/ Turmat

Comeback for norsk hermetikk?

Bak In the Can står norske gründere som vil ha deg til å bruke hermetikk på tur igjen.

Sist oppdatert: 7. mars 2024 kl 14.01
boksmat hermetikk in the can
HERMETIKK, TAKK: In the can-gründerne vil tilby ferdigmat som både er sunt og godt. Denne varianten består av ertesuppe med svinebog fra norske gårder. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 2 minutter

Storhetstiden for norsk hermetikk gikk mot slutten da kjøleskap kom på 1950-tallet. Men i tursammenheng, og som proviant på fjellhytter, har boksmat alltid vært aktuelt.

Kan In the Can kan være starten på et nytt, norsk hermetikkeventyr?

Da må de klare å overbevise nordmenn om at dette er ferdigmat som både er sunn, enkel og rask. Kanskje er tiden inne, nå som forskerne slår alarm om ultraprosessert mat og usunne ferdigprodukter?

– Kvalitetsmat med lang holdbarhet er en mangelvare, sier Sara Vleeshouwers.  

Tre ulike retter

Med seg på laget, har hun faren og broren Mathias, som er faglært kokk og med bakgrunn fra restauranter som Palace Grill og Oro i Oslo.

Middagsrettene lages i samarbeid med lokale matprodusenter og fremmer norsk lokalmat. Filosofien er å kombinere hermetikkens egenskaper med gode, næringsrike råvarer.   

På menyen står tre ulike varianter.

  • Gul ertesuppe, med biodynamiske erter fra Lie Gård og svinebog fra Dyster Gård

  • Chili con carne med pintobønner og storfekjøtt fra Dyster gård

  • En vegetarrett som snart lanseres

– Vektmessig vil hermetikk ikke kunne konkurrere med frysetørket turmat. Men mange drar på andre typer turer, enten det er kanoturer, mat som kan være proviant på hytta, eller en varm trøst når du ikke får fisk, sier Vleeshouwers. 

Hermetikk som lagringsmetode

  • Varmebehandling dreper sporer av sykdomsbakterier som kan være i maten. Når steriliseringen er riktig utført, oppnås en mattrygghet som overgår alle andre konserveringsmetoder.

  • Blikkboks er 100 % luft- og lystett. Metallboksen kan være holdbar i flere år og er overlegen mye annen emballasje.

  • I kampen mot matsvinn er hermetisering en metode som gir lang holdbarhet, uten bruk av konserveringsmidler. De fleste vitaminer, flerumettede fettsyrer, mineraler og næringsverdi beholdes.

Sammenlignet med Tetrapak, eller kartongemballasje, er ofte ikke denne laget i resirkulerte materialer.

– Metall har den høyeste gjenvinningsraten. Det er nullsvinn i produksjon og distribusjon. Du har to år på å spise den opp. Kanskje mer, sier Vleeshouwers. 

Hermetikkmuseet i Stavanger åpnet nylig en hundre år gammel boks, som passerte de mikrobiologiske testene som trygg, som følge av at innholdet blir sterilisert.

Tørt og mørkt er beste måten for oppbevaring. Fryser boksen, vil den kunne sprekke.

Kjelesett, kokesett, kjele- og kokesett
Les også

Etiketter med stil

For hundre år siden var etikettene på hermetikkboksene samleobjekter.

Det ble laget flere illustrasjoner av Nansen og Amundsen, med illustrasjoner av dem og dyreliv i polarområdene. Etikettdamene i 1920 var aktive på ski, skøyter, eller i forretningslivet.

I hermetikk-hovedstaden Stavanger byttet barna «iddiser» i stedet for fotballkort. 

Illustrasjonene på In the Can-boksene er tegnet av kunstner og illustratør Børge Bredenbekk. 

– De skal være pene. Det er en viktig del av renessansen. Hvis boksene blir vasket og gjenbrukt til noe annet, da har vi lykkes med designet, sier Vleeshouwers.

In the Can vil være tilgjengelig på utvalgte spesialforretninger i Oslo og omegn. I tillegg jobbes det for å få på plass en nettbutikkløsning, gjennom folkefinansieringsplattformen Spleis. 

natronkake på bål, svele, lapper
Les også
Publisert 7. mars 2024 kl 14.01
Sist oppdatert 7. mars 2024 kl 14.01

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

mat til langtur ekspedisjon
Turmat til langtur/ekspedisjon

Potetmos med spekemat og chips

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen