/ Turmat

Lag et utekjøkken i fjæra

Maten du lager ute smaker ekstra godt. Men har du prøv å lage en steinovn? Med ti steg kan du lære deg hvordan du bygger en bra og effektiv sjusteinsovn, og få tips til hvordan du unngår at maten svir seg fast på steinhella.

Sist oppdatert: 20. september 2023 kl 07.00
syvsteinsovn i fjæra
STEKETID: Hugg og kløyv veden opp i smått, slik at det blir enkelt og effektivt å fyre med. Foto: Miriam Kristina Mykjåland
Lesetid: 6 minutter

Kveldsola skinner med sine blendende stråler, og gjør sin siste innsats på å varme oss ilandgåtte seilere. Magene våre er sultne etter en lang dag på havet, men fra vår nybygde sjusteinsovn nede i fjæra dufter det av kveite og stekte grønnsaker, mens den milde bålrøyken sakte stiger til værs.

Men en illusjon om en idyllisk helaften kan fort bli byttet ut med sur røyk i øynene, og halvstekt fisk som er sprellende kald innvendig. Så før du romantiserer deg altfor dypt ned i den kulinariske bål-verdenen, vil vi gjerne dele noen tips om hvordan en stenovn utendørs bør lages.

Se oppskrift på kveite på syvsteinsovn og ferske hveteboller.

Å sanke ved og fyre bål, og til og med bygge opp en hel steinovn fra «scratch», høres kanskje noe tungvint ut, bare for å få i seg et varmt måltid. Men selv om det åpenbart inneholder noen flere steg enn bare å fyre opp en primus, så er det langt fra like mye jobb som det kanskje høres ut. Dessuten tilfører det turhverdagen et givende innhold, og et morsomt stykke ingeniørkunst som du kan pryde deg over etterpå. En perfekt aktivitet for både barn og voksne, og har man først fått det inn som en rutine, så tar det bare minutter før det freser inni ovnen og dufter herlig måltid.

1. Gjør det enkelt

Fordel oppgaver og begynn med vedsanking og bygging av ovn og bålplass.

Deretter fyrer noen bål, mens andre gjør klar maten og gjør klar veden. Ikke vær fast bestemt på bare én måte å bygge ovnen på. Det er slettes ikke alltid at steinene egner seg like godt, eller at veden er prima for grilling.

Da er det greit med en plan B, og kanskje ei gryte og en stekepanne ekstra i sekken. Pass på å ha med utstyr som du ikke er redd for å sote til, og at grytene har hank som er lett å gripe mellom de varme flammene.

Er du på dagstur, er det ekstra lettvint å forhåndskutte alt som skal kuttes hjemme på kjøkkenbenken, slikt at det enkelt kan puttes rett i en varm gryte.

Ikke lag flere retter enn hva som er lett å få til. Kvantitet går ofte ut over kvalitet.

2. Bål og ved på plass

Om måltidet skal bli vellykket, er det én ting som er viktigere enn alt annet, nemlig bålet. Tenk derfor over hvor du slår camp og velg en praktisk plass. Det vil si et sted hvor det er lett å finne nok tørt brensel, hvor du har le og rent ferskvann om nødvendig og egnete steiner til å bygge en ovn. Lite er mer kjedelig enn å bruke halve kvelden på å lete opp halvtørr ved, hundrevis av meter fra leirplassen.

Til store varmende leirbål er det fint med svære gode kubber, men til matlaging er det slik at det små funker best. Spesielt om turmaten skal grilles eller stekes, ikke kokes. Tørre kvister og splintrede vedskier fatner raskt og blir fort til glør. Dermed har du et effektivt bål som er enkelt å regulere varmen på. Sank det du trenger før kokkeleringen starter, knekk og kløyv det opp ferdig til bruk.

3. Slik bygger du en syvsteinsovn

Den klassiske og velkjente «syv-steinsovnen» lager du med hjelp av syv flate steiner, stablet opp på en spesiell måte.

Stein nummer én stilles opp som en felles bakre vegg for både bål- og stekerom.

Deretter settes stein nummer to og tre på hver side av bålet.

Nummer fire legges flatt oppå nummer to og tre, og blir dermed bunnen til selve stekerommet.

Nummer fem og seks er stekerommets sidevegger.

