/ Turmat

Et slags Logan-brød

Dette brødet vart laga ein gong nokon skulle på fjellet Logan (5959 moh.) i Nord-Amerika. Dei trengte eit næringsrikt brød som kunne halda seg lenge. 

Sist oppdatert: 2 dager siden
LOGAN-BRØD: Solid energi på tur. Foto: Sigrid Henjum
LOGAN-BRØD: Solid energi på tur. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 2 minutter

Det er mange variantar av dette brødet. Du ha kan i mange ulike ingrediensar, som nøtter, frø, frukt og sjokolade. Også «supermat» kan blandast i, som accai, hamppulver eller goji-bær. 

Her har eg laga ein variant som eg testa ut på skitur på Svalbard, og det smaka like godt etter seks dagar.

Brødet kan verta noko tørt, men om du et det i lag med suppe eller varm drikke fungerer det fint. 

Ingrediensar

750 g samalt grovt kveitemjøl

250 g sammalt fint mjøl

100 g fint spelt eller kveitemjøl

200 g mandelmjøl

200 g kokosmasse

200 g tørka fiken

100 g solsikkefrø

 

150 g tørka tranebær

300 g salte macadamia, mandlar, cashew og peanøtt mix

150 g kokesjokolade

1/2 liter mjølk

200 g honning

200 g smør

0,5 dl raps olje

200 g Loganbrød og ein kopp med varm drikke gir deg 750 kaloriar 

– Då er du rusta til å gå heilt fram til Klemsbu frå Finse på ski. Ta med noko ekstra mat i lomma tilfelle dei ikkje sel vaffler på Klemsbu nett denne dagen. Håpar du har god gli! 

Framgangsmåte

Ha alle dei tørre ingrediansane i ein bolle. 

Smelt smør, og bland saman honning, mjølk og olje. 

Hell i bollen med det tørre og bland godt saman. Dette passar i ei vanleg langpanne. Legg i bakepapir og trykk massen ut til ei flat kake, som då vert 3-4 cm. Steik på 175 grader i ca 40 min. 

Skjer brødet opp i firkantar før det er heilt avkjølt. Set til kjøling og pakk så kvar bit inn i matpapir, plastfolie eller ha dei i ein matboks. 

Flere turmatmatoppskrifter.

Denne saken er skrevet av
Sigrid Henjum
Sigrid er UTEs populære turmatekspert. Siste bok: Et meir ute.
Publisert 2 dager siden
Sist oppdatert 2 dager siden
 

Relaterte artikler

 
indisk turmat
Turmat - middag

Indisk linsegryte

in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Test av hermetikk-mat på tur

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen