Margit Dale er kjent fra tv-seriene Fjellmat og Kystmat, i tillegg til at hun har gitt ut flere kokebøker.
I sommerhalvåret trives hun med å plukke bær, sopp og ville vekster som kan lagres også gjennom vinteren. Selvfølgelig har hun noen favoritter, og som hun gjerne deler oppskriften på.
– Mjødurtsaft synes jeg smaker spesielt godt. Den er god som sommerdrikke. I tillegg er det en urt som hjelper den mot hodepine, i og med at den inneholder det samme virkestoffet som er i dispril, forteller Dale.
Oppskrift på mjødurtsaft
• 3 l vann
• 2 kg sukker
• 5 sitroner
• 400 g mjødurtblomeklasar
• 50 g sitronsyre
Slik gjør du
Kok opp vann. Ha i sukker og sitronsyre. Kok til sukkeret er oppløst.
Del sitronene i skiver. Ha mjødurtblomstrene og sitronene i ei stor gryte. Hell sukkerlaken over. La det stå kjølig i fire dager.
Sil safta og hell på steriliserte flasker med skrukork. Bland safta ut med vann, ha i isbiter og server som en frisk sommerdrink.
Går det an å beskrive smaken av mjødurtsaft?
– Ja, den smaker litt som mandel. En veldig god, spesiell og gjenkjennelig smak. Du kjenner det litt på duften også, men smaken kommer best fram når du lager saft. Det er ikke noe jeg har vokst opp med. Jeg ble kjent med Folke Nesland fra Bykle og han introduserte meg for mjødurt og laget saft av den. Jeg ble hekta på smaken. Jeg har laget det hvert år etterpå.
Hvor kan man se etter mjødurt?
– Her i Setesdal vokser det mye mjødurt og den er utbredt over hele landet. Spesielt i kulturlandskap og i bratte skråninger hvor det er fuktig. Mange ser på mjødurt som noe de vil ha vekk fra jordet, men det er vanskelig. Da er det en mer fornuftig tilnærming å kunne bruke den til noe, synes jeg.
Hva er viktig å ta hensyn til når man lager mjødurtsaft?
– Mjødurt er ganske sikker og spiselig urt, det er bare å plukke. Du bruker ikke stilken, du tar bare blomstrene. Det er blomstrene som smaker. Det kan være greit å vaske av og riste dem litt for å få vekk insekter. Mjødurt har en svak lukt som kan minne om mandel og kan ikke forveksles med noe annet som ligner. Gnir du litt på blomsten, vil du kjenne det.
Denne oppskriften er også i din nyeste bok, Naturleg. Hva særpreger oppskriftene i boken?
– Aller mest å ha de gamle tankesettet rundt matstellet, som jeg fortsatt synes vi kan ta med oss inn i det moderne, med å bruke de råvarene som finnes lokalt rundt deg, høste fra naturen, en nøysomhet der du bruker hele råvaren. Men også om å dyrke og lage sin egen mat, og lagring av maten, slik at du kan klare deg helt til neste sesong, forteller hun.
Tips
Råsaft er holdbar ca. 2 uker i kjøleskap, men den egner seg til frysing. Da kan den ligge minst ett år. Koker du den og har på steriliserte flasker er den holdbar i flere måneder.
Oppskriften finner du også i boka Naturleg (2022), fra Vigmostad & Bjørke. Gjengitt med tillatelse.
Margit Dale (f. 1975) er kjent matblogger, kokebokforfatter og tradisjonsmatformidler fra Valle i Setesdal. Hun har også vært programleder for TV 2-seriene Fjellmat og Kystmat. Våren 2022 kom boka Naturleg – med enkle matoppskrifter og jordnære gleder. Her presenteres matoppskrifter basert på lokale råvarer fra Setesdal.
Hennes tilnærming til mat er basert på kunnskapen i gamle mattradisjoner for å sette en ny og bærekraftig kurs for maten vi spiser hver dag.