Nummer syv er topplokket til hele ovnen. Det er viktig at bålet får tilstrekkelig med luft og er enkelt å holde i live.

Stekerommets åpne front, kan eventuelt lukkes med en åttende stein.

Denne metoden krever dog at steinene er både flate og vinkelrette, noe som ikke alltid er like lett å finne. Derfor ender man ofte opp med en improvisert variant.

Det viktigste er uansett at flammene ikke trenger inn til maten, og at steikerommet er tett nok til at rommet blir skikkelig varmt. Røyken finner som regel veien selv, men kan reguleres av konstruksjon, og hensyn til vind og trekk.

MAN TAR HVA MAN HAR: Det er ikke alltid like lett å bygge steinovn. Her har vi improvisert med både storstein, rullestein og tang for å få det tett. Foto: Kjell-Harald Myrseth
MAN TAR HVA MAN HAR: Det er ikke alltid like lett å bygge steinovn. Her har vi improvisert med både storstein, rullestein og tang for å få det tett. Foto: Kjell-Harald Myrseth

4. Gjør deg flid med steinene

Om du ikke finner alle de flate steiner som du er ute etter, så prioriter dem du finner til bunn og topplokk i stekerommet. Som bakre vegg kan du om så benytte ett berg eller kampestein, så lenge den har en relativ rett side der ovnen skal være.

Sidene kan du bygge opp x antall rullesteiner som skråner opp mot lokket. De mange sprekkene du da får mellom de utjevne kantene, bør fylles opp med grus og småstein, slik at flammene under ikke kommer seg inn i stekerommet.

Om ovnen ikke blir tett nok til at varmen «fanges» tilstrekkelig, kan du tette ovnen med et lag fersk tang på toppen. Det er også en fordel om lokket er enkelt å ta av og på.

Så kommer du enkelt til for å legge på, ta av, eller flytte på maten, samt at du kan fjerne det helt om du bare ønsker undervarme. For eksempel hvis du skal steke lapper.

5. Unngå at maten brenner seg fast

Det er snart gjort at maten setter seg fast på steinen, at maten brennes, skitnes til, eller tar for mye eller dårlig smak av røyken. Derfor er det lurt å se til at steinene er rene, og ikke er av sandstein som smuldrer av varme. Spesielt bunn- og lokksteinen.

Olje bunnsteinen godt, og bygg ovnen såpass romslig og dyp at maten ikke trenger å ligge nærmere enn 5-10 cm fra åpningen. Så får du mer å gå på med tanke på flammene.

Stekerommet bør heller ikke være mer enn 10-15 cm høyt, slik at det lett varmes opp.

mat på bål steinovn
KRAFTKOST: Miriam steiker elgbiff og grønnsaker sør på Senja. Foto: Kjell Harald Myrseth

6. Bruk skikkelig ved

Bruk kun ubehandlet og tørr ved. Tyri eller fururot er full av tjære og egner seg dårlig til ovnsbaking og røyking.

Pass på at bålet får godt med luft, og at det lett å fôre.

Turmat-oppskrift: Varmrøkt kveite på steinovn

Turmat-oppskrift: Hveteboller på syvsteinsovn

FERSK FANGST: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto. Kjell Harald Myrseth
FERSK FANGST: Kveita er ferdig krydret, og klar til å legges i steinovnen. Foto. Kjell Harald Myrseth

7. Vis aktsomhet og respekt på bålplassen

Fyring av bål i utmark må i alle tilfeller gjøres på en trygg måte som forebygger skogbrann og unødvendige merker i naturen.

Bruk etablerte bålplasser og forhold deg til generelle og lokale bålforbud.

Sank ved på bakken eller i fjæra, og ikke bryt ferske kvister og trær.

Om du likevel lager en ny bålplass, så er det en suveren idé å lage den i fjæresteinene, hvor varmen ikke lager varige merker og steiner bare kan rulles tilbake når bålet er forsvarlig slokket.

Alt av søppel tas selvfølgelig med når du drar, og intet skal kastes på bålet. Rydd opp området, brenn eller grav ned toalettpapir, og ikke etterlat varige spor.

Publisert 18. oktober 2022 kl 11.53
Sist oppdatert 20. september 2023 kl 07.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen