Lindesnes er et velkjent turmål, enten du går Norge på langs eller bare vil oppsøke landets sydligste punkt. Her er det en spektakulær kyststi, som også kan vandres med fyret som utgangspunkt.
Lindesnes fyr er et nasjonalt monument som landets sydligste punkt. Foto: Torolf Kroglund
Lesetid: 6 minutter
Ut til fyret!
Lindesnes er landets sydligste punkt. Ytterst ute står Lindesnes fyr med bratte svaberg kneisende ned i havet. Lindesnes fyr er Vest- Agders mest besøkte turistattraksjon etter Dyreparken. Årlig er omtrent 100 000 besøkende innom Lindesnes fyr.
Et spesielt fenomen er de ekstreme turfolkene som har Lindesnes enten som startpunkt eller målpunkt for manndomsprøven: Norge på langs fra Lindesnes til Nordkapp eller omvendt. De fleste av disse sykler, men det er også noen som vandrer, og det har til og med vært noen som har tatt turen på ski!
Lindesnes–Nordkapp er en av Norges mest kjente turutfordringer, men du trenger slett ikke begi deg inn på alle de 2518 kilometrene til Nordkapp for å ha en fin tur med utgangspunkt i Lindesnes.
Her anbefaler vi en litt kortere sykkeltur til Lindesnes fyr, og på kjøpet får du en av landets sydligste turstier. Parker bilen nært E39 i lille Vigeland sentrum og sykle ut til fyret, eller om du vil ha en enda kortere tur: parker og sykle fra Spangereid sentrum ut til fyret. Kombiner dette med en liten vandring i landskapet like bak og nord for fyret med lukt av hav og lyng i nesa.
Kajakk kan selvsagt også benyttes, men ute ved fyret bør du sjekke vær og vind på forhånd. Lenger inne er skjærgården fin, og det er fint å padle inn Spangereidkanalen for eksempel.
Norges eldste fyr
Lindesnes kommune består av de tidligere kommunene Spangereid, Vigmostad og Sør-Audnedal, som ble slått sammen i 1964. Vigeland er kommunesenteret. Det flotte nye kulturhuset i Vigeland sentrum inneholder foruten bibliotek og kafé en fast Gustav Vigelandutstilling, for vår kjente og kjære billedhugger kom nettopp herfra.
Spangereid sentrum er tidligere kommunesenter i Spangereid. Her går også Spangereidkanalen som ble åpnet i 2007 etter endeløst mange år med diskusjon og planlegging. Kanalen går tvers igjennom Spangereid sentrum og inn til Lenefjorden.
Mest kjent er selvsagt Lindesnes fyr. Fyret er faktisk Norges eldste fyr og ble bygd allerede i 1656. Her møtes to hav: Skagerrak og Nordsjøen, og mangt et skip har forlist her ute. Neset er kjent gjennom all tid, helt fra vikingtiden, som en port inn til Skagerrak. Fyret var bemannet helt fram til 2003.
Det første fyret besto av en rekke talglys samlet i et tårn, deretter ble dette erstattet med kullblussfyr. I 1920 ble det moderne fyret satt i gang.
I 1992 ble det opprettet en egen stiftelse for å ta seg av alle besøkende og historieformidlingen. Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum drifter i dag attraksjonen og tar imot de vel 100 000 besøkende fra både innog utland. Fyret er nå både museum, naturattraksjon og lokaler for konserter og annet. Her er souvenirbutikk og kafeer.
Det aller beste etter en sykkeltur eller gåtur er imidlertid å sette seg godt til rette på svabergene med utsikt mot havet og spise og drikke fra piknikkurven.
Under andre verdenskrig okkuperte tyske soldater området og bygde en rekke bunkerser og krigsanlegg. Fremdeles kan vi utforske en rekke bunkerser, batterier og ganger i fjellet under fyret. Lindesnes var naturlig nok et strategisk viktig punkt for den tyske krigsmakten. I dag arrangeres en rekke konserter og kunstutstillinger i de flotte lokalene ute på fyret.
Sykle til Norges sydligste punkt!
Å sykle ut til Norges sydligste punkt er en flott tur. Det er naturlig nok noe å notere i boka at du har syklet til Lindesnes fyr! Det mest nærliggende startstedet er Vigeland sentrum. Det er nær E39 og er et godt utgangspunkt.
Vi anbefaler sterkt å parkere og ta utgangspunkt ved kulturhuset. Få med deg Gustav Vigeland-utstillingen og ta en velsmakende kaffe og kanskje et deilig kakestykke her før du setter deg på sykkelsetet. Deretter er alt skiltet i retning fyret.
Følg riksvei 460 hele veien. Turen ut til fyret fra Vigeland er omtrent 27 kilometer lang. En voksen syklist bruker alt mellom 1 og 2 timer på disse kilometrene. Tur-retur bør du altså beregne 4 timer. De sprekeste racersyklistene greier seg med 1 time hver vei. Og de aller tøffeste sykler kanskje helt fra Mandal og overnatter for eksempel i Spangereid.
Dette er en relativt trafikkert vei, så det anbefales ikke å sykle med barn på denne turen. Har du barn med deg, bør dere heller kjøre ut til Lindesnes fyr, parkere og heller gå en liten tur på turstien før og nord for fyret.
Omtrent halvveis på sykkelturen mellom Vigeland og fyret kan du ta en pust i bakken i Spangereid sentrum med den fine sandstranda der. Hvis du vil ha en kortere tur, kan du også selvsagt sykle til og fra fyret fra Spangereid. Et godt utgangspunkt kan da være å ta inn på Lindesnes gjestehus i Spangereid og utforske landskapet derfra.
Sykkelturen ut er da 10–12 kilometer lang og helt overkommelig.
Dersom du tar bilen ut, må du huske på å ta hensyn til syklister.
Dessverre er ikke alle bilister like flinke til det.
Veien mellom Vigeland og fyret er variert, noen steder er det gangog sykkelsti, men mesteparten av veien er vanlig riksvei. Ute på Lindesneshalvøya er det en god del bakker og svinger.
Flere steder går veien helt ned i strandkanten, og det er vakkert med hvitmalte sørlandshus i bakgrunnen. Det fineste øyeblikket er når veien går ned mot fyret, og det åpenbarer seg i møtet med storhavet bak.
Spektakulær kyststi
Fra kafeen før fyret går to av stiene inn i terrenget. Her er det skiltet og lett å finne fram. Landskapet er høyfjellsaktig og et kystlandskap uten mye vegetasjon. Du går hele tiden og kan kjenne lukten av sjø og kanskje lyng.
Å gå tur her kan kanskje minne om de flotte gåturene sør i England langs bratte kystpartier, særlig hvis du går Kyststien. Tar du Fjellstien, er dette fremdeles det samme, men den går også litt lenger inn i landskapet. Begge stiene er merket fra kafeen.
I billettluka i fyrinformasjonen selger de små – og litt lite nøyaktige – kart som viser hvilke stier som finnes, og hvor de går. Det er flere stier, også en sti lenger sørvest.
De to mest aktuelle når du tar utgangspunkt i fyret, er kanskje Kyststien og Fjellstien, som delvis går inn i hverandre og godt kan kombineres.
Kyststien går langs kysten, mens Fjellstien går opp mot Sulebakjødna, et ferskvann hvor du godt kan bade. På kartet fra fyrinformasjonen står det at turen tar et par timer, og det bør du nok regne med om du går hele.
Langs kyststien er det mange fine piknikplasser med flott utsikt ut mot havet. Det er også noen badeplasser i både sjø og ferskvann og fiskeplasser å spore opp. Her ute er du selvsagt værutsatt, så studer værmeldingen nøye før du legger ut på tur.
Lyngheiene nord for fyret er verneområder med en helt spesiell kystnatur og godt egnet for flotte og unike fotturer. Ta kontakt med informasjonen på fyret, få kart og forklaring og knyt vandreskoene og sekken.
Kajakk ut til fyret er for de mest erfarne. Men inne i Grønsfjorden, Lenefjorden og Spangereidkanalen er det flotte og trygge kajakkforhold.
FAKTA:
Tur: Sykkeltur til Lindesnes fyr og vandring på kyststi
Type tur: Dagstur på sykkel og kort fottur
Vanskelighetsgrad: Sykling på trafikkert vei (voksen sykkeltur) og vandring i relativt lett terreng. Best egnet for voksne og større barn
Lengde: Sykkelturen Vigeland–Lindesenes: 54 km, tur-retur
Tid: Fra 2 til 5 timer
Kart:
Turkart for Lyngdal og Lindesnes 1:50 000
Kart over turstier fra Lindesnes fyr i informasjonen/billettluka
Merking: Turstiene ved fyret er merket
Overnatting:
Lindesnes gjestehus på Spangereid
Overnattingsmuligheter flere steder, for eksempel Vigeland og Åvik
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.