Det einaste du treng å oppsøka er ei snøfonn. Og dei finst det mange av i fjellheimen, til langt utpå sommaren. Regelen er enkel; ser snøen kvit og fin ut kan den etast.
Utstyret du treng
• Brødposer
• Skål/matboks/kjele for å blande iskremen
Oppskrift på sjokoladeis med snø
for 4 personar:
1,5 liter snø (grav gjerne litt ned etter kald, fin snø. Gul snø er fy-fy!)
65 gram tørrmjølk, dvs. halve pakken (tilsvarar 0,5 liter vanleg mjølk)
100 gram O´boy-pulver (1/4 av pakken)
Så mykje nonstop eller anna godis du vil ha til pynt
Bland snø og salt, bruk to posar av ulik storleik og vips – så har du ein frysar.
Når du blandar salt med snø, vil snøen smelte fortare. I denne prosessen går snøen frå om lag null grader til mange minusgrader.
Fyll ein vanleg plastpose frå butikken med snø og salt, med blandingsforholdet ein del salt og tre delar snø.
Iskremblandinga som du har laga på førehand, legg du i dobbelt lag med brødposar som får plass oppi den store posen.
Legg brødposen med iskremblandinga flatt slik at han vert tynnast mogleg. Det bør vera minst 8 cm lag med snø og saltblanding rundt brødposen.
I løpet av 30-40 min frys kremblandinga til, og du kan klemma utanpå posen for å få ein fin konsistens.
Når iskremen er passeleg tjukk og frosen er han klar til å nytast.
Ta snøen oppi kjelen eller bollen, tilsett turrmjølk og smaken du ynskjer.
For å få sjokoladeis kan du bruka O´boy-pulver, som i tillegg er kjempefint å ha med om du er på langtur – det er lett å bera.
For andre smakar kan du bruka jordbær, eple eller anna kompott.
Syltetøy fungerar også. Ha i hop og rør godt rundt. Ein visp gjev best resultat.
Oppskrift på iskremblanding
Har du køyrt bil til ei hytte uten fryseskap, men har med deg både egg, kremfløyte, sukker og salt, så kan du fortsatt prøve deg på ein slik snø-frysar.
for 2 personar
2 dl kremfløyte
2 eggeplommer
70 g sukker
1 vaniljestang
Visp sukker og fløyte til krem, skrap ut frøa frå vaniljestanga og ha i.
Pisk eggeplommene og bland varsamt i hop.
Feirer du 17. mai til fjells? Send oss ditt iskrem-bilde!
MAT PÅ TUR
Sigrid er UTEs populære turmatekspert. Vi får stadig tilbakemeldinger fra lesere som har hatt suksess med oppskriftene hennes. Særlig er bjørnebrødet blitt en klassiker. Sigrid bor i Sogndal og er lommekjent i Sogn, men hun har også vært på turer til Grønland, Svalbard og Lofoten. Sigrid er utdannet sykepleier. Hun er proppfull av energi, initiativ og guts, og du kan fort møte henne på en isbre, sjonglerende på en hest eller i en kajakk i Sognefjorden.