Fra glattskurte berg til frodig blomsterflor og ville, vakre stup. Høyden over havet er ikke allverdens, men utsikten fra Kjerna i Narvik er helt fantastisk.
NARVIKS FJONGE FJELL: Noen fjellturer er litt mer spennende enn andre. Foto: Unni Skoglund
Lesetid: 4 minutter
Kjerna er det en gåtur opp på halvannen time når man går med barn. Turen innebærer både klatring over urer og et luftig parti på en smal sti, så det er ikke en bra utfart for barn under fem år. Her trenger man god balanse. Men ellers er turen velegnet for en middels sprek familie.
Parkeringsplassen ligger ved E6, bare et par kilometer sør for der vi parkerte da vi gikk på Verdenssvaet.
Lukten av fuktig mose følger oss på første del av turen. Stien veksler mellom bart fjell og mosekledd berg, steinrøys og områder med våt og nedtråkket jord. Plutselig lyser det i oransje ved stien. Modne multer finner veien ned i unge ganer. Fra der vi går ser vi ikke turmålet.
Kjerna er Narviks svar på Preikestolen, men for å komme dit må vi gå opp på baksiden av fjellet. Seksåringen og niåringen har gått her før de og vet at utsikten fra toppen er mektig.
Men før vi kommer så langt at vi kan nyte panoramautsikten skal vi opp til 650 meter over havet. Kjerna befinner seg under Stortinden (847 moh.)
Fjellsko gir mer støtte når du går på tur i ulendt terreng. De avlaster anklene når du går med tung sekk, og de har godt grep på sleipt underlag. UTE tester klassiske fjellsko og lette tursko for dame og herre.
Kampesteiner og småkratt
Fjellsida blir stadig brattere. En røys med store kampesteiner må forseres før vi er tilbake på ferdselsåren.
– Nå var det fint at alt det grønne kom igjen, sier seksåringen vel tilbake på stien. Men turens bratteste parti ligger foran oss. Fetråkket bukter seg fram i ulendt terreng, og vi griper fatt i det vi finner av bjørk og einer som en ekstra forsikring. Det er langt ned dersom vi mister fotfestet.
Det grønne, altså vegetasjonen, er overraskende frodig. Tiriltunge, kaffeblomster, fjellfioler, skogstorkenebb og bregner i mange varianter lyser mot oss mens vi jobber oss oppover. Rogn samt bjørke- og viekratt klorer seg fast. Ja, de ser enda til å trives med til tider skralt jordsmonn.
Noen lange steg videre og det luftige partiet er tilbakelagt.
– Se, bilene ser ut som lekebiler, sier 9-åringen og skuer ned mot parkeringen og E6.
På oppstillingsplassen under oss er det fylt godt opp med biler. Likevel lar vi oss overraske av antall turkledde som bukter seg oppover «vårt fjell» denne søndagen i slutten av juli. Vi går forbi den lille tjønna som er omkranset av kampesteiner. Vi vil videre. Toppen av stupet lokker.
Like før Kjernas høyeste punkt finnes en postkasse med en bok hvor de som vil kan putte signaturen sin.
Vi avstår denne gangen. Det kan bli vel mange som skal nevle på samme bok og penn.
– Nå må vi til og med tenke på korona når vi går i fjellet, kommenterer ektemannen tørt.
Men sekunder etter absorberer utsikten oppmerksomheten vår.
Her oppe fra får vi oversikt over regionen.
Like under fjellsida ser vi den lille bygda Eide. Noen steinkast videre ser vi Vestfjorden, Lødingen, Hamarøy, og Lofotveggen.
– Uwæ, æ vil ikke for langt ut på kanten, sier seksåringen med bekymret mine.
Niåringen derimot lar oppdagelselysten styre og åler seg fram og kikker utover de stupbratte klippene.
Flere hundre meter nedenfor brer fjorden Skrovkjosen seg ut, og miniatyrhus manifesterer seg.
Alt utenom havet og fjellene ser uendelig lite ut fra dette perspektivet.
Dunlette skyer leker seg bortover himmelen, godt hjulpet av brisen som seilte opp i formiddag.
Vi begir oss på hjemveien først etter at magen har begynte å rumle.
Nedfarten går fint. Ungene er ganske slitne når vi etter en drøy halv time når parkeringsplassen, særlig minstemann er gåen.
Men samtidig er de fornøyde.
– Det var veldig fin utsikt, slår niåringen fast.
Om de vil gå turen på nytt igjen i morgen?
– Nei, kommer det unisont fra ungene, før de tilføyer:
– Men neste sommer, da er vi klare igjen!
TURBESKRIVELSE
Å besøke spektakulære Kjerna (650 moh.) er en fin aktivitet for en middels sprek familie. Det er en gåtur opp på rundt en time, fra parkering ved E6. Det er noen luftige partier underveis, men vel verdt turen. Høyden over havet er ikke allverdens, men utsikten er helt fantastisk.Dette er Narviks svar på Prekestolen, med panoramautsikt utover mot Hamarøy, Vestfjorden og mot Stetinden. Det kiler godt i magen når man kikker over kanten på det stupebrettet fjellet som forsvinner ned i fjorden.
HVOR: mtrent en time sør for Narvik by, langs E6.
START: Kjør til Skjellesvikskaret og parker på den øverste parkeringsplassen på venstre side av veien når du kjører mot sør.
Stien starter på andre side av veien der du parkerer, og du følger merkene opp langs ryggen mot Kjerna. Stien har noen parallelle løp. Du følger linja opp mot den lille ura ved foten av Kjerna. Videre følger man venstresiden av ura før man tar til høyre ved toppen av ura.
Deretter følger du i retning mot det lille vannet foran deg, før du tar til venstre opp mot toppen ved en liten varde som du møter ca 200 meter før vannet. Et par hundre meter lenger opp går løypa mot en stor stein og dreier derfra videre opp mot toppunktet.
LENGDE: Ca. 1,5 km
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.