/ Turmat

Lag kjeks på tur

Kjeks på tur er en klassiker. Her får du i stedet oppskrift på kjeks du kan lage selv: Cookies med sjokoladebiter på bål eller primus.

Sist oppdatert: 31. august 2023 kl 14.00
Cookies med sjokoladebiter på bål
COOKIES MED SJOKOLADEBITER: En skikkelig godbit, som heldigvis ikke tar så veldig lang tid å gjennomsteke. Foto: John Hobberstad
Lesetid: 3 minutter

Er du lei av pølser, osteskive og pinnebrød på bål? For det er nettopp disse tingene vi lager mest av ute når vi skal kose oss rundt bålet.

Jeg syns det er på høy tid at vi utfordrer vår indre kokk litt – for god mat på bål er enkelt det! 

Selv elsker jeg å prøve ut nye matretter på bål. Det kan til tider være litt vanskelig, for varmen på bålet kan ikke stilles med termostat. Men desto mer gøy når resultatet blir bra.

Det beste, mest smakfulle jeg noen gang har laget ute må være cookies. Jeg ville prøve å lage noe ingen hadde gjort før. Noe som var godt, enkelt og gøy for både store og små eventyrere.

En dag jeg stod hjemme på kjøkkenet og laget cookies så slo det meg – cookies!   

Den første oppskriften jeg brukte og delte med mine følgere var god, men ikke god nok. Cookiesene smuldret litt for lett, de smeltet fort sammen i pannen og var litt vanskelig å jobbe med.

Så jeg bestemte meg for å fikse litt på oppskriften slik at det skulle bli lettere. Jeg prøvde ulike ingredienser og metoder for steking.

Etter noe prøving og feiling så klarte jeg lage en oppskrift som fungerte hver gang! Det er den oppskriften jeg skal dele med deg nå.

Oppskriften på gode cookies

100 g smør

100 g sukker

1 egg

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

1 ss kakao

Cirka 200 g hvetemel 

Sjokoladebiter  

Utstyr du trenger

Stekepanne

Melange eller smør til steking

Stekespade

Tallerken

 

Bland sammen romtemperert smør og sukker - vispes til hvit krem. Bland inn et egg og tilsett alt det tørre.  

Husk: Deigen må være tørr nok til at du kan lage cookies med hendene uten at deigen henger igjen i hendene dine. 

cookies med sjokoladebiter
GODBITER: Hvis du forvarmer panna på bålet, vil cookiesene stekes raskere. Foto: Jon Hobberstad

Du kan velge å kutte sjokoladebiter eller andre godsaker i biter for å blande dette inn i deigen – så får du ekte cookies!

Kvikk Lunsj, Daim, Oreo, Nonstop og melkesjokolade er bare noen av mine favoritter.

Jeg liker å gjøre dette ute mens jeg venter på at bålet skal bli klart, og i tillegg kan alle i turfølget få lov å velge sin favoritt sjokolade til sine cookies.

Når du er klar for å steke cookies så kan du bruke hendene til å lage små, runde cookies.

Ta en liten klump deig i hånden og klem den flat, veldig flat. Legg så disse på varm panne over bålet – bruk smør til steking.

Når cookien du la på pannen får en gyldenbrun , fast underside, da kan du snu den og steke cirka like lenge på andre siden. Dette går fort, så her må du følge med.

For å få best mulig smak fant jeg ut at det var lurt å bruke melange, og mye av det. Da får du en ekstra god og smakfull stekeskorpe. 

Cookies på bål blir smakfulle, myke cookies som varmer godt og gir mye energi for turen hjem igjen.

Lykke til!   

John Hobberstad er en friluftslivsinteressert fyr, som liker å være på tur og lage god mat ute. Nå forbereder han seg til å gå Norge på langs. Han driver bloggen eventyrgutten.no @eventyrgutten

Publisert 14. juli 2021 kl 09.46
Sist oppdatert 31. august 2023 kl 14.00

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen