/ Turmat

Langtidssteking av kjøtt på bål

Gjestgiveren på Kleivstua deler oppskrift på høstens mest spennende skogsmeny: Villmnannstaco.

Sist oppdatert: 17. august 2021 kl 13.04
villmannstaco kleivstua
HENG KJØTTET OVER BÅLET: Langtidssteking. Foto: Andy Friedrichs/Kleivstua
Lesetid: 2 minutter

Kjøkkensjefen på Kleivstua på Krokskogen byr på det han kaller villmannstaco: 

Hjortekjøtt stekt over bålet, med hjemmelaget flatbrød – og sesongens tilbehør. 

Denne oppskriften tar litt lengre tid enn hva de fleste forbinder med turmat, men kanskje er dette noe du også kan prøve deg på i høst med gode venner? 

stekt hjort på bål
HJORTESTEK: Slik kan det gjøres. Foto: Andy Friedrichs

Slik tilbereder du kjøttet 

Kjøttet skal stekes en stund, så etabler bålet et egnet og trygt sted. Kjøttet snøres og henges ca. 30-40 cm over bålet, alt etter hvor mye varme der er på bålet.

Et kjøttstykke tilsvarende som du ser på bildet skal stekes i ca. 3-3,5 timer, og det må vendes hver halv time.

Hjorten snøres med litt rosmarin og krydres med salt og pepper. Kjøttstykket henges over bålet og skal stekes til ca. 55-59 grader i kjernetemperatur.

Det kan være en utfordring å styre varmen så kjøttet ikke brenner, og hjorten må vendes regelmessig. Kjøttet stekes langsomt på denne måten og får en god røyksmak.

Ved å vende kjøttet så ofte, får kjøttet hvile i den enden som vender opp, og dermed sirkulerer saften rundt i kjøttet og mere saft og kraft bevares i kjøttet. 

   

Pesto

Gulrottopper fra 8 gulrøtter

8-10 stilker persille

3 kvist sitronmelisse

10 mandler

Ca. 1 dl olivenolje (Kleivstua har sin egen olivenolje) 

Salt og pepper

Hele blandingen blandes og smakes til med salt og pepper. Litt sitronsaft til slutt.  

Syltede kantareller

100 g kantareller

100 g sukker

1 dl eddik

kantarell
KANTARELL: Ett av skogens goder. Foto: Sigrid Henjum

Rengjør kantarellene, kok eddik og sukker, og hell laken over kantarellene, la det stå og trekke. 

Flatbrød

25 g smør

1,5 dl vann

225 g hvetemel

1 ts salt

Litt olje til steking

Smelt smøret i en kjele, hell vannet i og tilsett deretter de andre ingrediensene deigen blir røres til en jevn masse, og stekes på pannen over ild. 

Nå samler du «tacoen» på flatbrødet med pesto i bunnen, litt løk, og tilsett deretter noen skiver av hjorten.

Pynt nå med de syltede kantarellene og tyttebærene på toppen.

Publisert 17. august 2021 kl 13.04
Sist oppdatert 17. august 2021 kl 13.04

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen