– Lukt på dette da!
– Mm, ja nå lukter det indisk.
Jeg og Jon Olav er på fjellet. Ikke i India, men på en fjelltopp i Lofoten, nærmere bestemt Middagstinden.
Raske høydemeter opp hit til toppen har gitt oss betalt i spektakulær utsikt mot Buksnesfjorden og Skottinden.
Det er ganske kaldt, som det ofte er i Lofoten. Hva passer vel da bedre enn en varmende gryte til middag her på Middagstinden?
Dette er en utrolig god vegetargryte med rund og fyldig smak. En favoritt jeg har laget mange ganger tidligere, til og med i mitt eget bursdagsselskap.
Det beste med retten er den gode kryddersmaken på sausen, som gjør at en grønnsak som blomkål blir stjerna i gryta. Retten er så enkel å lage at den egner seg ypperlig som turmat.
Oppskrift på indisk linsegryte
Ingredienser 2 porsjoner
1 liten løk
3-4 fedd hvitløk
1/2 paprika
1/2 blomkål
2 ss smør/olje til steking
2,5 ss mild karri
2,5 ts sennepsfrø
2,5 ts spisskummen
2 ts gurkemeie
1 terning grønnsaksbuljong
5 dl vann
1 dl rømme
Litt salt
Ris + litt vann (vi brukte hurtigkokt ris)
Denne kryddermengden gir en fyldig, men mild smak. Ønsker du mer sting, kan du bruke sterk karri og eventuelt tilsette en halv chili.
Framgangsmåte
Grønnsakene kuttes i små biter på medbrakt skjærefjøl. Deretter varmes et par rause skjeer med smør i kasserollen på primusen. Løk, hvitløk og paprika stekes til løken blir gyllen.
Øk varmen og tilsett krydderne. Krydderne freses med løkblandingen i ett minutt før vannet tilsettes. Hold gjerne igjen litt av vannet slik at du kan justere tykkelsen på retten mot slutten av koketiden.
Tilsett buljong og brokkoli og la det putre i 15 minutter. Rør av og til så det ikke svir seg.
Mens gryta småkoker, la laken renne godt av linsene og hell dem i gryta når det var et par minutter igjen av koketiden. Smak til med salt.
Hell risen i en annen gryte og la den småkoke i 3 minutter.
Gryta toppes med en god klatt rømme.
Da retten var klar, skyet det over og begynte å blåse. Men med en rykende varm middag som ventet, gjorde ikke det noe.
Vi satte oss godt til rette i le av vinden og nøt smaken av deilig indisk gryte. Vi fikk raskt varmen i oss igjen, mens vi lagret synet av den fine utsikten på minnet vårt.
Turbeskrivelse til Middagstinden ved Mortsund
Høyde: 363 m
Tid opp: Cirka 1 time i rolig tempo
Vanskelighetsgrad: Enkel
Utsikt: Formidabel
Det er flere fjell kalt Middagstinden i Lofoten. Denne toppen ligger litt utenfor Leknes i idylliske Mortsund som er et gammelt fiskevær.
Ved avkjøringen til rorbuanlegget er det en liten parkeringsplass du kan sette bilen. Tvers over veien ser du stien starte.
Dette er en enkel fjelltur. God sti hele veien, med noen bratte parti.
Middagstinden er ikke blant de høyeste toppene på Vestvågøy, men har en utsikt som gir mye valuta for høydemeterne. Her ser du blant annet mot Buksnesfjorden, Skottinden, Lofotveggen og Værøy.