God mat på tur

50 oppskrifter og tips til turmat: frokost, lunsj, turmiddager og desserter.

Sist oppdatert: 30. april 2024 kl 08.20
natronkake på bål, svele, lapper
NAM: Natronkaker, også kalla tjukkaser eller stompekaker, smakar like godt som det er enkelt å lage. Foto: Sigrid Henjum

Turmat trenger ikke å være kjedelig, men det bør være lett og raskt å lage. På denne siden har vi samlet rundt 50 enkle og gode oppskrifter og tips til turmat.

Maten kan du lage på primus eller bål. Enten kan forberede alt helt eller delvis ferdig, før du stikker på tur.

Turfrokost

En god start på dagen begynner med en skikkelig frokost.

TURMAT-TIPS: Karbohydrater som gryn og bær til frokost gir rask energi om morgenen og gjør deg turklar på null komma niks. Karbohydratene vil derimot ikke gi den gode metthetsfølelsen over tid, som vi gjerne trenger når vi skal gå lengre turer. Fett og proteiner bidrar til at du holder deg mett lenger. Det kan være lurt å tilføre det til frokosten din. Nøtter og smør, ost, kjøtt- og fiskepålegg er gode kilder til fett og proteiner.

Suppe som turmat

Suppe er perfekt turmat å med på termos, eller lage på tur.

TURMAT-TIPS: En pose ferdig tomatsuppe som kun skal kokes opp med vann funker bra når du vil ha varm suppe om kvelden, men må spare vekt, plass og tid. Koker du med et par egg hjemme før du drar ut på tur, kan du ha i suppa når den er klar til å spises. Mettende og godt!

LES OGSÅ: Oppskrift på samisk kjøttsuppe

Turmiddag på primus

Med en brenner, stekepanne eller kjele, kan du prøve deg på noen av disse rettene.

TURMAT-TIPS: Turmat laget fra bunnen etter en lang turdag, kan være en himmelsk opplevelse. Men det tar tid og krever ofte mer utstyr. Turkjøkkenet skal skrus sammen, ingredienser skal prepareres. I tillegg må man ofte lage én ting om gangen, når man ikke har fire stekeplater og kjeler å rutte med, som hjemme. Teltet må rigges, kanskje trengs også et tørt skift?

Regelen om at snacks og småspising før middag ødelegger matlysten, gjelder heldigvis ikke ute. En kjapp skive i hånda, hjemmelagde energikuler, eller en hjemmelaget forrett får alle over kneika uten å ødelegge appetitten mens man venter på middag.

Turmiddag på bål

Mat som lages over åpen ild, smaker alltid litt ekstra godt.

bål
Les også
kebab på bålet matt skuse  villmarkingen
URBAN MENY: Kebab på pinne, laget over naturvennlig bål, skalert etter behovet. Bilde: Christian Nerdrum

Lunsj og nistepakke

Medbrakt turmat som gjør det mulig å være ute enda litt lenger.

TURMAT-TIPS: Hvis du vil pakke med deg frukt og bær, kan du pakke det inn i tørkepapir, og så i en lufttett boks/pose. Da unngår du at de blir bløte og ødelagt.

Har du med deg små barn på tur, er mat man kan holde i hånda og spise mens man går helt gull. En klemme-yoghurt eller smoothie, en pakke rosiner eller en banan, er helt ideell mellom-lunsj for små kropper som fortere får lavere blodsukker (også kjent som dødssliten) enn voksene.

Kaker/snacks/dessert

Har du noe å feire, eller bare lyst på noe søtt og annet enn en tørr energibar:

LES OGSÅ:

Cookies med sjokoladebiter

TIPS: Eeeeeller bare en enorom pose med smågodt - det er aldri feil på tur.

Drikke fra bunnen

Ikke noe galt med vann. Men iblant er det godt med noe som smaker.

TIPS: Kakaopulver på pose er helt innafor, men hakket bedre er det hvis du lager kakaoen hjemme og har med på termos: 1 L melk, 5 ss. kakaopulver, 5 ss. sukker. Kok opp og hell på termos.

Turmat til ekspedisjon/langtur

Inspirasjon til de turene der vekt, holdbarhet og antall kalorier faktisk er ganske viktig:

TURMAT-TIPS: Noe av det viktigste når det kommer til turmat på langtur er å rett og slett få i seg nok mat (kalorier, energi, hva enn du vil kalle det). Godt påfyll på kvelden gjør at du håndterer neste dag bedre. Samtidig er det viktig å huske på at god turmat holder moralen oppe:

Noe ordentlig godt å spise på slutten av en dag på langtur er helt uvurderlig. Men det tar tid å sette opp camp, for det er ofte mye som skal rigges. Sett på en kjele vann til koking på primus med en gang du stopper for å lage camp, og hiv innpå en pose Real Turmat eller lignende mens du holder på. Med teltet oppe, krise-sulten borte og turklærne skiftet, er det kun godstemningen igjen og tiden av veien resten av kvelden til å mekke ordentlig god turmat.

Oppskrifter til syvsteinsovn

En eldgammel måte som fortsatt funker. Spennende for både store og små!

Varmrøkt kveite med rotgrønnsaker

Ferske hveteboller

turmat
Les også

Hva synes du om denne saken?
Velg tema/område

Relevante artikler og tester

Foreslått innhold

chaga som kaffe
Turmat - sanking

Gå på chaga-jakt

kantarell skogens gull
Turmat - sanking

De beste matsoppene

indisk turmat
Turmat - middag

Indisk linsegryte

in the can chili con carne
Testet: Turmat på boks

Chili Con Carne på boks

in the can ertesuppe
Gul ertesuppe på boks

Gul ertesuppe turmat

tørking av mat til langtur og ekspedisjon
Guide til tørking av turmat

Tørking av mat til langtur

boksmat hermetikk in the can
Hermetikk-mat er tilbake

Comeback for norsk hermetikk?

svenske havreboller med dadler
Turmat: Søte havrekuler

Søte havreboller

røsslyng
Turmat - varmt drikke

Lag din egen kveldste-blanding

blåbærte
Turmat -varmt drikke

Blåbærtoddy med honning

mat til langtur ekspedisjon
Turmat til langtur/ekspedisjon

Potetmos med spekemat og chips

pannekakerøre
Turmat – oppskrifter

Pannekaker på tur

eplekake
Testet: Firebox Billy Baking set

Test av Firebox Billy Baking Kit

kebab på bålet matt skuse villmarkingen turmat
VILLMARKINGEN

Kebab på pinne

KJØKKENBENKEN: Kanoen er en ypperlig plass å tilberede maten. Foto: Christian Nerdrum
Perfekt mat på kanotur

Kanadisk-inspirert bannock

sopp stekepanne turmat
Turmat med sopp

Sopp-pannekaker

Boletus Edulis steinsopp
Turmat med sopp

Steinsoppsaus på tur

Hamburger på tur
Turmatoppskrift – middag

Lag hamburger ute på tur

coffebrewer turkaffe
Test av Coffebrewer turkaffe

Test av Coffebrewer turkaffe

syvsteinsovn i fjæra
Syvsteinsovn i fjæra

Lag et utekjøkken i fjæra

Turka mat på tur held lenge, og veg lite. Genialt! Foto: Sigrid Henjum
Turmatplanlegging – langtur

Turmat for langtur

hjemmelagde energibarer
Hjemmelagde energibarer

Riskaker med kokos og pistasj

Cookies med sjokoladebiter på bål
Turmat på primus eller bål

Lag kjeks på tur

middag på primus fisk
Turmat – selvfangst

Småørret med kantarell

Hva slags mat kan lages på primus?

Det meste som kan kokes og stekes, kan også lages med primus. Fantasien setter grenser. Hva med pannekaker eller mac´n cheese? Til og med ostekake kan du lage på tur.

Hva er beste oppskrift på pinnebrød?

Pølser med pinnebrød er en populær klassiker på båltur. Grunnlaget legger du med en god deig. For eksempel denne velprøvde oppskriften på pinnebrød.

Hva er god turmat til ekspedisjon på ekspedisjon?

På lengre turer spiller både næringsinnhold og vekt en rolle. Ferdigprodusert proviant-løsninger, dry tech som bare trenger varmt vann, finnes i ulike smakskombinasjoner. Noen lager sine egne tørrmat-blandinger. Les vår guide til hvordan du kan tørke turmaten selv.

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen