Byggryn er vår norske «ris», som kan brukest til alt. Derfor kan du lage byggotto istedenfor risotto.
Bygg inneholder mye fiber, protein og antioksidanter. Det er forsket på at økt bruk av bygg i maten gir positive helseffekter. Her har jeg kokt bygg i en lokalprodusert, ufiltrert eplejus og det gir en fin sødme og syrlighet.
Jeg serverte indrefilet av svin på toppen, men du kan også bruke kylling eller annet kjøtt.
Vil du gjøre retten vegetarisk, prøv med ristede mandler på toppen.
Byggotto til 2 sultne eventyrere
1 ss smør
1 liten løk
150 g hele byggryn
6 dl eplejus
1 raspet gulrot
Smelt smøret i kasserollen og ha i finkuttet løk. Rør litt rundt før du har i byggrynene. Ha så i eplejusen, gjerne litt og litt under høy varme, slik at det hele tiden koker. For det gode i byggrynene har best effekt om man har grynene i varm væske. Du kan eventuellt koke opp jusen ved siden av.
Kok på svak varme i 20 minutter, slik grynene blir akkurat passe myke og jusen er innkokt.
Når kokingen er over, rasp en gulrot oppi som gir litt tyggemotstand og fin farge.
Indrefileten av svin krydret jeg med salt og pepper, før jeg stekte den på høy varme i smør i en stekepanne. Stek godt på alle sider og la kjøttet hvile til det har lunken temperatur.
Skjær opp og dander på toppen sammen med litt spislig grønt fra det du har rundt deg.
Risle gjerne litt av stekesyen fra stekepannen på toppen.
Sigrid Henjum er fast turmatspaltist på utemagasinet.no. Her finner du enda flere turmatoppskrifter.