SNØMÅKING: Det er moro å hjelpe til med slike mengder snø. Foto: Jochem Cuypers
Lesetid: 9 minutter
Det finnes utallig unnskyldninger for ikke å dra på vintertur med barn. Mørketiden. Kulden. Masse klær og utstyr. Tidskrevende. Og en god del usikkerhet. Men det er så mye magisk man går glipp av, dersom man ikke gjør det!
Det er noe spesielt med lysforholdene om vinteren. Lydene ute i naturen er annerledes. Følelsen av kulde og frisk luft. Stjernehimmelen. Opplevelsen av den stille, øde vinternatten. Det å kjenne på naturkreftene. Og ikke minst snøen som gir et hav av muligheter.
Med litt erfaring og rutiner på plass så oppdager man at vinterteltturer kan være en positiv og spennende opplevelse. En ny verden kan åpne seg på utsiden av etablerte komfortsoner.
Det å frigjøre seg fra den faste helgehytta, gjør at en ny og mangfoldig verden kan åpne seg. Norge er full av teltflater, også om vinteren.
For småbarnsfamilien kan det bli opplevelser som er ekstra gøy om vinteren. Det gjelder å bruke fantasien og å gripe fatt i mulighetene!
For å gi småbarnsforeldre kunnskap, trygghet og inspirasjon til å ta med ungene inn i en opplevelsesrik og givende verden kan det hjelpe med noen råd. Vår erfaring er at telttur sammen med foreldrene er det gøyeste som små barn vet om. Ikke tvil, bruk det du har, kom deg ut og nyt vinterparadiset.
1. Vinterturer krever ikke fancy utstyr
Streng tatt krever vinterturer ikke så mye mer utstyr enn sommerturer så lenge du har telt, liggeunderlag, ski, ullundertøy, en varm genser og en isolerende jakke liggende hjemme.
Man må gjerne improvisere og bruke det man har. I ungdommen brukte vi lenge en tresesongs sovepose som vi tok inn i en gammel sommersovepose.
Det fungerte greit også på lengre turer i høyfjellet. Eventuelt kan man ta med seg et fleecepledd eller lignende som man kan legge oppå soveposen.
Under liggeunderlaget eller teltet kan man legge grankvister som isolerer, og man har kanskje et saueskinn eller lignende liggende hjemme, som isolerer ypperlig mot varmetap til underlaget.
Da vi dro på vintertur første gang med Tristan (5 mnd), brukte vi hardbagen fra barnevognen som vi plasserte i en gammel transportpulk.
Han sov i en barnesovepose i hardbagen om natten som vi isolerte med et reinsdyrskinn i bunnen, og to voksenposer rundt det hele.
2. Begynn nederst på erfaringsstigen
Det er greit å lese i litteraturen på forhånd, men det som er enda vikigere er faktisk å komme seg ut og prøve seg. Etter hvert vil man merke at pakkingen blir raskere og mer systematisk.
Man lærer å mestre utfordringene, og rutiner kommer på plass. Da kan man faktisk begynne å nyte vinteren, kulda og elementene – i stedet for å slåss imot.
Gjerne legg ut på en helgetur til nærmeste skog dersom man ikke har erfaring fra før. Der pleier forholdene å være trygge. Samtidig blir det lettvint å holde kontroll over situasjonen.
Man glemmer gjerne noe i begynnelsen, så da er det ingen stor sak.
Begynn med vinterturer litt ut på våren når det er varmere og mer stabilt.
Når man mestrer det basale så kan man benytte seg av hele vintersesongen og legge av gårde på langtur.
3. Dobbeltsjekk og kontroller
Det å dobbeltsjekke utstyr før avreise er en must på vintertur. Da kan man være sikker på at ingenting ble glemt.
Dobbeltsjekk etter pakking og dobbeltsjekk ved turstart. I starten tar det gjerne litt tid å pakke, men etter hvert går det mye raskere.
Lag en pakkliste, og tilpass den etter hvert. Ny erfaring og rutiner som opparbeides etter hver eneste tur gjør det hele til og med gøy.
Det blir et lite forskningsprosjekt hvor man hele tiden oppdager nye muligheter. Problemløsning gir glede. Ikke minst elsker barn å bli involvert.
De blir gjerne med på planleggingen og pakkingen. Det er viktig at barn ikke fryser underveis. Kjenn på hendene, spør om de har det greit.
Lek og dans – da holder man varmegeneratoren i gang og slipper man kalde fingre. Det er enda viktigere å holde kontroll over de aller minste som ikke kan si ifra, og som beveger seg minimalt.
Små barn har ikke ferdigutviklet reguleringssystemet av kroppsvarmen. De fryser raskere. Det er spesielt viktig å følge med de minste som ligger i en tradisjonell barnepulk, og om natten i teltet.
Vurder å ta de som er under 2-3 år i samme sovepose som en voksen, da har man best kontroll. Samtidig deler man kroppsvarmen.
Når barnet passerer 3 år, kan de gi beskjed dersom de fryser. Det har vist seg at Tristan klarte seg helt fint fra treårsalderen i egen pose også på de kaldeste nettene.
4. Fokuser på «nano-eventyrene»
På tur med barn er det opplevelsene som teller, ikke antall kilometer. Det de elsker aller mest er å se, høre, føle og lukte på det som fins i naturen. Det er disse små opplevelser som gir store inntrykk for de minste.
Vi voksne setter like stor pris på det. Det stimulerer og danner en tett tilknytning mellom store og små. Det handler om å dele glede, lykke, kjærlighet og lidenskap.
Det skaper minner for livet! Det er ikke de fantastiske utsiktene men det intense samlivet med foreldrene som danner en positiv påvirkning av barnets utvikling.
Dette vil blant annet skape mer selvsikkerhet når et menneske vokser. I tillegg vil barna oppleve mange forskjellige inntrykk som stimulerer.
Det vil føre til enklere læring, større kreativitet, etc. Det ser ut som mye tid i naturen bidrar til å bedre kognitiv utvikling, emosjonell intelligens og bedre trivsel.
Å bidra til at barn leker mer ut i naturen vil forebygge flere helseproblemer, og samtidig vekke engasjement og forståelse av viktigheten av naturen rundt oss.
5. Barn trenger ikke kompliserte turopplegg
De siste årene har vi gjennomført flere turprosjekt med Tristan og Nanook, både nært og fjernt. Men det er naturen rett utenfor døren som vi verdsetter høyst. Det er den som daglig gir oss en følelse av gode opplevelser, frihet og spennende utfordringer.
Vi liker å kalle det for kortreist natur. Det er naturen som man kan oppleve uten å måtte sette seg i bilen først. Uten at man trenger masse penger og pågangsmot for å komme av gårde.
Hundremeterskogen rett utenfor dørstokken er noe som barn elsker som lekeplass.
Trollberget 500 meter unna inngangsdøren er yndlingsplassen til småbarn, siden de kan utfolde seg deg. De kan bruke fantasien og kreativiteten. De kan sprenge grenser.
Her er det bare å stikke ut sammen med barna rett etter jobb. Selvfølgelig er det også greit å kunne oppsøke naturen et lite stykke unna.
Når dagene begynner å bli lengre om våren i tillegg til helgene, så kan man i løpet av en kort kjøretur/busstur komme seg til spennende turområder. Omkring i bygdene og rundt byene finnes det tilrettelagte turområder. På fjellet finnes det ofte turstier.
Norge er sånn sett et paradis uten grenser! Det gjelder å bruke fantasien og gripe fatt i mulighetene!
11 tips som er gull verdt
Pakk alt oversiktlig, gjerne i vanntette poser/bager. Vi pleier å ta klærne per person hver sin separate bag, så det blir fire vanntette poser i ulik farge for familien. Disse tar vi i en diger vanntett bag.
En Nordic Cab-pulk er det beste vinterutstyret vi eier. Bleieskift kan gjøres lettvint: Det er bare å snu åpningen i le for vinden. Samtidig er det god plass slik at barnet kan bevege seg, i tillegg har man plass til en ekstra varm sovepose. Barnet sitter beskyttet for all slags vær, spesielt vinden som er mest skummel. Pulken går på meier slik at man slipper varmetap ned i bakken.
Potte til små barn. Da slipper de å sette seg ute.
Varme i telt: Brenner med parafin er tryggere enn bensin (men det krever trening og kompetanse). Eller man kan varme stein ute på bålet og legge dem i forteltet. Barn synes det er kjempegøy med lek i teltet, og da vil temperaturen være behagelig så lenge gradestokken ikke kryper under 10 kalde blå. Familiesamling under et pledd med historier er koselig for alle.
Oppblåsbare liggeunderlag gjør turen mer bekvem. Sats på de med høy R-verdi. De isolerer like bra og muligens enda bedre enn tradisjonelle liggeunderlag. Vi har brukt oppblåsbare underlag på alle våre tidligere turer i Arktis.
Det er greit å bruke et vanlig skumunderlag under det oppblåsbare, da har man maks isolasjon og en sikkerhetsfaktor på langtur (i tilfelle det oppblåsbare blir punktert, men det er sjelden).
Bekledning i sovepose. Ull innerst: ulltrøye og bukse, sokker, balaklava og buff. Fleece eller fôret tøy som mellomlag.
Sovepose: Barnesovepose med voksenpose rundt. De fleste barnesoveposene tåler ikke minusgrader. Grunnet sikkerhetsmessige årsaker pleier produsentene ikke å oppgi temperaturgrensene, så det er viktig at foreldrene sjekker i løpet av natten om barnet har det varmt nok.
Varme i soveposen: Varmeflaske og håndvarmere (både kjemiske og ull) er deilig å ta med seg i soveposen.
Fordelen med vinter og pulk er at man kan legge ut på en lengre tur og samtidig unne seg litt ekstra luksus underveis. Transport ved bruk av pulk gjør at vekten ikke lenger begrenser omfanget av turen. Det er deilig å slippe og regne antall gram.
Om vinteren kan man ta med seg både ekstra god mat og en god lesebok, i tillegg til varme tøfler og en pute.
De kritiske detaljene du ikke vil glemme
Om vinteren kan man ikke glemme en vott eller en lue.
Noe av det viktigste som du bør huske på: spade, lighter/fyrstikker, varm drikke på termos og reservepar votter, dunjakke, sovepose og fjellduk.
Viktig med valg av leirplass
Husk hvor du setter teltet og hvordan.
Værforholdene endres raskere om vinteren
Etabler inngang i le for vinden
Sett skiene på høykant ned i snøen, sammen med tursekk og annet utstyr, slik at man ikke mister utstyret under snøen når det blåser
Bygg snøvegg, eller levegg og legg snø på siden av teltet
Fest teltet omhyggelig
Ønsker du flere tips om telting med barn kan boken Utenetter anbefales (Fri Flyt forlag). En praktisk og inspirenende bok om hvordan helt vanlige familier kan få til enkelt og berikende friluftsliv med barna.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.