Den best tilrettelagte sykkelturen i skog og på grus i distriktet. Opprinnelig bygd for å få flere til å bruke toget. Ta toget opp til Nelaug og sykle hjem.
Nelaug–Arendal er en flott sykkelrute som passer de fleste. Ta toget opp til Nelaug og sykle ned igjen til togstasjonen. Foto: Torolf Kroglund
Lesetid: 5 minutter
Hvorfor ble jernbanen bygd langt inne i landet?
Da jernbanelinjen ble bygd fra Oslo til Kristiansand, ble det gjort et for ettertiden merkelig valg. Ingen av byene på Sørlandet, med unntak av Kristiansand, har stoppesteder langs linjen, til tross for at godt og vel 80 prosent av Sørlandets befolkning nettopp bor i byer langs kysten.
Likevel ble jernbanelinjen lagt langt inn i de indre bygder. Det er pussig sett fra et økonomisk og logisk perspektiv, men vedtaket ble fattet på grunn av datidens militærstrategiske tanker.
Man ville skjerme jernbanens forsyninger fra angrep som måtte komme fra nettopp kysten. Argumentet er skjørt i dag, og langt flere sørlendinger bruker bil eller buss inn til hovedstaden.
Med sykkeltog fra Arendal til Nelaug
En ekstra morsom kuriositet er det derfor å ta det lille lokaltoget som går fra Arendal til Nelaug. Dette er forbindelsestoget som arendalittene har fått på beina for å ha tog helt ned til der de faktisk bor. Det nærmeste togstoppet til Arendal er nemlig Nelaug, som er 35 minutter unna med tog.
På slutten av 1980-tallet var Arendalsbanen truet med nedleggelse, og entusiaster dannet da Arendalbanens venner. De sloss for å beholde toglinjen og et bedre tilbud på forbindelsestoget til Nelaug.
Det var også de som på begynnelsen av 1990-tallet tok initiativ til å lage en egen sykkelløype fra Nelaug til Arendal, for å nettopp stimulere flere til å bruke Arendalsbanen.
Sykkelløypa ble en suksess, og det er i dag mange som benytter seg av det gode tilbudet. Sykkeltog har man hatt i Oslo, men det finnes altså også i Arendal. Togsettene er gamle lokaltog nettopp fra Osloregionen. Her tar du bare sykkelen med om bord. Billetten koster svært lite, og humøret stiger når du tar slike koselige lokaltog gjennom flotte naturlandskap, som du vet du skal ut og utforske snart.
De som har tatt banen opp til Frognerseteren eller toget til Stryken, vet at det er noe helt eget å sitte på toget på vei til turområdene.
Godt merket sykkelløype ned til Arendal
Noe godt og detaljert kart over sykkelruta finnes dessverre ikke.
Arendalbanens venner har imidlertid trykt opp et eget kart som viser ruta i grove trekk. Dette kartet er hengt opp på de aktuelle togstasjonene og finnes også på nettsiden: www.nelaug.no/html/sykkeltur.html. Du må bruke dette litt overfladiske kartet over sykkelruten og sammenligne det med et vanlig 1:50 000-kart over Nelaug.
Turen er imidlertid godt merket med røde skilt hele veien, så det går uansett problemfritt å finne veien.
Sykkelruta går i all hovedsak på kjente skogsveier og noen bilveier ned til Arendal, med et lite valgfritt strekk med sti. Foruten det nevnte stipartiet kan hele sykkelruta godt sykles med sykkeltilhenger eller pikkolo.
Du kan altså velge bort stipartiet dersom du ønsker det, og dermed er sykkelruta noe som hele familien kan være med på. Men husk på at det kanskje er litt langt for de minste.
Barna bør kanskje være over ti år før de blir med på lengre sykkelturer på over 40 kilometer. Men har dere god tid og tar den tiden dere trenger, er det overkommelig. Og hva med en romantisk sykkeltur med kjæresten? Foruten at den søndagsåpne Granestua ikke er så langt unna i siste halvdel av løypa, kan man kanskje savne et serveringssted underveis, så det kan uansett være lurt å ta med litt nistemat i sekken.
Det er en rekke flotte pikniksteder. De aller fineste kommer ganske tidlig langs vannkanten ved Nidelva.
Bøylefoss – et spektakulært skue
Når du kommer til togstasjonen på Nelaug, står det første røde skiltet på veggen på togstasjonen. Du følger en bratt bakke opp bak stasjonen. Bakken er lang og seig og krever så absolutt krefter. Du tar av etter Smaltjønn og sykler grusveier gjennom skogen ned til flotte rasteplasser med bademuligheter i Nidelva og forrige togstasjon, Flaten, hvor du krysser over jernbanelinja og fortsetter ferden nedover.
Kurvesvingene ned til Bøylefoss krever gode bremser. Det er flott å se på Bøylefossen, som er temmet i store turbiner.
Ta turen innom Granestua
Et lite strekk etter Bøylefoss tar du inn på skogsvei igjen. Her er det flere kilometer med småkupert terreng i skogen. Det er lett å miste retningssansen, men det er heldigvis skiltet hele veien. Du sykler forbi noen gårdstun som plutselig åpner seg inne på skogsveien, og er på et punkt nokså nær det som i mange år har vært tenkt som Arendals flyplass, Gullknapp, som et alternativ til Kjevik i Kristiansand.
Du kommer ut igjen av skogen og inn på asfalt når du sykler forbi parkeringsplassen til Granestua, som er Arendals beste skiutfartssted vinterstid. Granestua holder søndagsåpent også om våren og høsten, så dersom det er søndag, kan du stikke innom her.
Nede ved Longumvannet er det altså et stiparti. Det er bare 700 meter langt, og for den erfarne terrengsyklist kanskje selve rosinen i pølsa, mens den kan være vel tøff for barnefamilier. Stien er temmelig krevende også for den teknisk erfarne terrengsyklist. Vil du ikke ta den, kan du bare sykle ned mot veien (E18), hvor det er gang- og sykkelsti hele veien ned til Arendal igjen. Sykler du stien, kommer du raskere hjem.
FAKTA:
Tur: Nelaug–Arendal
Type tur: Sykkeltur
Vanskelighetsgrad: Grus for det meste. Noe asfalt. 700 valgfrie meter med sti. Overkommelig for de fleste
Lengde: Drøye 40 kilometer
Tid: 2–4 timer
Kart:
Nelaug 1:50 000
Eget kart på www.nelaug.no/html/sykkeltur.html, som også er oppslått enkelte steder, for eksempel på stasjonsbyggene
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.