/ Turmat

Kantarell-toast med salt og pepper

Kantareller gjør comeback hvert år, og i år har sesongen vært både god og lang. Er du så heldig å finne sopp i skogen, unn deg et deilig smørbrød med det samme.

Sist oppdatert: 10. oktober 2023 kl 11.02
Lesetid: 3 minutter

Kantareller er en virkelig mat-skatt som er ganske vanlig i norske skoger.

– Det mest fascinerende med den er at du klarer ikke å kultivere den. Det er ingen som har klart å løse den koden, forteller Sveinung Grimsby, som jobber som matforsker på Nofima.

Å fortelle akkurat hvor vi fant kantareller, er ikke så lett for det var ingen skilting dit. Tømmerstokker hadde veltet over noe som en gang kan ha vært en sti. Skogbunnen var dekket av irrgrønn mose og vi hørte lyden av en bekk, men ikke så mye mer enn det.

I en bakkehelling lyste de mot oss, i gyllengult. De var ikke til å ta feil av.

Det var bare en ting å gjøre: Vi gikk for kantarelltoast på stedet.

Ingredienser  

3-4 brødskiver 

Kantareller (jo mer, jo bedre)

2-3 ss smør

1 hvitløksfedd

Litt salt/pepper

valg av turstekepanne
Les også

Utstyr 

Turstekepanne 

Brenner 

Evt. Skje/kniv

Framgangsmåte 

Fjern jord- og moserester av soppen. Riv kantarellene i skiver, og tørrstek dem panna på middels varme for å få ut væsken.

Stek deretter soppen litt videre med litt smør, salt og pepper.

Legg soppen til side, mens du rister brødskivene lett i panna. Har du med deg et hvitløksfedd, kan du gni det over skiva når. den har fått litt stekeskorpe.

Dander de stekte kantarellene på soppen, og server med det samme.

Tips til flere turmatoppskrifter

kantareller skog
HØSTENS GULL: Kantareller vokser ikke på trær, men ofte like ved. Foto: Sigurd Grimsby

Hva egner kantareller seg til? 

Kantarell smaker godt i seg selv, og brukes ofte som smakstilsetter i sauser og som tilbehør til vilt, pasta, risotto, eller på turpannekaker.

I butikken er kantareller blant de dyreste soppene, og det er et privilegium å kunne plukke i skogen. Kantareller kan fint tørkes og lagres utover vinteren og helt til neste sesong. 

Er kantarell sunt? 

Kantarell har lavt energi-innhold, men et høyt innhold av niasin, selen, kobber og kostfiber. Kantarell er også en kilde til beta-karoten, riboflavin, jern og kalium. 

Niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens selen bidrar til å opprettholde normal vekst av hår og negler.

Hvor finner du kantarell?

Kantarellen er vanlig i Norge nord til Nordland, finnes også helt nord til Finnmark. I Sør-Norge er det mulig å finne rikelig av den helt opp til 700–800 meters høyde. Kantarell trives godt i eldre granskog og bjørkeskog, og ofte langs opptråkkede stier. 

Kantareller er en delikatesse, og ofte er sopplukkere hemmelighetsfulle med akkurat hvor de plukker kantarell. Du er heldig om du vet om et sted hvor det vokser kantareller. 

Hovedsesong: Juni-oktober, noen steder fram til jul. Soppen er skjør og blir lett ødelagt dersom det kommer for lite regn. Kantareller er sårbar for frost.

Status for kantarell som art

I Norge er kantarell en vanlig matsopp.

Kantarellen har vært i noe tilbakegang i Europa, trolig på grunn av luftforurensning og bruken av tunge skogsmaskiner. 

I Polen er kantarellen nå oppført på rødlisten som «under oppsyn».

I Østerrike er den oppført som «sjelden» og «potensielt truet». 

I Tyskland og Nederland er den «sårbar», med risiko for å bli truet i fremtiden.

Publisert 2. oktober 2023 kl 10.55
Sist oppdatert 10. oktober 2023 kl 11.02

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen