Lag gjerne deigen hjemme, finn en isboks eller lignende til å frakte deigen i.
Jeg laget deigen kvelden i forveien, satte den i kjøleskapet og da var det gjort.
For det er mye annet som skal skje på morgenen når familien skal ut på søndagstur med bål, skøyter og minusgrader. Julebrød passer perfekt å lage i primusovn.
Oppskrift på julebrød
120 g godt smør
7,5 dl speltmel
1 ts kardemomme
1,5 dl sukker
25 g gjær
1 klype bakepulver
2,5 dl melk
100 g rosiner
Framgangsmåte
Om du lager deigen i forveien og vil ha den i kjøleskapet, kan du bruke kald melk. Er du på farten ut, så hever deigen raskere om du bruker lunken melk.
Kna smøret inn i melet, slik at alle smørklumpene «forsvinner».
Tilsett kardemomme og sukker. Vil du ha det lille ekstra tar du hele kardemommekapsler og knuser i en morter. Sil bort skall før du har i krydderet. «Ferskt» krydder gir mye mer smak! Ha rosinene i melken på forhånd, da blir de saftigere. Endå bedre blir de om du bløtlegger rosinene i gløgg eller jus i noen timer før de tilsettes i deigen.
Bruk kald eller lunken melk og rør ut fersk eller tørr gjær. Tilsett væsken i melblandingen og bland sammen til en god deig. Ha i rosinene (uten væsken viss du har lagt de i bløt) til slutt.
La heve i minst 1 time i romtemperatur. Gjerne mye lenger om hevestedet er kaldt.
Fisk opp deigen fra boksen, dra litt i den og lag en nokså jevn pølse til å legge i formen. Fyr opp primusen, plasser ovnen oppå og sjekk at du får temperaturen opp mot 200 grader.
Pakk gjerne rundt primusen med en vindskjerm og snu gassboksen opp ned. Stek brødet til det er ferdig, og det kommer litt an på temperaturen du får på ovnen. Det tar omtrent 25 minutter.
Server straks med godt smør, gjerne brunost, multesyltetøy eller annet godt.
Kaffi eller gløgg hører til.
God jul!
Sigrid Henjum er fast turmatskribent på utemagasinet.no. Hun har bakgrunn som både kokk, turguide og hun har skrevet flere populære turmatbøkre. Finn flere inspirerende turmatoppskrifter.