Yosemite nasjonalpark i California er klatrernes drømmested. Hva er det å finne på her for en frilufrfsfamliie med en treåring og en baby? Vi planla for en fem ukers rundreise i California.
DOME-DAGEN: Turen opp på Lambert Dome står igjen som et av turens høydepunkter. Mestringsfølelse for Per og vår første skikkelige familietur – i spektakulær natur. Foto: Gunnhild Ødegård Thorsen
Lesetid: 8 minutter
Når man er glad i å være ute på tur, så drømmer man bestandig om at man skal få tid til å være ute. De drømmene forsvinner ikke når man får barn.
Etter at vi fikk førstemann har vi fortsatt vært flinke til å komme oss ut og det har blitt mange små og noen større turer, men vi har savnet friluftsliv med telt og turliv over lengre tid.
Da lillebror meldte sin ankomst, begynte vi å snakke om at permisjonen kunne være en god anledning til både litt reising og litt friluftsliv. I diskusjonen dukker spørsmålene opp. Hvilke land har vi lyst til å reise til, hvor kan vi finne det friluftslivet vi ønsker oss? Hvor er været stabilt? Hvor er det greit å være med de små om det skulle være noe? Vi endte opp med California.
Vi satte oss på flyet til San Francisco for å ta fatt på en fem ukers rundreise i California. Vi er Stephan, Gunnhild, Per (3) og Finn (7 md). Etter fem netter var jetlagen kurert, den fantastiske byen San Francisco var ferdig utforsket og alle nødvendige anskaffelser som hustelt, luftmadrasser og barnesovepose unnagjort. Ute-eventyret kunne starte.
Første stopp på reisen var Lake Tahoe hvor vi startet tilvenningen til teltlivet i kombinasjon med både bading og turliv. De høye dagtemperaturene her gjorde at det ble både en badedag og en dag med gondoltur opp i høyden, før vi på dag 3 hadde kommet oss så i orden at vi klarte en tidlig start og kom oss på en fantastisk tur langs Lighthouse Trail. Stien slynget seg langs sjøen og rundt hver sving var det en ny flott kombinasjon av nåletrær, klipper og turkisblå sjø som måtte foreviges med kamera. For en 3-åring var det et uendelig antall trestammer og steiner som kunne klatres på og veldig spennende var det også å se spor etter tidligere skogbranner. Mon tro om Brannmann Sam hadde vært her? Og etter endt tur ble det en velfortjent dukk i sjøen på en idyllisk strand i skogen.
Allemannsretten vi nyter godt av her i Norge, finnes ikke tilsvarende i USA. Om man ønsker å overnatte «in the wilderness», så er det permits og planlegging som gjelder. Vi valgte å tilbringe nettene på såkalte campgrounds. Disse er ikke sammenlignbare med campingplasser slik vi kjenner dem her til lands. De fleste var med utedo, de færreste med dusj og noen også uten tilgang på vann. Hver enkelt campsite er nummerert og det er stort sett førstemann til mølla som gjelder. Det som overrasket oss på de fleste plassene vi var, var hvor godt disse campsitene var integrert i naturen og avstanden til nærmeste «nabo» var også god, slik at vi virkelig sitter igjen med følelsen av å ha campet i naturen. Hver campsite var utstyrt med bord, benker, bjørnesikre skap til oppbevaring av mat og kosmetikk i de områdene der det var bjørn og sist, men ikke minst bålpanne. Mange kvelder ble avsluttet foran bålet med historiefortelling før leggetid.
Turen gikk videre til nokså ukjente Lundy Lake som var et flott utgangspunkt for turer til «spøkelsesbyen» Bodie, Mono Lake og Lundy Canyon. Byen Bodie ble til etter at gull ble oppdaget i 1859 og i løpet av 20 år vokste det frem en by med 10 000 innbyggere. Etter at gullrushet var over, ble byen forlatt og både natur, folk og branner har herjet med den. Idag står 5% av de opprinnelige husene fortsatt og man kan gå på oppdagelsesferd i restene av byen, noe som var spennende både for stor og liten. Utstyrt med eget kamera var Per ivrig på jakt etter det vi kunne oppdrive av biler, maskiner og redskaper mellom husene og slikt klarte vi å få til en tur ut av dette også.
Yosemite hører med til nesten en hver reise til California. Vi valgte å holde oss unna turismen i «the Valley» og gikk for campsites utenfor denne. El Capitan og Half Dome er blant attraksjonene i Yosemite-dalen.
Ved ankomsten til Tuolumne Meadows er Lambert Dome det første man ser – og dit opp vil man. Nå er ikke dette noen stor tur for en turvant voksen, men med en treåring som skal gå selv og en baby som skal være tålmodig i bæremeisen, så er dette en dagstur. Så da gjaldt det å hype turen mest mulig og få Per gira på turen. Vi startet avgårde med friskt mot neste dag. Og det gikk som en drøm – vi lekte gjemsel og sisten, balanserte på steiner og trær og snuste oss frem til en godtebit i ny og ne – og vipps så var vi oppe. Det var en fornøyd 3-åring høy på mestringsfølelse som kom ned igjen fra fjellet den dagen. Vel hjemme igjen står denne turen som en av reisens høydepunkter.
De neste dagene gikk med til mange flere turer i området rundt Tuolumne Meadows, men også Tamarack Flat som var vår neste campsite i Yosemite. Det ble sett med barneøyne, lengre turer til Glenn Lake og Tuolumne Grove of Giant Sequoias, men også små kveldsmat-turer ut fra campground hvor vi bare fikk 10 minutter fra campen og laget kveldsmaten ute.
I alle nasjonalparkene vi var fantes det Junior Ranger-program for 4-åringer og oppover. Her skulle naturen utforskes og avhengig av alder, ulike dyr, planter, steiner, etc oppdages. I tillegg kunne man delta på Junior camp fires hvor det de fortalte om ulike temaer. Vi fikk med oss fortellingen om dinosaurene og det var stor stas når det ble sunget og danset en dinosaursang rundt bålet. Etter gjennomføring av oppgavene kunne man på ranger-stasjonen få tildelt Junior Ranger-merket. Det er fortsatt en stolt treåring som ble «skogspoliti», og som fremdeles passer på at søppel ikke skal kastes i naturene og at dyrene skal få være i fred.
Etter åtte dager i Yosemite stoppet vi et par netter i Lone Pine for å utforske Alabama Hills nærmere. Dette er knapt nok nevnt i reisehåndbøkene, men ble likevel et av turens highlight. Flotte steinformasjoner med de høye Sierra Nevada-fjellene som bakteppe. Mang en western-film er filmet her, så vi ventet bare på at Morgan Kane skulle runde en stein. På tur i området her fikk vi både klatret, lekt gjemsel, sett på firfisler og spilt litt fotball.
Etter noen dager og netter med hotellrom, kafé-frokost, basseng og klesvask i Palm Springs gikk turen til Joshua Tree. Her var vi heldige med temperaturene og fikk et par dager med greie dagstemperaturer på rundt 25 grader. Dette er årstiden hvor temperaturene fortsatt kan være høye, så vi hadde planlagt å kutte dette om det ble for varmt. Off-season er det lite turister her og det var fritt frem i valg av campground og vi fikk oss en stor plass i utkanten av en campground. Her var det stille og fredelig, ørkenharene hoppet rundt oss til barnas store begeistring, om kvelden dukket melkeveien opp i all sin prakt og om natten ulte coyotene rundt oss. Jeg stod opp før de andre begge dagene og fikk med meg soloppgangen og en liten tur før familiedagen startet. Forelsket meg helt i stedet, naturen og stemningen her. Må definitivt tilbake hit en gang for mer turer og litt klatring.
Etter Joshua Tree vendte vi nesen mot kysten og strandliv. Med teltbase i utkanten av Malibu utforsket vi strendene Santa Monica og Venice Beach. Badevakter, skateparker, karuseller og naturligvis lek i sand og bading i friske vanntemperaturer gjorde dette til herlige dager også.
Men så måtte vi dessverre begynne å tenke på å komme oss tilbake til San Francisco for flyet hjemover igjen.
Vi hadde på første del av reisen både lagt til flere stopp og forlenget noen opphold, så oppover langs kysten fikk vi ikke med oss alt vi hadde planer om. Men litt mer friluftsliv rakk vi jo. Pinnacle National Park er en av de yngste nasjonalparkene i USA. Naturen her er et resultat av mange vulkanutbrudd for 23 Millioner år siden, etterfulgt av erosjon, vær og vind. Dette har formet pinnakler, klipper og huler og med det et flott og spennende turområde. Å gå en tur på 3 kilometer ble her en enkel sak når halve turen (og med det turens motbakker) kunne gås med hodelykt på oppdagelsesferd i flere hulesystemer. Helt topp for barn!
Siste stopp for turen var Santa Cruz med mer herlige strender. Innimellom badingen ble det besøk i det flotte akvariet i Monteray, men også tid til en tur langs klippene i Wilder Ranch State Park. Her lå sjøløvene og oterne og koste seg i sola og sørget for underholdningen.
Det var nok mange som hevet øyebryn over at vi skulle på telt- og friluftsferie med to så små barn.
Men ved veis ende stod vi der med 25 overnattinger i telt, 35 dager med blå himmel, mange flotte turer, fantastisk natur og morsomme opplevelser og sist, men ikke minst masse kvalitetstid som familie.
For oss ble dette vår definisjon av California Dreaming!
Yosemite
Reise: Fly t/r San Francisco
Reisetid: Slutten av august og hele september. I USA er det sommerferietid frem til Labor Day, den første mandagen i september. Etter denne blir trykket på campgrounds, overnattingssteder og severdigheter betydelig mindre.
Reiseruta vår: San Francisco – Lake Tahoe – Lundy Lake – Yosemite (Tuolumne Meadows & Tamarack Flat), Lone Pine, Death Valley – Palm Springs – Joshua Tree – Malibu – Los Angeles – Pinnacle National Park – Monterey – Santa Cruz – San Francisco
Varighet: 35 dager, hvorav 25 i telt
Reisemåte: Leiebil.
Overnatting: Campgrounds. Informasjon om disse finner man på National Park Service sine hjemme-sider. Selv om vi reiste utenfor høysesongen, så krevde det litt planlegging å finne de mest populære stedene (Yosemite, Highway nr 1). Noen kan man forhåndsreservere, men da fem måneder i forveien, eller gjøre som oss og sørge for å ankomme midt i uken og tidlig på dagen.
Budsjett: Ca 100.000 kroner.
Temperaturer: På dagtid hadde vi stort sett behagelige 20-25 varmegrader. Det som overrasket oss, var temperaturene på kveld og natt. De fleste nettene droppet det ned under 10Grader og vi hadde også en håndfull på rundt 2 varmegrader. Dette var kaldere enn forventet og vi savnet deler av turgarderoben som lå igjen hjemme.
Husk: Det er stort sett ikke mobildekning i nasjonalparkene.
Topp 3 opplevelser:
Yosemite National Park
Lone Pine med Alabama Hills
Joshua Tree National Park
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.