Chamonix er best kjent som utgangspunkt for bratte klatreturer og bestigninger av Mont Blanc. Men bak den barske fasaden skjuler det seg et eldorado for friluftsinteresserte familier. Foto: Eivind Eidslott
Lesetid: 7 minutter
Mallorca. Kreta. Kypros. All inclusive, badeland og bamseklubb. Vi satt hjemme og skulle planlegge sommerferien, vi søkte opp den ene nettsiden etter den andre, og hva fant vi? Jo, nøttebrune småbarnsfamilier som satt ved bassengkanten og smilte fra øre til øre. De spiste is. De hadde oppblåsbare krokodiller. Det så fristende ut. Meget fristende. Så sa min kone:
– Hva med Alpene?
Alpene? Det gikk et skred av nostalgi gjennom hodet mitt. Før vi fikk barn reiste vi til alpene, bodde i telt, prøvde oss på 4000-metere, klatret klipper, spiste steinovnsbakt pizza, drakk rødvin, gikk med stegjern, levde la dolce vita. Men hva skal man gjøre i alpene når man har små barn? Sitte på en restaurant og se på 23 år gamle fjellklatrere som går forbi, høre sikringsutstyret deres klirre? Kjøpe suvenirer? Finne et offentlig svømmebasseng?
– Vi kan stå på ski i Zermatt og gå fantastiske fjellturer i Chamonix, sa min kone.
– Skal vi ta med treåringen opp til Klein Matterhorn på 3800 meter? spurte jeg med stemmeleiet til en ansatt i barnevernet.
– Hvorfor ikke?
Jeg måtte le. Det var på mange måter en nervøs latter. Minutter senere var billettene bestilt.
– Det regner, sa min datter på seks da vi landet i Zürich en dag i juli.
– Betyr det at det snør oppe i fjellene?
– Ja, sa jeg.
– Jippi, sa hun.
Dette kom til å bli en annerledes sommerferie. I could feel it.
Vel framme i Zermatt spiste vi steinovnsbakt pizza og drakk rødvin – akkurat slik som vi gjorde for ti år siden. Barna drakk brus. Nysnøen lå langt nedover fjellsidene. Sola gikk til sengs bak Monte Rosa. Ekte, ren lykke.
Sommerskianlegget i Zermatt er som andre sommerskianlegg: finske snowboardere, høy musikk, lukten av solkrem, litt for brune kvinner i liggestoler, fjortenåringer i kondomdrakter som sniker i heiskøen, våt snø. Forskjellen fra Stryn, Juvass og Folgefonna er likevel stor. Ikke det at utsikten fra de norske sommerskidestinasjonene er dårlig, men de kan liksom ikke måle seg mot det du skuer utover fra 3800 meter i Zermatt: et fjellrike uten ende, 4000-metere overalt, egger og vegger med dramatiske klatrehistorier. For ikke å snakke om klimaet. Når det er fint sommervær i Sveits, er det Fint med stor F. Vi smurte oss inn med faktor 40 og kastet oss ut i løypene. Treåringen vår kjørte med sele der det var brattest – og uten i de slakere partiene. Seksåringen ville kjøre overalt – og fikk til og med prøve seg i sommerlig off piste.
Vi fikk noen dager med sveitsisk kvalitetsliv: sto opp tidlig, tok gondolen til topps, sto på ski fram til klokka to, sein lunsj i Zermatts gågate, fotturer i fjellet på ettermiddagstid, pizza om kvelden, kanskje en Mövenpick til dessert, tidlig i seng.
– Jeg kunne levd slik i en måned, sa min kjære.
– Jeg kunne levd slik hele livet, sa jeg.
Men alt har en ende.
Så lenge man skal til Chamonix etterpå, er enden lett å leve med.
Vi kom til alpinismens hovedstad en sein ettermiddag. Termometeret i bilen viste 33 grader.
På veien hadde vi tilfeldigvis støtt på Tour de France, sett Thor Hushovd sykle smilende ut av den vesle byen Martigny, ropt «heia, heia» på klingende norsk. Nå var vi klare for croissanter, folkeliv og nye fjellturer.
Seksåringen stilte raskt et essensielt spørsmål:
– Hvorfor sier de «o la la» her hele tiden?
– Fordi de er franske, sa jeg.
– Franske og i godt humør.
Chamonix er best kjent som utgangspunkt for bratte klatreturer og bestigninger av Mont Blanc. Men bak den barske fasaden skjuler det seg et eldorado for friluftsinteresserte familier. Her bindes gondoler, heiser og stier sammen i et intrikat nettverk av enkle, litt mindre enkle og direkte tøffe turer. Vi tok blant annet Brevént-heisen høyt opp i dalsiden og gikk en familievennlig – men likevel spektakulær – fottur til Flegere-gondolens toppstasjon. Her løste vi ny billett og tok gondolen ned igjen til dalbunnen.
– Dette var den beste fjellturen jeg noensinne har gått, sa seksåringen vår.
Vi slapp å gå oppover. Og vi slapp å gå nedover.
Hun smilte fra øre til øre, slik barna på charterselskapenes nettsider gjør.
Om barn i høyden
Det sies at barn under to-tre år ikke bør ikke tas med over 2500 meter. Vår yngste datter hadde nettopp fylt tre år da hun ble med i gondolen opp til Klein Matterhorn på 3800 meter.
Hun hadde ingen problemer med det. Hun hadde heller ikke problemer med å stå på ski en hel dag i en høyde mellom 3200 og 3600 meter. Heller ikke søsteren på seks år merket noe til høyden.
Men dette er selvsagt svært individuelt – og det er opp til hver enkelt mor og far å finne ut av hva man ønsker å ta med barna på.
Man må uansett utvise stor aktsomhet i slike høyder, og hele tiden følge med på sitt barns ve og vel. De fleste stiene vi gikk tur på befant seg i høyder mellom 1500 og 2500 meter. Dette var helt uproblematisk.
Alpene med barn
REISE: Vi tok fly tur-retur Oslo-Zürich med Swiss. Billettene ble svært billige fordi vi bestilte noen måneder i forveien. SAS flyr også denne strekningen. På flyplassen leide vi en stasjonsvogn og kjørte til Zermatt (ca fire timer), videre til Chamonix (ca to timer) og tilbake til Zürich (ca fem timer) på en blanding av gode motorveier og fascinerende fjelloverganger. Du kan sammenlikne leiebilpriser på for eksempel www.finn.no
SESONG: Juli, august og september er gode sommermåneder i Alpene. Velg gjerne den første eller den siste ettersom august er feriemåned for hele Sentral-Europa, noe som fører til mye trafikk på veiene, fullbookede hoteller og generelt kaos.
OVERNATTING: Både Zermatt og Chamonix har et stort utvalg hoteller, pensjonater og leiligheter til leie. Det finnes også campingplasser hvis du foretrekker å bo i telt. Vi bestilte hotellrom i Zermatt på forhånd. Hotellet i Chamonix booket vi på www.hotels.com på mobiltelefonen dagen før ankomst. På denne måten gjorde vi et priskupp på firestjernershotellet Morgane. I Zermatt bodde vi på Hotel Allalin. For mer info, sjekk www.zermatt.ch og www.chamonix.com
AKTIVITETER:Fjellturer er den mest opplagte aktiviteten, og i Zermatt og Chamonix finnes et ufattelig antall stier og turer som passer for hele familien. Gå innom de lokale turistkontorene og spør om hjelp til barnevennlige turer – og vips har du fått både kart, brosjyrer og guidebøker til en helt ny verden.
I Zermatt valgte vi å stå på ski i sommerskianlegget oppe ved Klein Matterhorn. Skikjøringen er forholdsvis enkel, og vår treåring hadde det helt fortreffelig med og uten sele. Seksåringen suste rundt i alle løypene, og nøt utsikten til Matterhorn på andre siden av dalen.
Disse to alpelandsbyene tilbyr også et yrende folkeliv, mange gode restauranter, shoppingmuligheter, tog- og gondolutflukter, flotte lekeplasser, utendørs bassenger og organiserte barneaktiviteter.
UTSTYR: En alpeferie krever ikke mer enn en vanlig norsk fjelltur. Husk at været kan skifte raskt. I høyden kan det bli kaldt selv om sola steker i dalbunnen. Og hvis det blåser opp, kan planlagte gondolavganger bli innstilt. Ta derfor med flere varme klær enn det du tror er nødvendig. Hvis du har et barn i meis, er det viktig å passe på at han/hun ikke fryser eller blir for varm. Gode fjellstøvler til voksne og barn, rikelig med drikke og solkrem med høy faktor er viktige detaljer. I Zermatt leide vi moderne skiutstyr til både store og små hos en sportsbutikk like ved skisystemets bunnstasjon.
MER INFORMASJON:www.zermatt.ch og www.chamonix.com inneholder mye god informasjon om familievennlige turer. De lokale turistkontorene sitter på mye kompetanse og gratis brosjyremateriell. Det kan lønne seg å kjøpe noen ordentlige kart i 1:25 000 eller 1:50 000.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.