Herremåltidene lager vi på bålet, og de krever som regel både forberedelser hjemme og ekstra innsats på selve turen.
Frekke som vi er, serverer vi da ofte en enkel barnemiddag tidlig på kvelden, og så forberedes skikkelig voksenmiddag mens barna blir lagt.
Her er noen av våre favoritter, og noen supre triks for deg som er matelsker og vil ha noe godt på turen.
Til fancy kjøtt som skal med på tur, bruker vi gjerne det som kalles en sous vide-maskin.
Dette er enkelt forklart et vannbad man langkoker vakuumpakket, krydret og marinert kjøtt i. Kjøttet ligger i vannbadet og koker i jevn temperatur og sirkulasjon over lang tid, ofte over et døgn.
Har man utstyr, kan man vakuumpakke selv, men man kan også kjøpe ferdig vakuumpakket og sous videt kjøtt i butikken, for eksempel en lammeskank.
En ekstra bonus med sous vide er at siden kjøttet er vakuumpakket, er det lett og hygienisk å transportere med seg ut.
Når du er klar for det store glansnummeret ved bålet, spidder du kjøttet på pinne og vender det gradvis over glør til du har fin stekeskorpe og stykket er gjennomvarmt.
Så er det bare å servere og vente på skryt!
BAKTE GRØNNSAKER
Rotgrønnsaker er spesielt egnet til bål! Kutt opp og legg dem i en pakke av aluminiumsfolie sammen med smør og salt, og la det ligge i kanten av glørne i 30–60 minutter.
Du kan også legge hele løker, beter, poteter og andre knollete grønnsaker direkte i kanten av glørne, og la dem ligge der i 30–60 minutter.
Skrell av det svidde utenpå, og serverer med smør og salt.
SOPPSTUING
Vi synes sopp passer spesielt godt når vi er ute i naturen!
Kutt opp soppen, stek den i smør, hiv oppi litt fløte og kok inn soppstuingen mens du rører.
LANGSTIDSSTEKT KJØTT
Når Oliver virkelig vil slå på stortromma, begynner han forberedelsene av kjøtt flere dager i forveien hjemme.
Et av hans favoritt-triks er å marinere og langtidssteke store kjøttstykker som for eksempel lammebog, svineknoke eller hel entrecôte før avreise.
Du kan bruke hvilken som helst vanlig oppskrift.
Magien skjer idet du tar med deg det ferdige kjøttet ut på tur, og setter kronen på verket med å steke og snu stykket på en kraftig Y-pinne over glørne, til begge sider har fått skorpe og kjøttet er gjennomvarmt igjen.
Na-a-a-am!
Utenetter
Denne oppskriften vil du også finne i boka Utenetter – en praktisk guide til friluftsliv med helle familien av Nina Volstad og Oliver Halvorsrød. Instagram: @friluftsflokken