/ Turmat

Lag din egen tursjokolade og turkjeks

Kjeks og sjokolade er det alltid plass til i tursekken. Få oppskrift på turgodt som du kan lage selv.

Sist oppdatert: 25. april 2023 kl 10.30
tursjokolade
PRØV SJØL: Sjokolade gir kjapp energi og smakar alltid godt på tur. Ha i nøtter og tørka frukt som du likar. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 2 minutter

Når kulda sett inn og kveldane vert lange, kan du svinga deg på kjøkkenet for å laga tursnop.

Smakfulle kjeks og sjokolade med det beste du veit av frukt og nøtter er fint å ta med seg på tur.

Ikkje berre smakar det godt, det er også supert å gi som gåve til turkompisen.

turkjeks
TIL TURKOSEN: Det passar som regel alltid på tur. FOTO: Sigrid Henjum

Kjeks med cashewnøtter og sjokolade

180 g smør

1,5 dl sukker

1,5 dl brunt sukker

3 egg

1,5 ts natron

1 ts ekte vaniljesukker

3,75 dl rugmjøl

2,5 dl cashewnøtter

200 g sjokolade

Skru omnen på 180 grader og finn fram ein stor bolle til å blanda i. Rør mjukt smør og sukker saman før du ha i egga. Visp godt saman før du har i dei tørre ingrediensane. Hakk nøter og sjokolade i små bitar og bland alt godt saman. Bruk ei lita spiseskei til å forma små kuler på eit bakepapir med litt mellomrom. 16 kjeks går på eit vanleg bakebrett. Steik dei midt i omnen i omlag 10 minutt. Vil du ha dei sprø, kan du ha dei lenge på ei avkjølingsrist og gjerne innatt i omnen berre på varmluft. Eg tykkjer desse kjeksa er best når dei er litt mjuke, og då har eg dei i ein tett boks rett etter at dei er avkjølte.

Prøv også å lage energibarer som ikke fryser eller natronkaker på bål

Hjemmelaget fruktnøtt

hjemmelagd sjokolade fruktnøtt
SØT OVERRASKELSE: Fruktnøtt med personlig vri. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Egenkomponert fruktnøtt kan være litt av en overraskelse til turvennene dine.

120 g nøtter (til dømes macadamianøtter, valnøtter, mandlar og tørka tranebær) 

Tørka tranebær

400 g mørk sjokolade (til dømes Odense mørk chokolade 70 %)

1 ts kokosfeitt eller smør

Finn fram ei stor brødform og kle med bakepapir.

Strø nesten alle nøttene og tørka frukt i botnen.

Varm sjokolade og feittet i eit vannbad (kokande vatn i ei panna, ein metall/glasbolle oppi), til det er heilt flytande.

Hell over nøttene og frukta og strø til slutt dei siste nøttene på toppen som pynt.

Nytast i kald, skarp friluft saman med varm epletoddy eller kaffi.

Turmat

10-18-17_lightboxorg

Sigrid Henjum er UTEs faste turmatekspert.

Publisert 7. november 2018 kl 10.29
Sist oppdatert 25. april 2023 kl 10.30

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Test av hermetikk-mat på tur

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen