/ Turmat

Mac ’n’ Cheese – turvarianten

En tradisjonell Mac ´n Cheese kan bli litt kjedelig om den ikke gratineres i ovnen. For å unngå det, har jeg oppgradert oppskriften med noe som egner seg godt på tur.

Sist oppdatert: 19. august 2023 kl 07.00
mac and cheese turmat
MAC TURMAT: Mac ’n’ Cheese er ikke den lekreste matretten, men la deg ikke avskrekke. Det smaker så godt! Foto: Oskar Karlin
Lesetid: 2 minutter

Makaroni og ost er en god klassisk kombinasjon. Denne oppskriften som presenteres her er utviklet til å egne seg veldig godt til tur.

I tillegg er det en vegetarrett.

Spar vekt ved å tørke ingrediensene

Oppskriften inneholder tørket hvitløk, jalapeños og salatløk/kepaløk.

Parmesan er det sjelden vits i å tørke, så tørt som det er fra før, men cheddar får faktisk 2/3 av sin vekt når den tørkes.

Ikke prøv å gjøre overflaten sprø ved å bruke gassbrenneren slik noen gjør på kjøkkenet. Det har jeg prøvd, og det fungerte dårlig.

Ingredienser

2 personer (1739 kcal)

4 dl snarkokt makaroni

2 ss jalapeños

2 hvitløksfedd

1 løk (kepaløk/salatløk)

2 ss hvetemel

4 ss tørrmelk/melkepulver

100 ss revet cheddar

20 g parmesan (gjerne pulverform)

25 g smør

Hjemme

Skjær løk og tørk den. Hakk og tørk gjerne jalapeños.

Tørk revet cheddar i romtemperatur. Pakk alt i en pose, mel og melkepulver for seg, og jalapeno og løk for seg.

Ute

  1. Bløtlegg jalapeños och løk en time i forveien

  2. Hakk hvitløk og fres i smør sammen med jalapeños og løk i en stekepanne.

  3. Kok makaroni al dente og hell av alt vann, utenom ca, 2 dl.

  4. Hell i mel och melkepulver i kasserollen med makaroni og rør godt sammen.

  5. Bland i de freste ingrediensene sammen med all ost og rør om.

  6. La det putre på svak varme i noen minutter til alt har smeltet.

  7. Legg på tallerkener og dander løk på toppen.

turmat
ENKELT Å FÅ TIL: Har du en brenner og stekepanne, er du godt rustet. Foto: Oskar Karlin

Vil du forenkle oppskriften (og bare bruke en kjele) er å droppe å frese hvitløken og ha den i blandingen etter at mel- og melkeblandingen er i.

Flere inspirerende turmatoppskrifter

Vegetarisk turmat

I denne boken får du 95 vegetariske oppskrifter fra hele verden, som er tilpasset fjellturer og andre turer som varer over flere dager.

Forfatter: Oskar Karlin

Utgitt: 2022

Antall sider: 252

Pris: 329,-

Forlag: Calazo

Denne oppskriften er gjengitt med tillatelse fra forlaget

Publisert 15. mai 2023 kl 14.44
Sist oppdatert 19. august 2023 kl 07.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen