/ Turmat

Julebrød på primusovn

Vinteren er her og jula nærmer seg. Nybakt julebrød med masse rosiner er en av mine favoritter til jul. Stemningen blir garantert god om du disker opp med velduftende julebrød – med masse godt smør.

Sist oppdatert: 25. desember 2022 kl 09.07
julebrød julekake
HINT AV JUL: Deigen lages hjemme før tur.. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 2 minutter

Lag gjerne deigen hjemme, finn en isboks eller lignende til å frakte deigen i.

Jeg laget deigen kvelden i forveien, satte den i kjøleskapet og da var det gjort.

For det er mye annet som skal skje på morgenen når familien skal ut på søndagstur med bål, skøyter og minusgrader. Julebrød passer perfekt å lage i primusovn.

Oppskrift på julebrød

120 g godt smør

7,5 dl speltmel

1 ts kardemomme

1,5 dl sukker

25 g gjær

1 klype bakepulver

2,5 dl melk

100 g rosiner

Framgangsmåte

Om du lager deigen i forveien og vil ha den i kjøleskapet, kan du bruke kald melk. Er du på farten ut, så hever deigen raskere om du bruker lunken melk.

Kna smøret inn i melet, slik at alle smørklumpene «forsvinner».

Tilsett kardemomme og sukker. Vil du ha det lille ekstra tar du hele kardemommekapsler og knuser i en morter. Sil bort skall før du har i krydderet. «Ferskt» krydder gir mye mer smak! Ha rosinene i melken på forhånd, da blir de saftigere. Endå bedre blir de om du bløtlegger rosinene i gløgg eller jus i noen timer før de tilsettes i deigen.

Bruk kald eller lunken melk og rør ut fersk eller tørr gjær. Tilsett væsken i melblandingen og bland sammen til en god deig. Ha i rosinene (uten væsken viss du har lagt de i bløt) til slutt.

 La heve i minst 1 time i romtemperatur. Gjerne mye lenger om hevestedet er kaldt.

Fisk opp deigen fra boksen, dra litt i den og lag en nokså jevn pølse til å legge i formen. Fyr opp primusen, plasser ovnen oppå og sjekk at du får temperaturen opp mot 200 grader.

Pakk gjerne rundt primusen med en vindskjerm og snu gassboksen opp ned. Stek brødet til det er ferdig, og det kommer litt an på temperaturen du får på ovnen. Det tar omtrent 25 minutter.

Server straks med godt smør, gjerne brunost, multesyltetøy eller annet godt.

Kaffi eller gløgg hører til.

God jul!

Sigrid Henjum er fast turmatskribent på utemagasinet.no. Hun har bakgrunn som både kokk, turguide og hun har skrevet flere populære turmatbøkre. Finn flere inspirerende turmatoppskrifter.

Publisert 11. desember 2022 kl 08.58
Sist oppdatert 25. desember 2022 kl 09.07

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen