FISKETUR: Få ting engasjerer barna mer enn en suksessfull fisketur. Lykken er å ha fiskelykke! Foto: Helge Wangberg
Lesetid: 5 minutter
Det handler utvilsomt om å pirre interessen raskt når man introduserer barn til fiske.
Da er det en ting som teller mer enn alt annet på premieredagen, ifølge Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund:
– Det viktigste for barn er at de får fisk. Samme hvor stor den er. Det betyr at du må legge igjen laksestanga og de avanserte fisketeknikkene hjemme og reise til et fiskerikt vann. Det handler ikke om størrelsen, men opplevelsen. Fisk gjerne med agn. Da kan du legge fra deg stanga litt innimellom og gjøre andre ting. Bruk også en dupp til å visualisere fisket for barnet – man må huske at der er vanskelig å forestille seg hva som skjer under vann for de minste, sier Farstad.
Det viktigste for barn er at de får fisk. Samme hvor stor den er. Det betyr at du må legge igjen laksestanga og de avanserte fisketeknikkene hjemme og reise til et fiskerikt vann.
Med riktig innstilling, en porsjon tålmodighet og litt fiske-kunnskap er veien kort til gode sportsfiskeopplevelser med barn.
Selv om de fleste voksne har fisket på hytta ved sjøen eller i en bekk på fjellet i barndommen, er den selvfølgelige tilnærmingen til sportsfiske blant nordmenn i ferd med å forvitre.
–Det er bekymringsverdig. De tradisjonelle høsteaktivitetene har en fallende bane i Norge. Det å høste fra naturen er en viktig del av være norsk, det er derfor vi bor her oppe i nord. For 10.000 år siden var det grunnlaget for at vi flyttet hit. Hele tiden har vi båret denne kulturarven og vi må ikke ta fra barna de gode fiske- og naturopplevelsene. Vi skal heller ikke glemme at det vi spiser og drikker kommer fra naturen, sier Farstad.
For mange barn, spesielt i de store byene, faller kunnskapen om fiske utenfor hva de vokser opp med. Annerledes familiesammensetninger enn for 20 år siden og tidsklemme er noen av grunnene.
Farstad legger vekt på at friluftsliv må læres, på tross av inngrodde forestillinger om at ekte nordmenn er født med ski på beina og fiskestang i handa.
Mange har en fiskestang i boden som de bruker sporadisk, noe som ikke faller under betegnelsen sportsfiske.
– Det er kjempefint med alle type fiskere, men vi må ha et betydelig engasjement mot de yngste slik at fiskeglede kan videreføres til kommende generasjoner, sier han.
Med fiskekort som gjelder i 60 000 fiskevann, kan barn og unge opp til 20 år fiske gratis i Statskog sine vann.
Du finner blant annet fiskekort fra fjellstyrene i Norge og Statskogs Norgeskort, som dekker noen av de absolutt mest spennende fiskeplassene i Norge.
TIPS TIL FISKE MED BARN
Bruk agn som meitemark eller brødsmuler om du kan. Det er ofte den sikreste måten å få fisk på. Alle fiskearter biter på agn, og for barna spiller det ikke så stor rolle hvilke fisk de får.
Under broer og steder der strøm møter stille vann, er ofte bra fiskeplasser.
Et lett tilgjengelig fiskevann, med gode næringsforhold, er et godt og oversiktlig sted å begynne
Synliggjør at fisken biter og bruk dupp. Det er utrolig spennende å se og føle at fisken napper.
Fisk rykkvis med sluk og spinner, da er det lettere å få fisk. De ujevne bevegelsene og den rykkvise sveivingen lurer fisken til å tro at dette er et lett bytte.
Ta vare på fisken. All førstegangsfangst skal renses og spises på stedet eller bæres hjem på egen fiskehank. Det er lurt å ha litt folie, smør, salt og pepper til steking av fisk i sekken. Husk for all del å ha med niste og rikelig med klær.
Det kan være lurt å ha med seg enkle håver, siler, bøtter og forstørrelsesglass i tilfelle noen blir lei av å prøve fiskelykken. Husk også redningsvest. Ta dere god tid og nyt turen. Det er ikke nødvendig å fiske hele tiden, utforsking er en like stor del av moroa.
Med de minste barna kan det være en fordel å holde seg til stille vann og ikke strie elver eller kyststrekker med store bølger på grunn av sikkerhet. Krabbefiske fra en brygge er også en fin start.
ET FISKEVANN I NÆRHETEN?
Når du reiser på fisketur, er det vesentlig å finne et egnet sted for fiske. Havet bugner av fisk, men for de yngste er det tryggere og mer oversiktlig å prøve et vann.
Bynære og anbefalte innsjøer
Bergen: I Myrdalsvatnet ved Fana på Totland finner du både ørret og røye. Rundt det fiskerike vannet går det turvei og ankomsten er enkel.
Trondheim: Teisendammen ligger rett ved Byåsen i Bymarka. Her settes det ut fisk som et tilbud fra Trondheim kommune. Du kan få både ørret, gjedde og mort i vannet. Det er sti rundt hele vannet.
Stavanger: Ved Sandnes ligger Skjelbreid-tjernet. Her finnes det mye ørret i barnevennlige omgivelser. På grensen mellom høg-Jæren og Dalane ligger også området som kalles 504 Fiskje. Med enorme mengder fisk i flere vann, er det ideelt å ta med seg barn hit på fisketur etter ørret og røye både sommer og vinterstid.
Oslo: Nordmarka har en rekke gode fiskevann, men mer sentrumsnært og tilgjengelig er Øvresetertjern ved Tryvann. Her settes det ut fisk og man kan få abbor og ørret med barna. I Østmarka ligger også Nøklevann. Et lett tilgjengelig vann med både ørret og røye. Sjekk www.ofa.no for mer informasjon om fiske i nærheten av Oslo.
Kristiansand: Jegersbergvann på Lund er et av de sikreste og nærmeste fiskevannene til byen. Her får du abbor og ørret og det er gangsti rundt vannet. Husk fiskekort.
Se også på www.njff.no og www.fiskeklubben.no for tips til fiskemetoder, arter og fiskesteder som egner seg for barn.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.