/ Turmat

Mac ’n’ Cheese – turvarianten

En tradisjonell Mac ´n Cheese kan bli litt kjedelig om den ikke gratineres i ovnen. For å unngå det, har jeg oppgradert oppskriften med noe som egner seg godt på tur.

Sist oppdatert: 19. august 2023 kl 07.00
mac and cheese turmat
MAC TURMAT: Mac ’n’ Cheese er ikke den lekreste matretten, men la deg ikke avskrekke. Det smaker så godt! Foto: Oskar Karlin
Lesetid: 2 minutter

Makaroni og ost er en god klassisk kombinasjon. Denne oppskriften som presenteres her er utviklet til å egne seg veldig godt til tur.

I tillegg er det en vegetarrett.

Spar vekt ved å tørke ingrediensene

Oppskriften inneholder tørket hvitløk, jalapeños og salatløk/kepaløk.

Parmesan er det sjelden vits i å tørke, så tørt som det er fra før, men cheddar får faktisk 2/3 av sin vekt når den tørkes.

Ikke prøv å gjøre overflaten sprø ved å bruke gassbrenneren slik noen gjør på kjøkkenet. Det har jeg prøvd, og det fungerte dårlig.

Ingredienser

2 personer (1739 kcal)

4 dl snarkokt makaroni

 

2 ss jalapeños

2 hvitløksfedd

1 løk (kepaløk/salatløk)

2 ss hvetemel

4 ss tørrmelk/melkepulver

100 ss revet cheddar

20 g parmesan (gjerne pulverform)

25 g smør

Hjemme

Skjær løk og tørk den. Hakk og tørk gjerne jalapeños.

Tørk revet cheddar i romtemperatur. Pakk alt i en pose, mel og melkepulver for seg, og jalapeno og løk for seg.

Ute

  1. Bløtlegg jalapeños och løk en time i forveien

  2. Hakk hvitløk og fres i smør sammen med jalapeños og løk i en stekepanne.

  3. Kok makaroni al dente og hell av alt vann, utenom ca, 2 dl.

  4. Hell i mel och melkepulver i kasserollen med makaroni og rør godt sammen.

  5. Bland i de freste ingrediensene sammen med all ost og rør om.

  6. La det putre på svak varme i noen minutter til alt har smeltet.

  7. Legg på tallerkener og dander løk på toppen.

turmat
ENKELT Å FÅ TIL: Har du en brenner og stekepanne, er du godt rustet. Foto: Oskar Karlin

Vil du forenkle oppskriften (og bare bruke en kjele) er å droppe å frese hvitløken og ha den i blandingen etter at mel- og melkeblandingen er i.

Flere inspirerende turmatoppskrifter

Vegetarisk turmat

I denne boken får du 95 vegetariske oppskrifter fra hele verden, som er tilpasset fjellturer og andre turer som varer over flere dager.

Forfatter: Oskar Karlin

Utgitt: 2022

Antall sider: 252

Pris: 329,-

Forlag: Calazo

Denne oppskriften er gjengitt med tillatelse fra forlaget

Publisert 15. mai 2023 kl 14.44
Sist oppdatert 19. august 2023 kl 07.00
 

Relaterte artikler

 
kantarell skogens gull
Turmat - sanking

De beste matsoppene

indisk turmat
Turmat - middag

Indisk linsegryte

in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Test av hermetikk-mat på tur

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen