Storhetstiden for norsk hermetikk gikk mot slutten da kjøleskap kom på 1950-tallet. Men i tursammenheng, og som proviant på fjellhytter, har boksmat alltid vært aktuelt.
Kan In the Can kan være starten på et nytt, norsk hermetikkeventyr?
Da må de klare å overbevise nordmenn om at dette er ferdigmat som både er sunn, enkel og rask. Kanskje er tiden inne, nå som forskerne slår alarm om ultraprosessert mat og usunne ferdigprodukter?
– Kvalitetsmat med lang holdbarhet er en mangelvare, sier Sara Vleeshouwers.
Tre ulike retter
Med seg på laget, har hun faren og broren Mathias, som er faglært kokk og med bakgrunn fra restauranter som Palace Grill og Oro i Oslo.
Middagsrettene lages i samarbeid med lokale matprodusenter og fremmer norsk lokalmat. Filosofien er å kombinere hermetikkens egenskaper med gode, næringsrike råvarer.
På menyen står tre ulike varianter.
Gul ertesuppe, med biodynamiske erter fra Lie Gård og svinebog fra Dyster Gård
Chili con carne med pintobønner og storfekjøtt fra Dyster gård
En vegetarrett som snart lanseres
– Vektmessig vil hermetikk ikke kunne konkurrere med frysetørket turmat. Men mange drar på andre typer turer, enten det er kanoturer, mat som kan være proviant på hytta, eller en varm trøst når du ikke får fisk, sier Vleeshouwers.
Hermetikk som lagringsmetode
Varmebehandling dreper sporer av sykdomsbakterier som kan være i maten. Når steriliseringen er riktig utført, oppnås en mattrygghet som overgår alle andre konserveringsmetoder.
Blikkboks er 100 % luft- og lystett. Metallboksen kan være holdbar i flere år og er overlegen mye annen emballasje.
I kampen mot matsvinn er hermetisering en metode som gir lang holdbarhet, uten bruk av konserveringsmidler. De fleste vitaminer, flerumettede fettsyrer, mineraler og næringsverdi beholdes.
Sammenlignet med Tetrapak, eller kartongemballasje, er ofte ikke denne laget i resirkulerte materialer.
– Metall har den høyeste gjenvinningsraten. Det er nullsvinn i produksjon og distribusjon. Du har to år på å spise den opp. Kanskje mer, sier Vleeshouwers.
Hermetikkmuseet i Stavanger åpnet nylig en hundre år gammel boks, som passerte de mikrobiologiske testene som trygg, som følge av at innholdet blir sterilisert.
Tørt og mørkt er beste måten for oppbevaring. Fryser boksen, vil den kunne sprekke.
Etiketter med stil
For hundre år siden var etikettene på hermetikkboksene samleobjekter.
Det ble laget flere illustrasjoner av Nansen og Amundsen, med illustrasjoner av dem og dyreliv i polarområdene. Etikettdamene i 1920 var aktive på ski, skøyter, eller i forretningslivet.
I hermetikk-hovedstaden Stavanger byttet barna «iddiser» i stedet for fotballkort.
Illustrasjonene på In the Can-boksene er tegnet av kunstner og illustratør Børge Bredenbekk.
– De skal være pene. Det er en viktig del av renessansen. Hvis boksene blir vasket og gjenbrukt til noe annet, da har vi lykkes med designet, sier Vleeshouwers.
In the Can vil være tilgjengelig på utvalgte spesialforretninger i Oslo og omegn. I tillegg jobbes det for å få på plass en nettbutikkløsning, gjennom folkefinansieringsplattformen Spleis.