Nasjonal sykkelrute 1 går gjennom kulturlandskapet i Søgne. Foto: Torolf Kroglund
Lesetid: 6 minutter
Nordsjøruta
Nordsjøruta er nasjonal sykkelrute nummer 1. Strekket som går langs hele sørlandskysten, kalles ofte også bare Kystveien. Nordsjøruta er en skiltet sykkelrute som kan sykles hele Nordsjøen rundt gjennom en rekke land: England, Skottland (inkludert Shetlandsøyene), Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og altså Norge.
Den norske delen av Nordsjøruta går fra svenskegrensa ved Halden og til Moss, med ferge over til Sandefjord og videre vestover. Et naturlig startpunkt for Sørlandets del av denne ruta er Risør. Fra Risør sykler du gjennom Tvedestrand, Arendal, Grimstad og Lillesand til Kristiansand. Fra Kristiansand går turen videre forbi Mandal, eventuelt med en avstikker til Lindesnes fyr, så til Farsund, opp til Kvinesdal og til Flekkefjord.
Fra Flekkefjord går Nordsjøruta videre til Egersund, Stavanger, Haugesund og Bergen. Fra Bergen går det båt til England om du vil ta ruta videre.
Sørlandet-på-sykkel-Kart
Risør
Risør er et perfekt sted å starte en sørlandsk sykkeltur. Byen er kjent både for kammermusikkfestival og trebåtfestival og er en av de fineste byene langs kysten med sin sjøvendte butikkstripe langs bryggekanten og et yrende sommerliv.
Som så mange av de andre sørlandsbyene ble Risør etablert under hollendertiden på 1500-tallet med utgangspunkt i utskiping og eksport av tømmer. En omfattende bybrann i 1861 ødela mye av den opprinnelige bebyggelsen, men førte til at den nyoppbygde byen fikk det karakteristiske og helhetlige preget som byen er kjent for i dag.
Aldri så galt at det ikke er godt for noe? Har du god tid og båt eller kajakk, kan du dessuten orientere deg ut i Risørs skjærgård. Risør kommune var blant de aller fremste på Sørlandet til å forstå verdien av allemannsretten i skjærgården, og svært lite av skjærgården er utbygd med hytter slik det dessverre er flere andre steder langs kysten.
Fra Nasjonal sykkelrute 1, som går langs hele sørlandskysten, kan du ta avstikkere, f.eks. ut til rullesteinstrendene på Tromøya. Foto: Visit Sørlandet
Risør–Arendal
Start turen med å suge inn litt av den fine atmosfæren i Risør før du styrer sykkelen i retning vestover. Det er først et lite strekk på riksvei 416 før du tar av på riksvei 411 og følger den helt til Tvedestrand. Hit er det 35 kilometer, og du fortjener derfor en pause i Bokbyen ved Skagerrak.
Rusle litt i de koselige gatene hvor bruktbokbutikkene ligger tett i tett. Noen av disse har også en liten kafékrok eller veranda hvor du kan få servert kaffe og vaffel mens du sitter og blar i noen av bokskattene du kan finne her.
Fra Tvedestrand og inn til Arendal er det nesten samme distanse (32 kilometer. Du følger riksvei 410 hele tiden. Dette er det strekket hvor ruta virkelig lever opp til navnet sitt som Kystveien, og hvor store deler av veien går helt ut mot sjøen langs flere idylliske steder. Blir fristelsen for stor, er det ingen grunn til å ikke gi etter og legge seg på de mest innbydende svabergene og la sol og sjø omfavne deg.
Arendal–Lillesand
I Arendal går den skiltede sykkelruta helt inn til sentrum og langs byens hjerte Pollen og forbi det nye Kulturhuset før den går videre mot Hisøy og Nedenes langs riksvei 420. Ved Fevik sykler du forbi Strand Hotell Fevik og stranda nedenfor. Dette er en liten perle av en strand, og hotellet har mye tradisjon og historie. Blant annet bodde forfatteren Roald Dahl her i flere perioder.
Nordsjøruta går så nedom Grimstad sentrum. Her kan du imidlertid velge å sykle mer direkte rett fram fra Fjære og via Dømmesmoen.
Uansett: Når du kommer ut av Grimstad sentrum, har du i dag flere muligheter hvor sykkelruta ennå ikke er oppdatert etter at det i 2009 ble ferdigbygd ny firefelts E18 mellom Grimstad og Kristiansand.
Nordsjøruta/Nasjonal sykkelrute 1 går nemlig videre på et grusparti langs Vestlandske hovedvei mellom Grimstad og Lillesand.
Sørlandsarkitekturen er framtredende langs hele sykkelruta. Her passerer du gjennom Mandal. Foto: Ola Petterson
I dag kan du også sykle langs gamle E18 mellom Grimstad og Lillesand. Gjør du det, kommer du forbi Knut Hamsuns flotte dikterbolig Nørholm midtveis på turen. Du møter igjen Nordsjøruta ved Kaldvell øst i Lillesand og tar ned til en enda eldre versjon av E18: den gamle stamveien inn til Lillesand sentrum.
Da har du syklet i alt 109 kilometer fra Risør, og det er ikke så dumt for eksempel å legge seg inn på Hotell Norge i Lillesand for litt hvile og god mat. På dette hotellet hadde Knut Hamsun sitt eget faste rom hvor han satt og skrev i «pauser hjemmefra Nørholm». Lillesand er dessuten en svært hyggelig liten sommerby og porten til den nasjonalt kjente Blindleia.
Lillesand–Mandal
Fra Lillesand til Kristiansand er det igjen samme manglende oppdatering på sykkelruta. Fordi E18 var eneste vei mellom Lillesand og Kristiansand tidligere, ble Sykkelrute 1 lagt i en nordvestlig omvei via Birkeland og Kjevik.
Dette er et flott strekk og kan fremdeles med fordel følges, men du bør vite at det nå også er mulig å sykle gamle E18 til Kristiansand, siden den nye firefelts E18 har åpnet og tar unna for biltrafikken. Dette forkorter etappen en god del.
Knut Bjoraa i Castor forlag med base i Kristiansand har utarbeidet solide kartverk for alle de syv nasjonale sykkelrutene, også Nordsjøruta. Kartverket er delt i to: øst og vest for Kristiansand. Inne i hver kartpakke ligger det enkeltkart som tåler vær og vind. Dette er naturligvis en uunnværlig reisekamerat på denne turen.
Fra Kristiansand til Søgne går Sykkelrute 1 langs den gamle postveien (grusvei) og på sykkelsti langs E39.
Merk deg at det går an å ta en annen rute som er mye finere. Da sykler du via Vågsbygd og langs kyststripa langs Langenes og inn til Søgne (beskrevet i et eget kapittel, side 60). Velger du denne ruta, venter det spektakulært fine svaberg ved Langenes hvor du kan raste.
Fra Søgne går sykkelruta videre fra det gamle sentrum Lunde og mot Ålo og videre til Mandal. Mellom Lillesand og Mandal er det rundt 100 kilometer, og har du overnattet i Lillesand, er det god grunn til å ha neste overnatting i Mandal. Mandals fantastiske friluftsområde Furulunden med alle sine flotte sandstrender er det naturlig å oppsøke.
Castor forlag (www.castorforlag.no) har en ypperlig guide med kart for Nasjonal sykkelrute 1. Foto: Knut Bjoraa, www.castorforlag.no
Mandal–Flekkefjord
Fra Mandal og videre vestover må du belage deg på en god del strekk med grusveier. Dette bør du vite før du velger sykkel. I Lyngdal kan du sykle innom Sørlandsbadet hvor du kan få spabehandling og massasje av støle sykkelmuskler. Fra Spangereid er det vel verdt å ta en avstikker ut til Lindesnes fyr. Den gamle kaperbyen Farsund er en trygg havn på ruta, ca. 63 kilometer etter Mandal.
Fra Farsund tar du ut på Listalandet (beskrevet i eget kapittel, side 72). Videre går Nordsjøruta litt innover i landet opp til Kvinesdal før du igjen kommer ned til kysten ved Flekkefjord.
I Flekkefjord kan du ta en dresintur på den nedlagte Flekkefjordbanen.
I Rixen vannsportanlegg kan du også forsøke seg på wakeboard og vannski. Flekkefjord er en slags blanding av Sørlandet og Vestlandet og et perfekt sted å avslutte en tur fra øst til vest langs sørlandskysten.
FAKTA:
Tur: Nordsjøruta. Nasjonal sykkelrute 1 fra Risør til Flekkefjord
Type tur: Sykkeltur
Vanskelighetsgrad: Du bestemmer i grunnen vanskelighetsgraden selv. Vær oppmerksom på valg av rute ut fra type sykkel. Det er noen partier med grusvei og skogsvei.
Lengde: 366 kilometer
Tid: 3–4 dager
Kart: Sørnorske Hjulgleder. Nordsjøruta Øst og Nordsjøruta Vest. Inneholder alle nødvendige kart med informasjon; www.castorforlag.no
Merking: Hele ruta er merket med skilt til sykkelrute 1
Overnatting:
Hotell Norge i Lillesand
Strand Hotell Fevik ved Grimstad
Flere gode overnattingssteder i Mandal!
Flere gode overnattingssteder i Flekkefjord
Planlegg turen godt på forhånd og forhør deg om overnattingssteder og ledige rom
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.