Stadig flere syklister benytter seg av at gamle E18 nå har færre biler og er en utmerket sykkeltrasé mellom Lillesand og Grimstad. Foto: Torolf Kroglund
Lesetid: 6 minutter
Sykkelbyen Grimstad
Grimstad er kjent for å ha fostret Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen. Lokalt kjent er også syklister som Linda Larsen, en av landets beste kvinnelige terrengsyklister, og Tengel Hjembo, Bjørnar Vestøl og Are Andersen.
Det skulle derfor bare mangle at ikke Grimstad skryter av at det er en sykkelby. Du kan leie sykkel på turistkontoret eller bruke din egen. Deter flere veier og muligheter å velge mellom, men de er lite tilrettelagt for syklister. Det finnes en egen sykkelguide for området som Grimstad turistkontor har. Vi anbefaler to runder vestover mot Lillesand.
Hushovds favorittreningstur
Har du landeveissykkel og er rimelig sprek, kan vi anbefale det som erHushovds egen favoritt: riksvei 404 til Herefoss, 41 til Birkeland og 402til Lillesand. Hushovd og Hjembo – og flere med dem – pleier å stoppe på kafé i Lillesand og spise et stort kakestykke før de sykler gamle E18 tilbake til Grimstad.
Dette er en lang tur (rundt 80 km) og passer nok best for de best trente. Regn med tre–fire timer på sykkelsetet med god fart. Det er ikke uten grunn at man pleier å ta seg tid til et kakestykke i Lillesand. Man trenger denne kaloribomben for å sykle med stil de siste kilometerne!
Sykkelrittet Bukkene Bruse
Det populære lokale sykkelrittet Bukkene Bruse går av stabelen hver vår, og Thor Hushovd er som regel med i det 90 kilometer langerittet. Start og mål er i det flotte kulturlandskapet ved Dømmesmoen og følger veien ved Grøslekleivene opp til Herefoss, deretter motHynnekleiv, Osedalen, Løddesøl og tilbake til Dømmesmoen.
I dag er den gamle E18 glimrende å sykle på for landeveissyklister ettersom den nye firefelts E18 er tatt i bruk. Du kan sykle på gamle E18fra Grimstad til Lillesand og videre ut til Brekkestø, hvor det er fint med en is på brygga, eller du kan legge veien videre utover i Høvåg og vestover mot Kristiansand og Søgne.
Alt foregår vel å merke på trafikkert vei, og det er lange avstander, så derfor er nok turen mest å anbefale for voksne landeveissyklister.
Dikternes by
Utenom sykkel er Grimstad kjent som dikternes by. På vei fra Lillesand langs den gamle E18 kjører vi forbi to tidligere dikterboliger, den ene verdenskjent, den andre kun kjent av lokale og litteraturelskere.
Den første ligger like etter Tingsaker camping på den smale, svingete og opprinnelige stamveien mellom Oslo og Kristiansand.
Du sykler langs Langedalstjønna, og det første du kommer til, er et blågråtthus som ligger lengst vest i vannet. Dette var en kafeteria og veikro i 1950-årene, og her var Kjell Askildsen og hans daværende konevertskap i seks år.
Askildsen skrev to romaner her, etter å ha «rømt»fra hjembyen Mandal i kjølvannet av en turbulent debatt rundt debuten med en novellesamling som hans egen far etter sigende brente, og som Mandals bokhandel nektet å selge. Lillesand ble en mellomstasjon for unge Askildsen før han dro videre til Oslo.
I Grimstad passerer du forbi Nørholmkilen hvor Nørholm ligger staselig til. Her bodde som kjent Knut Hamsun hele sitt godt voksneliv. Huset er fremdeles i Hamsun-slektens eie, men dessverre ikke åpent for skuelystne.
Knut Hamsun ble aldri helt tilgitt av lokalbefolkningen for sine nazisympatier under krigen. Det har vært langvarige debatter omkring statue, og en byste ble reist i 2009 utenfor biblioteket. Før Hamsun bosatte seg i Grimstad (eller det som på den tiden var Eide kommune), hadde han bodd perioder iLillesand.
Han returnerte ofte til Lillesand også etter at han hadde bosatt seg på Nørholm, og her hadde han et fast hotellrom på HotellNorge. På hotellet kan du den dag i dag bestille nettopp Hamsuns faste rom om du vil.
Etter krigen ble Hamsun satt i husarrest på gamle Grimstad sykehus. Herfra gikk han en fast vandrerute inn i skogen. Den har han beskrevet i boka Paa gjengrodde stier. Stien er merket, er et par kilometer lang og lett å gå.
Også Henrik Ibsen bodde i Grimstad i sine ungdomsår og arbeidet som apotekerlærling.
Han fikk barn med tjenestepiken, som var fraLillesand. Tjenestepiken beholdt barnet – som Ibsen måtte betale for – men han ville aldri ha noe mer kontakt med dem.
Barnet vokste opp i fattigslige kår i Lillesand og var en av byens originaler. Når han tigget til seg mer av «den sterke drikke», pleide han å vifte med fødselsattesten sin, hvor det ganske riktig sto at han var Henrik Ibsens sønn. Ibsen har altså satt sine spor på godt og vondt.
Rett nord for Grimstad, på Strand Hotell Fevik, bodde forfatterenRoald Dahl i flere perioder.
Lillesand–Grimstad på terrengsykkel
Med terrengsykkel kan du sykle en fin rute mellom Lillesand og Grimstad. Den er kortere enn turen langs hovedveien, og du slipper alle problemene som biltrafikken gir.
Vestlandske hovedvei går fra Kaldvell i Lillesand opp langs begynnelsen av Kaldvellelva i flott kulturlandskap, videre på skogsveier til Tyssekilinnerst ved Landvikvannet, så videre nordøstover langs Landvikvannet til Roresand nederst i Rorevannet og herfra videre ned til Grimstad.
Denne turen er i underkant av 25 kilometer, og mesteparten av veien er gruset skogsvei. Merk at det kjøres travhester langs hele veien.
Dette gjør at midtdelen av veien er løs og sporete, og du må også være oppmerksom på at du deler veien med hestene. Stort sett tar hester og syklister godt hensyn til hverandre, og sykkelruta er derfor anbefalelsesverdig for de aller fleste.
Dømmesmoen
Et annet område i Grimstad med kulturlandskap og kulturhistorie er Dømmesmoen. Dette er et stort botanisk område, med turstier(langrennsløyper om vinteren) og flotte piknikområder. I det store, hule treet i hagen sies det at Gjest Baardsen en gang gjemte seg med ransutbytte mens lensmenn og øvrigheten ellers var på jakt etter ham.
Turstiene fra dette området går opp til Rorevannet. Om du sykler til og fra Lillesand og Grimstad, kan du jo ta turen innom Dømmesmoen, legge deg på det fine gresset og puste inn duften av alle de flotte plantene. Dømmesmoen er et inspirerende drømmested.
FAKTA:
Tur: Terrengsykkeltur og Thor Hushovds favorittreningstur mellom Grimstad og Lillesand
Type tur: Landveissykkel og terrengsykkel
Vanskelighetsgrad:
Landeveissykkel: Lang tur med en del trafikk, best for erfarne landeveissyklister
Terrengsykkel: Lett tur, pass opp for hester langs skogsveiene!
Lengde:
Landeveissykkel: 80–90 km
Terrengsykkel: 25 km
Tid:
Landeveissykkel: 3–4 timer
Terrengsykkel: 1–2 timer
Kart:
Lillesand, 1:50 000
Grimstad, 1:50 000
Merking: Vestlandske hovedvei er merket med skilt
Overnatting:
Fevik Strand hotell
Hotell Norge i Lillesand (be om Hamsuns rom!)
Rica Hotel Grimstad og Grimstad vertshus
Bie Appartement og Feriesenter, Marivold resort og Moysand camping
Andre kilder: Turistkontorene i Grimstad og i Lillesand
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.