/ Turmat

Grøt – den optimale turfrokosten

Graut av byggryn er den eldste grauten vi har. I tillegg til viktig kulturarv, så smakar den godt og er enkel å lage.

Sist oppdatert: 18. november 2021 kl 08.30
byggrynsgrøt turfrokost
BYGGRYNSGRAUT: Nam! Gjerne med vottene på og god utsikt til. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 1 minutter

Byggryn gir litt tyggemotstand og mykje god næring. Ein fin variasjon til havregraut eller anna turfrukost! Det einaste er at byggryna treng litt ekstra koking eller bløytlegging.

Ingen problem på tur!

Du tek gryna i panna om det er plussgrader ute, eller på termosen om det er minus, kvelden før. Då er grauten ferdig på fem minutt morgonen etter. 

Pakk med deg byggryna, litt nøtter, honning og bær. Gjerne tørka bær om du skal vera lenge på tur. 

Byggrynsgraut for 2 svoltne personar 

2 dl byggryn

3 dl vatn til bløytlegging 

5 dl mjølk (eller ein halv pose tørrmjølk og 5 dl vatn)

1 ts ekte vaniljesukker

Ei god klype salt

Topping

  • Honning

  • Paranøtter

  • Valnøtter

  • Blåbær eller tørka tranebær 

Start med å varma opp mjølka til kokepunktet.

Tilsett dei oppsvulma gryna i lag med salt og vaniljesukker.

Rør godt medan du let alt koka i 5-10 min.

Det er fort gjort å svi i botnen.

Ein god kjele, middels varme og konstant røring er trikset.

 

TIPS

#1 Bygg inneheld betaglukan som er positivt for immunforsvar og tarmfunksjon. Smart turmat! 

#2 Har du ikkje fått lagt gryna i bløyt, fortvil ikkje. Du kan fint koka gryna i 20-30 minutt, så er dei klare. 

PÅ JAKT ETTER FLERE TURMATOPPSKRIFTER? TA EN TITT HER!

Sigrid Henjum er UTEs faste turkokk. I tillegg driver hun Sogndal Lodge, er turguide og bor på et småbruk i Sogndalsdalen. Siste bok: Et Ute

Publisert 20. desember 2019 kl 09.18
Sist oppdatert 18. november 2021 kl 08.30

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen