/ Turmat

Lag din egen nøtteblanding

Masalanøtter er perfekt å ha med på tur, som forrett eller snacks!

Sist oppdatert: 28. januar 2023 kl 00.00
MULTIBRUK: Masalanøtter kan brukes både som snacks og i matlaging.
MULTIBRUK: Masalanøtter kan brukes både som snacks og i matlaging.
Lesetid: 2 minutter

Retten er inspirert frå ei reise til Nepal, der dei serverar det meste så sterkt krydra at sarte nordmenn sveittar i panna.

Denne nøtteblandinga er perfekt som vinterturmat der du treng all den varmen du kan få.

Bruk peanøtter, helst rå utan salt. Du kan også bruka cashewnøtter eller pistasjnøtter.
Bland i det du vil, men det fungerar fint med berre nøtter og krydder og. 

Her er retten slik han vart servert i Nepal. Knallgodt!

Ingredienser

Nok til 4 personer

  • 200 g rå peanøtter 1/4 raudlauk

  • 1/2 gulrot

  • 1/4 paprika 

  • 1/4 agurk utan skal i bitar

  • 1/4 chili utan frø (kjem an på styrken) 1/4 ts salt

  • 1 ts garam masala-krydder

  • 1 ss olje til steiking 

Garam masala-krydder får du kjøpt på asiabutikkar, eller du kan laga det sjølv. Ha olje i varm steikepanna og ha i alle ingrediensane utanom krydderet. Fres godt i 5 min før du har i salt og masalakrydder. Server straks med ein god anker dram og rikeleg med vatn.

Se her for flere inspirerende oppskrifter på turmat. 

OPPSKRIFT PÅ GARAM MASALA-KRYDDER

• 40 grøne kardemommekapslar

• 10 svarte kardemommekapslar

• 20 nellikspikar

  • 4 ss malt kanel

  • 7 ss malt spisskummen 3 ss korianderfrø

  • 1,5 ts svart pepar

  • 1,5 ss fennikelfrø

Varm alt i ei steikepanne til det luktar godt og kryddera er heilt tørre.

Avkjøl og knus alt i ein stor morter (eller bruk baksida av ei sleiv i eit stort glas).

Fjern skalet på kardemomme-kapslane og lagra krydderet på eit tørt og tett glas. 

Sigrid Henjum

Sigrid er UTEs faste turmat-spaltist, som også har resultert i den populære turkokeboka Et Ute. Sigrid driver Sogndal Lodge & Guiding og jobber som både kokk, foredragsholder og turguide. Hun har blant annet padlet kajakk rundt Nordaustlandet og gått på ski over Grønland.

Publisert 7. februar 2017 kl 16.00
Sist oppdatert 28. januar 2023 kl 00.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen