Tristan (7) har ute-timer hele året

Brødrene Tristan og Nanook har naturen som klasserom.

Sist oppdatert: 25. oktober 2017 kl 09.24
uteskole, uketime, tristan cuypers, jochem cuypers
UTE-SKOLE: Læring pågår, et sted i Altaifjellene i Mongolia, hvor familien fulgte en ruten til den mektige khanen på 1200-tallet, en god stund før Marco Polo. Foto: Jochem Cuypers
Lesetid: 4 minutter

– Det å være på langtur betyr for oss mer enn glede og opplevelser. Det handler om å utvide vår horisont som familie. Om å eksponere oss for nye utfordringer og se hva vi klarer med samarbeid, sier Jochem Cuypers.

De har sitt eget familieprosjekt gående, kalt «A Family Odyssey to the Edge of the World», spredt over 1,5 år hvor de hovedsakelig bor i telt, på reise til fire avsidesliggende fjellområder i alle fire himmelretninger. Ved bruk av naturlig kraft (hest, ski, sykkel og kano) har de beveget seg gjennom fjellområder mye flora og fauna, spennende historie og kultur.

I fjor sommer og høst dro familien, med guttene Tristan (6) og Nanook (4) til Altai-fjellene i Sør-Sibir og Vest-Mongolia med hest og kamel. I vinter syklet de gjennom Patagonia i Chile. Hovedfokuset var naturen, kulturen og nomadelivet – i fotsporene til historiske oppdagelsesreiser.

– Det handler om å sette pris på det enkle livet, og om å forstå sammenhengen mellom natur, kultur og helse. Barn er fremtiden pleier man å si. Da er det fint å forstå det hele, sier Cuypers.

I fjor sommer fulgte familien ruten til den mektige khanen på hans reise gjennom Altai-fjellene Vest i Mongolia. Underveis møtte de på Kasakh-nomadene som har levd isolert i området inntil nylig. På vei gjennom Altai-fjellene begynte Tristan i 1. klasse.

Foreldrene har stått for hjemmeundervisning, under oppfølging og veiledning med læreplaner gjennom Namsskogan skole. Fra skolen har de fått låne bøker med seg på turen.

Foreldrene søkte først om tillatelse til hjemmeundervisning. Kommunen fører tilsyn med at barna får den undervisningen de skal, gjennom rapportering og tilsyn. Det første året fungerte så bra at de endte opp med å ta ett år til. Rektor Geir Staltvik medgir at det har vært et uvanlig prosjekt fra deres side. 

– Det er et spennende prosjekt å følge. Det virker som om det går bra. Det er klart at barna lærer mye på denne måten, Tristan hospiterte litt i klassen i høst og likte det godt også. Det blir spennende å se hva de kan formidle tilbake til oss når de etter hvert kommer tilbake, sier rektor Geir Staltvik ved Namsskogan skole. 

Det handler om å sette pris på det enkle livet, og om å forstå sammenhengen mellom natur, kultur og helse. Barn er fremtiden, pleier man å si. Da er det fint å forstår det hele. 
Jochem Cuypers, far

Foreldrene selv var spente på hvordan det ville bli, og har måttet lære en del selv også.

– Det har fungert overraskende bra. Til matematikk har vi brukt vi har funnet. Trepinner, stein, kyr, veiskilt. Tristan skrev sitt første ord med trekull på en stein. Det ble ordet ost. Flere kilo skolebøker var også med, og daglig brukte vi disse i cirka 1-2 timer. Skolebøker var mindre spennende, syntes skolegutten, men det er et viktig tilskudd i ute-skolen, sier Cuypers.

Skjermbilde 2017-10-25 kl. 08.37.24
Skjermbilde 2017-10-25 kl. 08.37.24

GEOGRAFI: Tristan er en engasjert andreklassing. Nanook følger med. Foto: Jochem Cuypers

Skjermbilde 2017-10-25 kl. 08.38.16
Skjermbilde 2017-10-25 kl. 08.38.16

LEKE-KJØKKEN: Så mye hadde jeg, så mye ga jeg bort.... Foto: Jochem Cuypers 

Skjermbilde 2017-10-25 kl. 08.39.44
Skjermbilde 2017-10-25 kl. 08.39.44

BISTAND: Begge foreldrene er leger, og yter medisinsk bistand underveis. Guttene liker å hjelpe til. Foto: Jochem Cuypers 

• Den første teltturen med barn

Pappa Jochem mener at det å ta opp temaer underveis, avhengig av situasjoner, steder og mennesker har gjort læreprosessen variert. Mange fag får de gratis med seg uten at de er klar over det. Særlig naturfag, historie og språk.

– Det er en ganske artig måte å undervise på, og det er noe som barna elsker, sier Cuypers. 

Kombinasjonen av turliv og hjemmeundervisning fungerte så godt at familien fortsetter ett år til. 

I disse dager utforskes Surnadalsområdet, på besøk hos venner som driver et småbruk. Om en måned stikker de på tur til Himalaya, som blir guttenes klasserom de neste månedene. 

– Planen er å bruke Jak-okser til å forflytte oss oppover dalene. Det blir spennende å utforske hvordan det ser ut ovenfor 5000 høydemeter om vinteren. Det vil være guttenes klasserom de neste månedene.

– Vi synes i hvert fall det er en god investering. Etterhvert skal guttene tilbake i vanlig skolesystem. Det går nok veldig greit, barna er fleksible og sosiale, sier Cuypers.

 Studieoversikt – naturen som lesesal

Publisert 25. oktober 2017 kl 09.24
Sist oppdatert 25. oktober 2017 kl 09.24

Relaterte artikler

snøhuletur med barn
Bygg en vinterbolig

Snøhule for hele familien

GRESSDALSHYTTA
Vintertur i Narvik med pulk og barn

Vintertur med pulk og barn

vintertelting med barn vintercamp
Vintertelting med barn

Vintertelting med barn

PARTERAPI 3.0: Ole Helgesen, Mons, Ingrid Alm – og en slange som dingla utenpå sekken og bidro til å holde pågangsmotet oppe. Foto.: Privat
Turen som reddet forholdet

Turen som reddet forholdet

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen