/ Turmat

Fargerik pasta

Plukk det du treng i naturen. Her kjem tips på korleis du kan utnytte det som veks i eng, grøftekanter og hagen.

Sist oppdatert: 27. mai 2020 kl 07.00
FARGERIK PASTA sigrid henjum
FARGERIK PASTA: Pasta er genial turmat. Den fineste garnityren til pastaen går du kanskje forbi? Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 2 minutter

Om du bur i nord eller sør, det er no du skal ta på deg treskoa for ut og finna friske skot og fine fargar i naturen.

På forsommaren sprett det opp mat frå bakken, fulle i vitaminar og mineral. Lag deg ein salat eller pasta og nyt den i fulle drag. 

Framgangmåte:  

Kok opp valfri pasta, gjerne fullkorn både fordi det mettar meir og fordi det er sunt.  

Rør inn sausblanding og køyr på med det du finn av etande vekstar (sjå tips lengre ned i artikkelen).

 

2 personar 

300 g pasta i tørrvekt

pastasaus:

4 ss lettrømme

2 ss majones

Litt parmesan eller raspa kvit geitost

Smak til med urtesalt

 

Bland alt i hop og rør inn i nykoka pasta. Pasta er super turmat

 

Her er det eg fann: 

Gauksyre

gaukesyre foto Sigrid henjum
Gaukesyre: Friske grønne blad og sprø kvite blomstrar. Du kan eta begge deler og du finn dei over alt i skogen. Foto: Sigrid Henjum

Stemorsblomst

Stemorsblomst: spiselige foto sigrid henjum
STEMORSBLOMST: Med desse fine blomane kan du pynta opp både pasta, salat og kaker. I tillegg er dei heilt trygge å eta.

Engsyre

ENGSYRE: Trivst i nøytral eller litt sur jord i Sør-Norge, inntil 1900 moh. Foto: Wikipedia
ENGSYRE: Trivst i nøytral eller litt sur jord i Sør-Norge, inntil 1900 moh. Foto: Wikipedia

Granskot

Granskudd
Granskudd

Engkarse

engkarse
engkarse

 

Du kan også bruka: 

• Unge geitramsskot

• Ramslauk

• Løvetann, både blad og blomst

• Blåklokker

• Bergmynte

• Raudkløver

Er du usikker, finn fram floraen, eller ta med deg ein venn som veit. Det finst giftige planter og blomster ein ikkje skal eta. Bruk og sunn fornuft på kvar du plukkar det du skal eta.

Litt lenger inn i skogen er som regel litt bedre enn rett ved vegen, der mange kan gjort sitt «ærend».

Vær også litt nøye når du plukkar etande grønt, plukk berre det du skal og ikkje noko anna. 

Publisert 27. mai 2020 kl 07.00
Sist oppdatert 27. mai 2020 kl 07.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen