Retten er inspirert frå ei reise til Nepal, der dei serverar det meste så sterkt krydra at sarte nordmenn sveittar i panna.
Denne nøtteblandinga er perfekt som vinterturmat der du treng all den varmen du kan få.
Bruk peanøtter, helst rå utan salt. Du kan også bruka cashewnøtter eller pistasjnøtter.
Bland i det du vil, men det fungerar fint med berre nøtter og krydder og.
Her er retten slik han vart servert i Nepal. Knallgodt!
Ingredienser
Nok til 4 personer
200 g rå peanøtter 1/4 raudlauk
1/2 gulrot
1/4 paprika
1/4 agurk utan skal i bitar
1/4 chili utan frø (kjem an på styrken) 1/4 ts salt
1 ts garam masala-krydder
1 ss olje til steiking
Garam masala-krydder får du kjøpt på asiabutikkar, eller du kan laga det sjølv. Ha olje i varm steikepanna og ha i alle ingrediensane utanom krydderet. Fres godt i 5 min før du har i salt og masalakrydder. Server straks med ein god anker dram og rikeleg med vatn.
Se her for flere inspirerende oppskrifter på turmat.
OPPSKRIFT PÅ GARAM MASALA-KRYDDER
• 40 grøne kardemommekapslar
• 10 svarte kardemommekapslar
• 20 nellikspikar
4 ss malt kanel
7 ss malt spisskummen 3 ss korianderfrø
1,5 ts svart pepar
1,5 ss fennikelfrø
Varm alt i ei steikepanne til det luktar godt og kryddera er heilt tørre.
Avkjøl og knus alt i ein stor morter (eller bruk baksida av ei sleiv i eit stort glas).
Fjern skalet på kardemomme-kapslane og lagra krydderet på eit tørt og tett glas.
Sigrid Henjum
Sigrid er UTEs faste turmat-spaltist, som også har resultert i den populære turkokeboka Et Ute. Sigrid driver Sogndal Lodge & Guiding og jobber som både kokk, foredragsholder og turguide. Hun har blant annet padlet kajakk rundt Nordaustlandet og gått på ski over Grønland.