Når du har lagt den første kilometeren fra Gvepseborg bak deg, glemmer du raskt hvilket slit det var å komme opp på fjellet.
Det er veldig bratt opp til foten av Piggnatten, og det er et slit om du har med deg mye utstyr. Gvepseborg er utgangspunkt for mange fine turer, her er en av turene du kan lese mer om.
Har du med barn, bør du være behjelpelig med å dytte opp sykler og bære sekker dersom du skal unngå å knuse motivasjonen deres fra starten av. Her kan du lese om flere turguider!
Resten av veien går det mye bedre, selv om det er mange opp- og nedoverbakker. Traseen går i et terreng som ligger ca 1100 meter over havet. Veien ligger for det meste mellom 1050 og 1150 meters høyde. Det er med andre ord rom for stor variasjon.
Men det viktigste må være at dette er en flott tur gjennom vakker fjellnatur. Turen er kåret til en av de vakreste sykkelturene i Norge.
Har du med barn må turen gå på deres premisser dersom dere skal få en god opplevelse.Tre mil høres kanskje ikke så langt ut, men for utrente er det veldig langt.
Sykkelen ruller ikke så lett på grusvei som på asfalt, og den første kilometeren sitter i lårene resten av turen.
Det er viktig å ha med vindtett jakke. Det er lurt å ta med hansker også, for det kan bli nokså kjølig på fjellet. Flere steder passerer vi små vann, utsiktsplasser og koselige rasteplasser.
Skal du ligge i telt, vil du finne mange gode teltplasser. En av dem er på nedsiden av demningen ved Nedre Strengetjønn. Innsjøene er gode fiskevann som kan friste med ørret og røye.
Den siste mila fra demningen til Kalhovd er nokså flat og går nær innsjøen. Det passer godt for slitne lår, men det åpner også for mer vind.
Det er godt å se turisthytta på Kalhovd når en runder den siste svingen. Kalhovd turisthytte er en DNT-hytte som eies og drives av DNT Telemark. Hytta er betjent rundt påske og i sommersesongen. Utenom sesong er den ubetjent og låst med standard DNT-nøkkel.
Det er noe biltrafikk langs veien. De som skal ha med bil til hyttene så langt inn som til Gvepseborg må kjøre denne veien. Det er også en del bobiler i området.
Legger du inn en dag eller to ekstra, kan du bruke en dag til å sykle inn til Synken ved Mårvann. Det er åtte kilometer hver vei, og en passelig dagstur.
Turen følger Kalhovdfjorden, og er nokså flat. Fra Synken kan du ta rutebåten inn til turisthyttene på Mårbu. Båtturen tar 40 minutter. Mårbu er et godt utgangspunkt for en fottur videre inn på fjellet.
Et alternativ til Synken er å sykle til Vestre Stegaros for så å gå en liten tur inn i fjellet derfra. Det går flere stier fra Vestre Stegaros. Sykler du tur-retur, blir turen 61 kilometer lang.
Et alternativ for de spreke, er å sykle tilbake til Rjukan via Atrå og Tinnsjøen. Denne strekningen er 55 kilometer lang. Turen begynner med å ta Krossobanen opp til Gvepseborg.
Du må betale litt ekstra for å ta med sykkelen i heisen. Du kan også leie sykkel på Rjukan samt bestille. sykkelpakke som inkluderer leie, heisturen og overnatting på Kalhovd turisthytte. Informasjon om disse tilbudene finner du hos Visit Rjukan.
Sykkeltur til Kalhovd
Denne turbeskrivelsen er hentet fra boka På tur i Rauland og Rjukan av Erlend Larsen.
Her finner du flere turer i Telemark.
Lengde: 30 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Parkering: Krosso
Internett: https://kalhovd.dnt.no/