I flere år før vi syklet Norge på langs jobbet jeg med å lage en dokumentarfilm om hvor mye mat som kastes i dagens samfunn.
Hvordan kan vi kaste så mye som en tredjedel av all mat som blir produsert på denne jorden? Er det ikke slik at det er mange som sulter? Er det ikke også slik at matproduksjon er en av de største synderne når det kommer til klimagassutslipp?
Et sammensatt tema med utallige innfallsvinkler. Det var ingen som var lett og ta. Helt til en dag, mens jeg satt på sykkelen mellom Oslo og Bergen, da kom ideen. Hva med å sykle Norge på langs, og kun spise mat som ellers ville blitt kastet? Før turen var vi veldig bekymret for dette med mat. Får vi nok? Får vi riktig? Kommer vi til å ende opp med å måtte kjøpe mat?
Vi syklet i snitt cirka 100 kilometer om dagen, men vi gikk ikke noe særlig ned i vekt. Vi spiste som konger, hele veien fra Nordkapp til Lindesnes. Vi spiste variert, vi spiste godt og vi spiste mye. Alt vi spiste var mat som ellers ville blitt kastet.
LES OGSÅ: Norge på langs med sykkel
5 minneverdige sykkeldager
En av beste sykkeldagen på turen var Andøya. Her var det bare å sette seg opp å la kroppen fungere som et seil mens vi suste forbi det storslåtte landskapet med evig lange strender og taggete tinder.
Å sykle over Sennafjellet i regnvær var intet mindre en magisk. Et øde og storslått landskap med strake veier.
Jæren sine mange kronglete og sjarmerende sideveier og episke strender var nydelig.
Lofoten er Lofoten. Sirkus av bobiler og gale turister, men storslått og vakkert.
Å sykle inn til Lindesnes med stemningen på topp og bli møtt av gode venner og champagne.
5 minneverdige måltider
Turens første svinn-middag var skifergrillet entrecote og «årgangsøl» ved Kåfjords bredder.
Folkekjøkkenet Svartlamon disket opp vegetarmiddag, noe vi satt pris på etter sammenhengende kjøttfråtsing siden Honningsvåg.
Bålgrillet pinnekjøtt i Kristiansund, en trist camping ble reddet av et himmelsk måltid.
I Bergen fikk vi kokkene på restuaranten Bare på 13 til å lage et gourmét-måltid, utelukkende på svinnmat som vi hadde med.
Siste middagen vi lagde på turen var en episk kjøttbollegryte på bål.
Måltider vi helst vil glemme
Egentlig ingen, noen av deltagerene var ikke helt fornøyd med babygrøt til frokost.
LES OGSÅ: Norge på langs med pulk
5 minneverdige møter
Kyrre Haugen er en bonde på, Sortland som har jobbet utrettelig mot samfunnets sløsing av mat i 25 år.
Folkekjøkenet Trondheim - en gruppe ildsjeler som lager gratis måltid hver tirsdag i Svartlamon.
David from Spain. Vi møtte David i Tjøtta, han syklet med oss i flere dager. En morgen da vi ikke hadde så mye mat foreslo vi at han skulle spise sin egen, kjøpte mat, noe vi ikke kunne. Det ble da litt dårlig stemning, og David bestemte seg for å sykle videre alene. Vi traff han igjen i Bergen, og da var det bare god stemning og masse skåling.
En eller annen plass i nordtrøndelag da vi var kliss våte og ville kjøpe en sekk ved, forbarmet noen snille mennesker seg over oss så vi sov inne i en sjarmende tømmerhytte den kvelden
Asylmottaket i Førde var et minneverdig møte, da vi fikk se hvordan våres vestlige matkastevaner blir sett på fra utsiden. Sjokkerende og hårreisende. Vi raidet en kontainer på Coopen, og delte ut maten på mottaket. Seinere har Coop og mottaket inngått en avtale om at svinn-mat skal kunne hentes på butikken av beboerene på mottaket og ikke bli kastet.
Dette lærte vi
• At nesten all mat som kastes er fullt spiselig.
• At det kastes deprimerende mengder kjøtt og sjokolade.
• At å sykle norge på langs mens vi kun spiser svinnmat og lager dokumentarfilm ikke kan minne noe særlig om ferie.
• At vi bør prøve å beholde ferjekulturen langs kysten.
• At mange butikksjefer sier de bryr seg om svinn-problematikken, men ikke vet helt hva de har lov til og ikke når det kommer til å gi vekk mat.
• At kjedene gjør alt for lite for å forhindre svinn.
• At du ikke vil kjøpe single bananer på butikken, som gjør at de fleste enslige bananer blir kastet.
• At det er utrolig lett å overleve på mat som samfunnet anser å være uspiselig.
5 minneverdige camper
Første natten på Nordapp var selvsagt litt spesiell. Å ligge i teltet, overveldet av spenning.
Senja
Paradiset i Lofoten
Bømlo
Jæren
Matsvinn i Norge
I Norge kaster vi cirka 350.000 tonn mat
1/3 av all mat som blir produsert i verden blir kastet.
1/3 av det vi kaster er nok til å mette alle som sulter.
I Norge kastes 170.000 brød hver dag, dette utgjør 4 millioner kroner.
60 prosent av matsvinnet i Norge kommer fra forbrukerleddet.
28 prosent av verdens landbruksareal blir brukt på å produsere mat som ikke blir spist.
Kilder:
Boka «Matsvinn og matavfall i Norge - Hilde Helgesen», Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf), FAO, Øsfoldsforskning / ForMat