Er du klar for en langtur som inneholder både velholdt kulturlandskap, åpent fjellterreng, strøkne grusveier, seige stigninger, susende utforkjøringer og lengre innslag med sti og kjerrevei? Seterveien er ny rute som tar deg ut på et sykkeleventyr på vestsiden av nord-Østerdalen.
SYKKELTUR: Seterveien mellom Røros og Alvdal gir mange fine opplevelser underveis. Foto: Øyvind Wold
Lesetid: 5 minutter
Seterveien er en sykkelrute mellom Røros og Alvdal, og som åpnet offisielt sommeren 2021. Avhengig av form, ambisjoner, oppakning, og hvor travelt man har det, kan det ta fra en til fem dager å sykle hele ruta.
Underveis vil du få oppleve veier som snor seg elegant gjennom en rekke setergrender både på, og et godt stykke utenom, allfarvei.
Seterveien viser også aktiv gårdsdrift, lokalmat-produsenter, flotte utsiktspunkter, trolsk gammelskog, flate furumoer, mosedekkede kjerreveier, smale bruer og fine rasteplasser. Man kan også søke ly i et par gapahuker.
Her sykler man forbi elver og stryk, over en rekke bekker, langs stilleflytende loner og diverse blinkende skogstjern.
Det er masse flotte teltplasser langs veien for de som liker å sove ute, og det finnes også organisert overnatting om man søker mer komfort.
Her er noen tips og fakta for deg som har lyst til å prøve å sykle i dette enestående vakre landskapet.
Utfordringene
Med nesten tre tusen høydemeter totalt, er turen mest aktuell for de sykkelvante. Her vil du møte du mange, og til dels ganske bratte, stigninger.
De mest merkbare motbakkene er fra Vingelen opp mot Skardstjønna og Langsætran (ca. 350 hm.), bakken etter å ha krysset elva Folla i Folldalen (200 hm.).
Den lengste er de seks kilometerne fra Kroktjønna på Grimsmoen opp til Reinsli i Haustdalen (380 hm.). Med el-sykkel endres selvfølgelig forutsetningene. Med batterihjelp og en kraftig nok motor er ikke motbakkene en utfordring, men snarere et høydepunkt, og gjør at alle med en viss sykkelerfaring kan sykle Seterveien.
Det er flere lengre strekninger på kjerreveier, dekket varierer mellom gress, jord, lav eller mose.
Dette krydrer virkelig sykkelopplevelsen, og vil for mange antakelig være blant høydepunktene langs Seterveien. Ved Kroktjønnan, etter 70 km, krysser man elva Magnilla og får litt over en kilometer på til dels veldig smal sti gjennom tett bjørkeskog.
Har du oppakning på sykkelen må du regne med å trille noen strekk her, mens de som eventuelt kommer på stisykkel kan ha det artig. Stiene har enkelte klopper, andre steder kan det være litt myrete og gjørmete.
Det ligger ellers i navnet Seterveien at man vil se liv på setrene. Man må regne med å treffe en god del sau, ved, eller på veien – vis hensyn!
Det kan ligge å slumre en saueflokk på veien rundt neste sving, så pass på farten i nedoverbakkene.
Farger og stillhet
Naturen, fargene, utsikten, luktene, blomsterprakten – det er mye å glede seg over for en syklist som har sanseapparatet skrudd på.
Den som sykler i slutten av juni, vil oppleve en farge-eksplosjon fra blomsterhavet i veikanten.
Men noe som virkelig skiller Seterveien fra andre etablerte norske sykkelruter, er det nesten totale fravær av biler og trafikk, gjennom flere dager med sykling.
Etter at man har kommet til Dalsbygda, møter man knapt en bil på hele turen. Det gjør ruta svært fredelig og trygg.
Enkel navigering
En annen ting som trekker opp helhetsinntrykket, er den gjennomgående gode skiltingen. Seterveien går gjennom mange kryss og skifter retning og veistandard en rekke ganger.
Det kunne vært en invitasjon til å sykle seg vill, men det er gjort en stor jobb med å sette opp et hundretalls skilt, dels med bare setervei-symbolet og piler, dels også med stedsnavn og distanser.
Følger man litt med, er det nesten umulig å sykle feil, selv om man ikke er kjent i området.
Lette strekk
Selv om ruta som helhet må kalles kupert, er det også flere strekk som er overraskende flate og lette. Et eksempel er veien mellom Engelvollen vest for Dalsbygda og vestover til Vingelen.
Her det 17 kilometer nesten helt uten motbakker. Fra Rykroken, på sørsiden av Folla, bort til Kvebergsøya, er det en mil på nesten helt flat vei. Og fra Haustdalen til Alvdal får man en hel mil med nedoverbakke.
På sykkel vil man også glede seg over partier med supersmooth og jevn grusvei, her triller man faktisk bedre enn på vanlig asfaltvei.
Utstyrstips
En vanlig terrengsykkel, eller en hybridsykkel/gravelsykkel med litt brede dekk (gjerne 40 – 45 mm.) vil være et godt utgangspunkt for å sykle Seterveien.
En støtdemper er ikke nødvendig, men vil gi litt ekstra komfort på kjerreveiene og stiene.
El-sykkel kan også være aktuelt, og vil være særlig handy for dem som har med en del bagasje. Som fottøy anbefales vanntette tursko eller lette fjellstøvler.
Det er relativt langt mellom steder man kan få kjøpt mat, så det skader ikke å ha med en del ekstra kalorier.
Servicetilbud
Overnatting finnes langs ruta følgende steder, med avstand til Røros i parentes:
Røros hotell, Vingelsgaard gjestgiveri (45 km)
Savalen fjellhotell og spa (94 km, to km avstikker fra hovedruta)
Kvebergsøya gård, Folldal (126 km)
Steien hotell, Alvdal (156 km).
Matbutikker finnes i Vingelen og ved Grimsbu.
Bagasjetransport
Rørosguide kan transportere bagasje langs Seterveien for de som vil sykle lett. Se rorosguide.no for detaljer. Rørosguide har også noen sykler til utleie.
Sports/ -sykkelbutikker
Sport1 Røros, Røros sport, Sport1 Tynset (avstikker), Folldal Sport (avstikker).
Kart
Det er ikke laget eget fysisk kart for Seterveien, men turkartet Forollhogna i målestokk 100 000 dekker traseen fra Røros i nord til Savalen i sør.
I den mer detaljerte landsdekkende Norge-serien i målestokk 1:50 000, er det kartene Forollhogna og Folldal som er de mest aktuelle.
Seterveien
Rute: Røros-Dalsbygda-Vingelen-Lonåsen-Sparsjøen-Savalen-Strålsjøen- Folldal-Haustsjøen-Alvdal Distanse: 156 km Samlet stigning: 2950 høydemeter Høyeste punkt: 1030 moh. v/Reinslia, vest for Haustsjøen Bratteste motbakke: 14,8 % stigning, en km etter kryssing av Folla Bratteste nedoverbakke: 20,6 %, 2,5 km sør for Strålsjøen ned mot Folla Underlag: ca. 20 % asfalt, 65 % grus, 13 % kjerrevei, 2 % sti Vanskelighetsgrad: middels krevende Sykkelsesong: ca. 15. juni – 1. oktober Rute og høydeprofil:ridewithgps.com/routes/33633390 Aktuelle nettsteder: seterveien.no, roros.no, vingelen.no, visit-folldal.no, opplevalvdal.no
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.