Kantareller er en virkelig mat-skatt som er ganske vanlig i norske skoger.
– Det mest fascinerende med den er at du klarer ikke å kultivere den. Det er ingen som har klart å løse den koden, forteller Sveinung Grimsby, som jobber som matforsker på Nofima.
Å fortelle akkurat hvor vi fant kantareller, er ikke så lett for det var ingen skilting dit. Tømmerstokker hadde veltet over noe som en gang kan ha vært en sti. Skogbunnen var dekket av irrgrønn mose og vi hørte lyden av en bekk, men ikke så mye mer enn det.
I en bakkehelling lyste de mot oss, i gyllengult. De var ikke til å ta feil av.
Det var bare en ting å gjøre: Vi gikk for kantarelltoast på stedet.
Ingredienser
3-4 brødskiver
Kantareller (jo mer, jo bedre)
2-3 ss smør
1 hvitløksfedd
Litt salt/pepper
Utstyr
Turstekepanne
Brenner
Evt. Skje/kniv
Framgangsmåte
Fjern jord- og moserester av soppen. Riv kantarellene i skiver, og tørrstek dem panna på middels varme for å få ut væsken.
Stek deretter soppen litt videre med litt smør, salt og pepper.
Legg soppen til side, mens du rister brødskivene lett i panna. Har du med deg et hvitløksfedd, kan du gni det over skiva når. den har fått litt stekeskorpe.
Dander de stekte kantarellene på soppen, og server med det samme.
Tips til flere turmatoppskrifter
Hva egner kantareller seg til?
Kantarell smaker godt i seg selv, og brukes ofte som smakstilsetter i sauser og som tilbehør til vilt, pasta, risotto, eller på turpannekaker.
I butikken er kantareller blant de dyreste soppene, og det er et privilegium å kunne plukke i skogen. Kantareller kan fint tørkes og lagres utover vinteren og helt til neste sesong.
Er kantarell sunt?
Kantarell har lavt energi-innhold, men et høyt innhold av niasin, selen, kobber og kostfiber. Kantarell er også en kilde til beta-karoten, riboflavin, jern og kalium.
Niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens selen bidrar til å opprettholde normal vekst av hår og negler.
Hvor finner du kantarell?
Kantarellen er vanlig i Norge nord til Nordland, finnes også helt nord til Finnmark. I Sør-Norge er det mulig å finne rikelig av den helt opp til 700–800 meters høyde. Kantarell trives godt i eldre granskog og bjørkeskog, og ofte langs opptråkkede stier.
Kantareller er en delikatesse, og ofte er sopplukkere hemmelighetsfulle med akkurat hvor de plukker kantarell. Du er heldig om du vet om et sted hvor det vokser kantareller.
Hovedsesong: Juni-oktober, noen steder fram til jul. Soppen er skjør og blir lett ødelagt dersom det kommer for lite regn. Kantareller er sårbar for frost.
Status for kantarell som art
I Norge er kantarell en vanlig matsopp.
Kantarellen har vært i noe tilbakegang i Europa, trolig på grunn av luftforurensning og bruken av tunge skogsmaskiner.
I Polen er kantarellen nå oppført på rødlisten som «under oppsyn».
I Østerrike er den oppført som «sjelden» og «potensielt truet».
I Tyskland og Nederland er den «sårbar», med risiko for å bli truet i fremtiden.