Sporløs ferdsel er et viktig prinsipp hos den norsk-britiske marineoffiseren Matt Skuses sin ideologi om friluftsliv. Han oppfordrer til at alle bål lages på en måte som ikke skader naturen rundt, og at størrelsen på bålet avgjøres av hva formålet med det er.
I denne episoden av nettserien Villmarkingen demonstrerer han to måter å tilbrede kjøtt på tur: Kebab på pinne og kjøtt stekt på steinhelle.
Se film lenger ned i saken!
Matt begynner med å finne store steiner som han kan plassere rundt bålet, som skal settes opp på en vindstille plass. Deretter sanker han pinner i tre forskjellige størrelser.
– Hemmeligheten er små pinner. Man kan ikke egentlig få nok små pinner, sier Skuse om opptenningsveden.
Det har regnet en ukes tid, og alle kvister i skogen er våte. Men ved å skrape av barken på pinnene, kan du få tørr brensel.
Kebab på pinne – ingredienser
Kjøtt
Matolje
Krydder
Bål med våt ved
Skrap kniven mot en tørr granpinne, sagflisen som skrapes av presser du sammen til en liten haug. Dette egner seg til å få fyr på først.
Gnisten lages enkelt ved å skrape på en firestriker, eller tennstål, som har magnesium på den ene siden.
Bålmat med skogens redskaper
Stekepanne
Sett en flat stein tett innpå bålet, så den varmes opp. Denne skal brukes som stekepanne.
Når den har ligget nærme glørne en stund, kan du flytte den opp noen nye småpinner du legger på bålet.
Finn fram fileten din, rull den i krydder og litt olje, og legg den rett på steinen.
La den ligge et par minutter, før du snur den og steker den andre siden.
Grillspyd
Når du skal grille mat på pinne, er det viktig at du bruker en grønn kvist (en levende kvist), så den ikke begynner å brenne.
Bruk en pinne som er så rett som mulig, så du enkelt kan snurre pinnen rundt og steke kjøttet jevnt på alle sider.
Tre kjøttet på pinnen, enten ved å stikke pinnen gjennom bitene, eller ved å skjære opp kjøttstykket til en lang, tynn remse som du kan tvinne rundt pinnen.
Se alle episodene av serien Villmarkingen
VILLMARKINGEN
Programleder Matt Skuse er født i Wales, men bosatt i Norge. Han har tjenestegjort 25 år i det britiske militæret som fjelleder i marinekommandoen. I nettserien Villmarkingen lærer han bort overlevelsesteknikker, friluftstips og hvordan man bruker naturen på en sporløs og bærekraftig måte.