På vintertur bruker kroppen mer energi på å holde deg varm. Lag supergode og kaloririke energibarer som ikke fryser. Her er oppskrift på Sigrids berømte bjørnebrød og Svalbard-kake.
KALDE KALORIBOMBER: Bjørnebrød og brownies som aldri fryser. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 3 minutter
Når minusgradene svir i ansiktet, du er sliten og kald, så trenger du noe som gir deg styrke til å komme deg opp den siste bakken eller før du slår opp teltet for dagen.
Da vil du ikke spise noe som er beinfryst og umulig å tygge, men heller noe som er saftig, smaker godt og som er fullt av herlige kalorier og som gir ny kraft.
Nedenfor får du oppskrifter på to saftige og velprøvde kaker, som du lager hjemme før tur og pakker i sekken eller drikkebeltet, nært termosen med varmt drikke.
Begge oppskriftene kan lages i langpanne og deles opp i passende biter.
Ta med ein bit til turkameraten også, han vil garantert spørre etter oppskrifta. Jeg har testet kakene på Svalbard i 30 minusgrader, dette er gode greier!
Bjørnebrød (energibombe!)
500 g smør 500 g brunt sukker 500 g mørk sirup Desse ingrediensane smeltast saman i ein stor kjele, og kjølast ned til romtemperatur.
Ha i det tørre:
500 g havregryn 450 g hvetemel 2 ts kanel 2 ts ingefær 1,5 ts natron 0,5 ts salt 1 dl solsikkekjerner 200 g rosiner 100 g aprikos (delt i små biter) 100 g valnøtter (grovhakka) 2 egg som du blander inn til slutt
Kle en dyp langpanne med bakepapir, og hell i den tykke røra.
Stek på 150 grader i 30 minutt. Kaka må ikkje stekes for lenge, for då blir den for hard.
Før kaka blir kald, deler du henne opp i ruter. Dette er mektige saker, så kaka kan godt deles opp i små biter.
Etter at de er avkjølt kan du pakke hver bit inn i plastfolie, så kan du ha ein bit lett tilgjengelig i lomma!
Brownies som ikke fryser (Svalbard-kake)
400 g smør 350 g sjokolade (kokesjokolade eller mjølkesjokolade) 8 egg 8 dl sukker 6 dl hvetemel 3 ts vaniljesukker 2 ts bakepulver
Smelt smør og sjokolade i ein kjele. Pisk egg og sukker til eggedosis, og bland alle ingrediensene sammen. Denne oppskrifta passer i ei vanleg langpanne. Stek kaka på 150 grader på nedste rilla i 25 minutter. Når du stikker kniven i midten for å sjekke at kaka er ferdig, skal det sitte igjen røre på kniven.
Set kaka til avkjøling og del opp i bitar når ho er vorten kald.
Begge kakene held seg lenge i kjøleskap, eller du kan legga dei frysen og ta opp bitar etterkvart.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.