utover et bakepapir eller underlag til tørkemaskinen. 

Tørk på svak varme i 12 timer. Brødet eller pizzabunnen holder seg godt og er lett å ta med på tur.

Fyll eller pålegg er opp til deg.

Urtesalt  

En kvast med løpestikke 

En kvast med bergmynte 

En kvast med persille eller gressløk 

Gjerne litt ringblomst (kun det oransje på blomsten) 

Salt 

  

Ha alle de tørre urtene i en food-prosessor, blender eller en bolle for stavmikser. Fjern de hardeste stilkene og kjør resten til fint pulver.

Da ser du hvor mye råvare du har fått, og tilsetter omtrent like stor mengde salt. Kjør blandingen sammen en liten stund til alt har blandet seg. Ha krydderet i en liten boks eller gjenbruk en krydderboks du har fra før av. 

Publisert 15. juni 2021 kl 08.47
Sist oppdatert 1. oktober 2023 kl 07.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen