/ Turmat

Kebab på pinne

Hvordan steke kjøtt rett på bålet med skogens redskaper? Friluftsentusiast Matt Skuse deler sin kunnskap om bål- og matlaging med kjøkkenredskaper du finner i naturen.

Sist oppdatert: 5. oktober 2023 kl 07.00
kebab på bålet matt skuse villmarkingen turmat
URBAN MENY: Kebab på pinne, laget over naturvennlig bål, skalert etter behovet. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter

Sporløs ferdsel er et viktig prinsipp hos den norsk-britiske marineoffiseren Matt Skuses sin ideologi om friluftsliv. Han oppfordrer til at alle bål lages på en måte som ikke skader naturen rundt, og at størrelsen på bålet avgjøres av hva formålet med det er. 

I denne episoden av nettserien Villmarkingen demonstrerer han to måter å tilbrede kjøtt på tur: Kebab på pinne og kjøtt stekt på steinhelle. 

Se film lenger ned i saken! 

Matt begynner med å finne store steiner som han kan plassere rundt bålet, som skal settes opp på en vindstille plass. Deretter sanker han pinner i tre forskjellige størrelser. 

– Hemmeligheten er små pinner. Man kan ikke egentlig få nok små pinner, sier Skuse om opptenningsveden.

Det har regnet en ukes tid, og alle kvister i skogen er våte. Men ved å skrape av barken på pinnene, kan du få tørr brensel.

Kebab på pinne – ingredienser

Kjøtt

Matolje

Krydder

Bål med våt ved

Skrap kniven mot en tørr granpinne, sagflisen som skrapes av presser du sammen til en liten haug. Dette egner seg til å få fyr på først.

Gnisten lages enkelt ved å skrape på en firestriker, eller tennstål, som har magnesium på den ene siden.

Bålmat med skogens redskaper

Stekepanne

Sett en flat stein tett innpå bålet, så den varmes opp. Denne skal brukes som stekepanne.

Når den har ligget nærme glørne en stund, kan du flytte den opp noen nye småpinner du legger på bålet.

Finn fram fileten din, rull den i krydder og litt olje, og legg den rett på steinen.

La den ligge et par minutter, før du snur den og steker den andre siden. 

Grillspyd

Når du skal grille mat på pinne, er det viktig at du bruker en grønn kvist (en levende kvist), så den ikke begynner å brenne.

Bruk en pinne som er så rett som mulig, så du enkelt kan snurre pinnen rundt og steke kjøttet jevnt på alle sider. 

Tre kjøttet på pinnen, enten ved å stikke pinnen gjennom bitene, eller ved å skjære opp kjøttstykket til en lang, tynn remse som du kan tvinne rundt pinnen.  

Se alle episodene av serien Villmarkingen

VILLMARKINGEN

Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I nettserien Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte.

Publisert 15. september 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 5. oktober 2023 kl 07.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen