/ Turmat

Kanadisk-inspirert bannock

På tur er det viktig med næringsrik mat som gir mye energi. Matt Skuse bruker kanoen som kjøkkenbenk og varter opp med kanadisk bannock.

Sist oppdatert: 5. oktober 2023 kl 07.00
KJØKKENBENKEN: Kanoen er en ypperlig plass å tilberede maten. Foto: Christian Nerdrum
KJØKKENBENKEN: Kanoen er en ypperlig plass å tilberede maten. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter

Matt Skuse har mange triks på lager. Denne gangen planlegger han bannock for dagens utflukt – en klassisk, kanadisk padlerett stekt i panne over bålet.

– Jeg er ikke noen Gordon Ramsey, men jeg gleder meg litt, sier Villmarkingen-programleder Matt Skuse, og passer på å holde forventningene nede for det kommende måltidet ved å holde en viss distanse til den britiske stjernekokken.

Turekspertens tips

Snu kanoen opp-ned og hell vann på den for å skylle bort sand. Da har du en fin kjøkkenbenk. Trenger du kjøkkenredskaper? Bruk en kniv og en kubbe til å kløyve en vedkubbe ned til en smal og bred stekespade. Bruk kniven til å skjære til fasongen. 

Vis mer

Se filmen lenger ned i saken

I episoden lærer vi hvordan bålet bør bygges og skaleres, og hvordan bannocken lages med kanoen som kjøkkenbenk. Ikke minst gir Matt oss noen gode knep på hvordan en vasker opp med naturlige hjelpemidler.  

Matt Skuse sin kanadiske bannock

  • 1/2 gul løk, hakket i små biter

  • Baconpølser i biter

  • Kløver

  • Mel

  • Salt

  • Bakepulver

  • Margarin og stekeolje

Fremgangsmåte: 

Hell olje i pannen. Stek løk, pølsebiter og kløver, og hell over i en boks. Hell en liten melhaug på «kjøkkenbenken». Bruk fingrene til å lage et hull i midten av haugen, som du heller de neste ingrediensene nedi. Muren av mel danner en bakebolle.

Tilsett to små klyper salt og en klype bakepulver.

Tilsett litt flytende margarin og og cirka en halv kopp vann.

Bruk stekespaden til å røre forsiktig rundt, og stadig dra mer og mer mel innover i røra.

Til slutt kan du elte deigen.

Tilsett mer olje i pannen, og press deigen flat oppi pannen.

Hell over fyllet, og pakk deigen godt rundt.

Stek på begge sider til deigen er crispy og gyllen.

Mat på kanotur

Når du lager mat på tur er første råd å sørge for at maten aldri berører den sandete bakken: 

1. Finn tre steiner som er like store og ligger stødig på bakken.

2. Plasser dem i en trekant, og sjekk at stekepannen din kan stå stødig på dem.

3. Bålet trenger ikke å være større enn selve undersiden av stekepannen. 

Et bål for kosens skyld er gjerne ganske stort.

Men om hensikten er matlaging, så råder Matt Skuse deg til å bygge bålet veldig lite.

Bruk tørre pinner i blyantstørrelse som ved. 

– Selvfølgelig kan man bruke fyrstikker eller lighter, men jeg bruker en firestriker (tennstål, red.anm). Den er pålitelig, er vannsikker og lever godt i båten, sier Matt om det lille verktøyet han bruker til å få fyr på neveren med. Så kan du tilberede maten mens bålet får kraft. 

Turekspertens tips

Du kan bruke en bunt med gress som oppvaskbørste. Pass på å alltid vaske vekk matrester og organisk materiale fra kjøkkenutstyret så du ikke blir syk på tur.  

VILLMARKINGEN

Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte. Se alle episodene av serien Villmarkingen

Publisert 25. september 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 5. oktober 2023 kl 07.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen