I Oslomarka er det flere hundre kilometer med grusveier som er perfekte for lange sykkelturer eller raske treningssturer etter jobb. Her er seks turforslag til sykling i marka.
SYKLING I OSLO: Grusveiene i Oslomarka gjør det mulig å sette sammen mange fine sykkelturer. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 10 minutter
Oslo har et enormt nettverk for fine sykkelturer. UTE gir deg seks forslag til noen av de fineste sykkelturene rundt hovedstaden.
– Oslomarka er variert og har mange muligheter, enten du vil ha en kort kveldstur på god skogsvei, dra på langtur, familietur eller vil prøve ut noen av de mindre stiene, sier Even Saugstad, som er ivrig syklist i hovedstaden.
– Det er kort vei mellom fine badevann, utsiktstopper, kulturminner og serveringssteder i Oslomarka. Dersom du ønsker det, er det også lett å finne områder hvor det ikke er mange andre syklister, forteller han og anbefaler start med buss, tog eller t-bane hvis du trenger annen transport enn sykkelen ut av byen.
– Da får du flere muligheter og du står friere til å velge avslutningspunkt for turen.
– Det er veldig lett å finne flere fine turer enn de seks jeg har valgt ut Skaff deg et kart og prøv deg fram. Trillestiene kombinerer ofte et veisystem med et annet. Da blir mulighetene veldig mange, sier Saugstad.
TURFORSLAG I OSLOMARKA
1. Langtur fra Grua
KLASSIKER: En av de klassiske Nordmarksturene går fra Stryken og tilbake til byen. Men etter at togene sluttet å stoppe på denne stasjonen, starter turen i stedet på Grua – litt lenger nord. I helgene må du forhåndsbestille plass til sykkelen på toget.
Fra stasjonen deler du veien med biltrafikken opp til det siste krysset før Mylla hvor du tar til venstre ned til Svartbekken. Turen går derfra i lett stigende terreng forbi Fjellsjøen til Gjerdingen.
Her tar du ned til venstre og får en kort trilleetappe til Gjerdingen dam og gamle Gjerdingen skole. Dette var en av fire skoler i Nordmarka og her var det undervisning helt fram til 1940-tallet.
Herfra kan du velge en vestlig rute via Katnosa og Sandungen og ende opp i Sørkedalen, eller holde mot venstre i første kryss etter Gjerdingen. Velger du sistnevnte går turen langs de store vannene Sandungen og Hakkloa.
Langs bredden på disse er det mange rastemuligheter. Et annet alternativ er å spra lunsjpausen til Kikutstua, der turfolk siden 1926 har fått servert vafler og nybakte boller.
Fra Kikut sykler dere tilbake et lite stykke og tar mot høyre (sørover) i første kryss. Etter brua ved Fortjern møter du en av Nordmarkas bratteste oppoverbakker.
Fra toppen av den er det heldigvis nedoverbakker til Bjørnholt der det også er servering, i åpningstiden.
Nye fine bakker tar deg ned til Skjersjøen hvor du tar av til høyre over demningen og til venstre like før Ullevålseter.
Den gamle, idylliske veien tar oss langs Store Åklungen og ned til Sognsvann. Strekningen mellom Ullevålseter og Sognsvann er mye brukt, så vis hensyn til andre turfolk!
Start: Grua
Endepunkt: Sognsvann eller videre ned til Oslo sentrum
Lengde: Omtrent 45 kilometer (til Sognsvann)
Kommunikasjon: Tog
2. Fra Ringkollen til Sørkedalen
LANG FAMILIETUR: Med startpunkt rundt 600 meter over havet, blir dette en tur med mange fine nedoverbakker – og som derfor kan passe for hele familien.
Turen starter med sykkelbussen fra Oslo til Ringkollen. Bussen går hver lørdag og søndag i sesongen fram til midten av oktober og forhåndspåmelding gjøres hos Skiforeningen. Følg med på Skiforeningen sine hjemmesider.
Fra Ringkollen går det rasket ned til Øyangen. Herfra følges veien sørover langs bredden av den store innsjøen og veien kommer etter hvert inn på den snaut kilometer lange trillestien. Planker og bord gjør at stien fint er farbar med tohjuling selv i regnfulle perioder.
Vel ute på grusveien igjen, fortsetter turen til høyre. Hvis du i stede velger å ta til venstre, kommer du inn mot Spålen og det 18.500 mål store naturreservatet. Her er det store skogsområder uten tekniske inngrep og også mange rester etter tidligere bosetning og fløtningsvirksomhet.
Fortsett turen på østsiden av Vesleflåtan. Ved vannet Svarten kan du ta den over 200 år gamle «Svartengrana» i nærmere øyesyn. Kjempetreet står majestetisk rett ved veien og informasjonsplakat forteller om både alder og høyde.
Den siste delen av turen går langs Langlivannet, men til forskjell fra de mange andre vannene vi har syklet langs, får du bare glimtvis øye på dette gjennom skogen. Langlivannet ble demmet opp med en 38 meter høy demning på 1940-tallet og var lenge en av byens hovedkilder for drikkevann.
Turen ender ved Sørkedalen skole og landhandel. Herfra går det buss tilbake til Røa, men et nesten like raskt alternativ (bussen går bare en gang i time) er å sykle ut Sørkedalen. Velg da Zinoberveien som går på østsiden av Sørkedalselva – der er det nesten ingen biler.
Fra Bogstad camping er det sykkelvei til Hovseter der det er t-bane) eller du triller raskt videre til Frognerparken og sentrum.
Lengde: Omtrent 27 kilometer (til Sørkedalen skole)
Kommunikasjon: F.eks Skiforeningens sykkelbuss
3. Nedoverbakker fra Frognerseteren
BOLLER OG BLÅBÆRMUFFINS: Frognerseteren (469 moh) er endestasjonen på t-banens linje 1.
Start sykkelturen fra parkeringsplassen innenfor selskapslokalet «Sporten» som ser ut som en filial av Frognerseteren.
Turen går på god skogsvei ned til enda bedre skogsvei som tar deg inn til Tryvannstua og første mulighet for vaffelstopp. Fortsett nordover og følg skilting mot Ullevålseter.
På det høyeste punktet mellom Tryvannstua og Ullevålseter tar veien av opp til Skjennungstua – vil du ha gode bakevarer (smak blåbærmuffinsen!) er det verdt å ta den snaut kilometer lange avstikkeren. Nede ved Ullevålseter har du nok en mulighet for vaffelpause.
Herfra fortsetter du ned bakkene til Skjærsjødammen og holder vestsiden av elva ned mot Hammeren. Herfra går det en ny, god sykkelvei/skogsvei parallelt med Maridalsveien ut til Låkeberget.
Ved Låkeberget følges bilveien til Tåsen og videre til sentrum, eller du kan legge kurs mot Kjelsås hvor både tog og trikk kan ta deg tilbake til byen.
En alternativ avslutning på turen er å ta av opp Ankerveien like nord for Hammeren. Denne grusveien går til Svartkulp og Sognsvann, der det er t-bane tilbake til sentrum.
Start: Frognerseteren
Endepunkt: Kjelsås / Sognsvann / Tåsen / Sentrum
Lengde: Omtrent 17 kilometer
Kommunikasjon: T-bane
4. Rundtur i Bærumsmarka
VARIERT RUNDE: Fra parkeringsplassen ved Årli innenfor Bogstadvannet starter turen med en forholdsvis lang og bratt oppoverbakke. I første kryss tar du til venstre og nye bakker venter. Deretter er det nok motbakker for en stund og du tar inn til venstre på en kort trillesti som tar deg til et nytt veisystem.
Nå ligger Åbortjern med bademuligheter og leirplasser like nord for deg, og litt lenger nord ligger naturreservatet Triungsvann med sitt rike fugleliv. Du tar likevel mot sør, mot venstre etter trillestien og sykler ned mot Østernvann med nye bademuligheter.
Ta likevel til høyre før vannet og tråkk på lavt gir opp mot krysset mot Haslumseter kapell og fortsett videre til venstre mot Brunkollen hvor det er servering. I de bratte bakkene er det fine muligheter for å trille sykkelen og nyte utsikten over Østernvann. Fra Brunkollen fortsetter du ned til Muren på bratt og steinete kjerrevei.
Vel ute på bedre vei får du nok en gang provianteringsmuligheter, for på Nygård er det servering i helgene. Fortsett på Ankerveien som av brått til venstre en kilometer før bommen ved Øverland. Denne delen av Ankerveien er nylig restaurert og forbeholdt gående og syklende i de første kilometrene.
Etter Ila landsfengsel fortsetter du på bilvei til Fossum og krysser Lysakerelva på Hammarbrua. Herfra kan vi sykle villaveiene ned til Røa stasjon (T-bane) eller Sørkedalsveien tilbake til utgangspunktet.
Start: Årli i Sørkedalen
Endepunkt: Årli i Sørkedalen (evt. Røa)
Lengde: Omtrent 23 kilometer
Kommunikasjon: T-bane/bil
5. Kveldstur i Lillomarka
TIL LILLOSETER: Lillomarka ligger mellom Groruddalen og jernbanelinja mot Nittedal og særlig området mot drabantbyene i sørøst har mange kilometer skogsveier på kryss og tvers.
Flere strekninger har lysløype som også er tent på høstkveldene og muliggjør sykkelturer også etter mørkets frambrudd.
Start med T-banen fra Grorud og dra inn i marka ved den populære Badedammen. Da det neste vannet, Steinbruvannet, hadde drikkevannsrestriksjoner, så var Badedammen et godt alternativ for badelystne groruddøler.
Nå kan du bade og raste ved begge vannene, og særlig Steinbruvannet har mange idylliske plasser (flere med godkjente bålsteder) langs bredden.
Etter en eventuell dukkert, setter du kursen vestover langs Breisjøen og tar til høyre opp til serveringsstedet Lilloseter. Dersom du ikke vil fortsette inn stien til Sørskogen og Sinober, snur du her.
Fra Lilloseter og videre innover, har det vært planlagt en sykkelvei som vil knytte flere veinett sammen. Foreløpig anbefales det derfor at du snur på Lilloseter, men i første kryss tar du til høyre.
De neste veikryssene gir nye muligheter til alternative avslutninger på turen; Ammerud, Solemskogen, Linderudkollen og Trollvannstua. Holder du kurs mot Linderud, kan turen avsluttes med T-bane herfra.
Start: Grorud
Endepunkt: Linderud
Lengde: Omtrent 17 kilometer
Kommunikasjon: T-bane
6. Gjennom Østmarka
BERG- OG DALBANE: Start turen fra t-banestasjonen Ulsrud (Linje 3). Herfra går det på gangvei som krysser Ytre Ringvei og du fortsetter opp Sarabråtveien til Østmarksetra og Ulsrudvann.
Østmarka er kjent for sine nord-sør-gående åser og daler, og skal du ta deg gjennom denne delen av Oslomarka fra vest til øst, må du være forberedt på berg-og-dal-bane.
Turen passerer Sarabråten ved Nøklevann. Vil du ha en kortere tur og ende opp ved startstedet, tar du til høyre i krysset etter Sarabråten og fortsetter rundt Nøklevann via Rustadsaga (servering). Dette er en kort og fin familietur.
Tar du til venstre i krysset kommer du etter nye opp- og nedoverbakker til Mariholtet der det er mulig å få seg en matbit. Herfra kan du eventuelt sykle ut til Ellingsrud (T-bane), eller du kan fortsette mot øst og legger turen over demningen som deler Nord-Elvåga i to.
Vannet sør for demningen er drikkevannskilde for deler av Oslo. Den andre delen av vannet kalles Fri-Elvåga og her er bading, fisking og telting tillatt.
Etter demningen fortsetter du oppover, tar til venstre og får nye motbakker. Vær nøye med å sjekke kartet og skiltingen i kryssene. Flere steder kan nye ski- og lysløypetraséer (som er fine å sykle på) ta deg til Ellingsrud og Rasta dersom du ønsker det.
Turen fortsetter mot øst og du sykler via Knuttjern og får jorder og gårder rundt deg. På Losbyveien tar du til høyre og må dele den smale og svingete veibanen med biltrafikken noen kilometer.
Losby gods var helt siden midten av 1700-tallet sete for storkarer innen handel og politikk. Til godset hørte en av Østlandets største skogeiendommer. Nå er det golf-sporten som råder grunnen rundt det tidligere godset, og hovedhuset er nå hotell.
Hvis du vil ha deg en matbit underveis og ikke føler at restauranten på hotellet er helt din stil, anbefales Losby gårdskafé. Den ligger i veikrysset der turen fortsetter nordover (mot venstre). Turen følger nå en sykkelvei som går i traseen til den tidligere Losbylinja. Her var det togspor og transport av tømmer helt fra jernbanens spede start i Norge i 1861.
Ved Sørlihavna og Gamleveien er det brått slutt på skogens ro. Hvis du ikke har alliert deg med venner med bil som kan hente deg, har du noen kilometer på sykkelveier og småveier før du er på Hanaborg eller Fjellhammer stasjon der du kan ta toget tilbake til byen.
Start: Ulsrud
Endepunkt: Hanaborg eller Fjellhammer stasjon
Lengde: Omtrent 22 kilometer
Kommunikasjon: T-bane/Tog
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.