/ Turmat

Byggotto med eplejus

Dette er restaurantmat – som du like lett kan lage på primusen. Godt og mettende, og som passer sammen med mye annet.

Sist oppdatert: 16. august 2023 kl 09.35
byggotto turmat
BYGGOTTO: Dandert med surblad og engkarse som du også kan spise. Foto: Sigrid Henjum
Lesetid: 2 minutter

Byggryn er vår norske «ris», som kan brukest til alt. Derfor kan du lage byggotto istedenfor risotto.

Bygg inneholder mye fiber, protein og antioksidanter. Det er forsket på at økt bruk av bygg i maten gir positive helseffekter. Her har jeg kokt bygg i en lokalprodusert, ufiltrert eplejus og det gir en fin sødme og syrlighet.

Jeg serverte indrefilet av svin på toppen, men du kan også bruke kylling eller annet kjøtt.

Vil du gjøre retten vegetarisk, prøv med ristede mandler på toppen.

Byggotto til 2 sultne eventyrere

1 ss smør

1 liten løk

150 g hele byggryn

6 dl eplejus

1 raspet gulrot

Smelt smøret i kasserollen og ha i finkuttet løk. Rør litt rundt før du har i byggrynene. Ha så i eplejusen, gjerne litt og litt under høy varme, slik at det hele tiden koker. For det gode i byggrynene har best effekt om man har grynene i varm væske. Du kan eventuellt koke opp jusen ved siden av.

Kok på svak varme i 20 minutter, slik grynene blir akkurat passe myke og jusen er innkokt.

Når kokingen er over, rasp en gulrot oppi som gir litt tyggemotstand og fin farge.

Indrefileten av svin krydret jeg med salt og pepper, før jeg stekte den på høy varme i smør i en stekepanne. Stek godt på alle sider og la kjøttet hvile til det har lunken temperatur.

BYGGOTTO: Restaurantmat laget på primus. Foto: Sigrid Henjum
BYGGOTTO: Restaurantmat laget på primus. Foto: Sigrid Henjum

Skjær opp og dander på toppen sammen med litt spislig grønt fra det du har rundt deg.

Risle gjerne litt av stekesyen fra stekepannen på toppen.

Sigrid Henjum er fast turmatspaltist på utemagasinet.no. Her finner du enda flere turmatoppskrifter.

Publisert 30. mai 2023 kl 09.17
Sist oppdatert 16. august 2023 kl 09.35

Relaterte artikler

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen