Du trenger ikke legge lista for høyt om du vil utforske det mangfoldige Listalandet med sykkel. Du kan sykle fra Farsund og ut til fyret og tilbake i et geografisk åttetall. Les om flere turmuligheter på Lista.
Lista fyr er – som Lindesnes fyr – et kjent monument. Å sykle ut dit gjennom Listalandets forblåste og særegne landskap er en opplevelse. Foto: Lars Verket
Lesetid: 5 minutter
Lista, eller Listalandet, er et unikt område. En slags blanding av Sørlandet og Rogaland og med et solid innslag av Amerika.
Mange herfra tok nemlig turen over dammen til Amerika, og dette preger ennå folk her ute med sine amerikansk-inspirerte hus og amerikanske biler.
En sykkeltur på Listalandet er en spesiell opplevelse. Det kan være lurt å sjekke værmeldingen nøye, for på det flate, kystnære, sørvestlige Listalandet kan det være mye vind.
Brettseiling, kiting og surfing er derfor populært, men med restriksjoner på grunn av den spesielle naturen. Mange av strendene er vernet fordi de er viktige som rasteområder for fugler på trekk.
Det finnes både sand- og steinstrender, og om det ikke blåser for mye, kan du fint ta et bad her. Fisking kan også anbefales.
Mange fotointeresserte besøker Lista på grunn av det åpne landskapet og det helt spesielle lyset som området er kjent for. På våren og høsten kan storm og vind gi flotte motiv og opplevelser, om du bare er godt nok kledd for det.
Lista fyr
Lista fyr ble bygd i 1853 for å sikre skipsfarten som gikk forbi her fra Vestlandet og Sørlandet og ut til Europa. I fyret kan du overnatte, men de fleste er bare innom på dagstur. Mellom 30 000 og 40 000 turister av alle slag besøker fyret hvert år.
Farvannet utenfor Lista sies å være kystens største skipskirkegård.
Høsten 1781 strandet hele åtte skip utenfor Lista, og fyret var derfor høyt prioritert da utbyggingen av fyrvesenet kom i gang på 1800-tallet. Det første fyrtårnet ble tent allerede i 1836. Dette står fremdeles og er et 34 meter høyt tårn i hugget granitt.
Etter hvert ble det et problem å kunne skille de enkelte fyrlysene langs kysten fra hverandre. For å unngå forveksling ble det derfor reist ytterligere to fyrtårn på Lista i 1853. Ordningen med tre fyrtårn varte fram til 1872, og i disse årene var Lista fyrstasjon verdens største i omfang.
I 1872 hadde oppfinnelsen av de nye blinkapparatene gjort det mulig å skille fyrene fra hverandre ved hjelp av ulik lyskarakter. To av tårnene på Lista ble derfor demontert og flyttet. Det opprinnelige 34 meter høye tårnet fra 1836 står der ennå.
Dagens fyrstasjon er i tillegg til det 34 meter høye tårnet fra 1836 et informasjonssenter, en assistentbolig med utleiemuligheter og det flotte Galleri Lista Fyr i fyrmesterboligen.
I tillegg finner vi her en av Norges viktigste ornitologiske stasjoner. I området rundt fyrstasjonen går det noen turstier i et spektakulært kystlandskap.
Kaperbyen Farsund
Et naturlig utgangspunkt for et besøk på Listalandet er selvsagt Farsund. Dette er en hyggelig by, med rik historie, ikke minst fra skipsfarten.
Her var den norske kapervirksomheten sentral, det vil si «lovlige» sjørøveri, under napoleonskrigene. England hadde da opprettet en handelsblokade langs norskekysten, og danskekongen oppmuntret til kapervirksomhet som mottrekk. Noen av de mest aktive kaperkapteinene holdt til her i Farsund.
Sykkelturen
Du kan sykle fra Kvinesdal ned Fedafjorden og ut til Lista. Denne turen er beskrevet i Sykkelguiden, Sør-Norge (Tun forlag, 2009). Turen er anslått ca. 7 timers sykling fra Kvinesdal via Lista fyr til Farsund.
Fra Farsund er det en overkommelig tur ut til Lista fyr og rundt på Listalandet, gjerne med innlagt stopp på en av de mange flotte strendene ut mot havet.
Fra Farsund sentrum sykler du langs riksvei 43 mot Vanse, eller du kan du ta veien nærmere sjøen og kysten mot Lunde og Hananger.
Begge veiene til Vanse er relativt sterkt trafikkert og passer slik sett best for voksne. Vanse er et lite tettsted på Lista, der befolkningen er kjent for sin forkjærlighet for det amerikanske, både når det gjelder hus og biler.
Fra Vanse sykler du videre langs riksvei 43 mot havet og på kystsiden av flyplassen. Her kommer du helt ned i vannkanten. Så drar du videre ut til Borhaug og Lista fyr. Vel ute ved Lista fyr er strendene, havet og fyret et naturlig mål for turen.
Når du sykler tilbake, kan du ta opp mot Stave og kjøre på nordsiden av flyplassen (riksvei 43). Da kan du også velge den veien du ikke syklet fra Vanse, tilbake til Farsund. På kartet blir dette et åttetall, hvor Farsund og Lista fyr er ytterpunktene, og lengden er omtrent 40 kilometer.
Dersom du synes dette blir i korteste laget, er det mulig å sykle videre nordover opp mot Fedafjorden og enten returnere langs riksvei 465 eller ta videre opp til Kvinesdal.
Turstier og padlemuligheter
Det er en rekke fine turstier her, først og fremst ved Lista fyr og ut mot kysten, men også en rekke andre steder på Listalandet. Forhør deg på det lokale turistkontoret.
Dersom du vil padle, bør du starte langt inne i Kvinesdal, padle ned elva og ut i Fedafjorden. Et mål er den store øya Hidra som ligger i grenselandet mellom Sørlandet og Rogaland. Når du kommer ut i mer åpent hav, bør du være oppmerksom på at sjøen ofte er grov.
Det er selvsagt også mulig å padle fra Farsund, enten ut mot Lista for erfarne havpadlere eller inn Lyngdalsfjorden.
Dresinsykling fra Flekkefjord
I nabobyen Flekkefjord kan hele familien prøve seg på dresinsykling.
Dette foregår på den nedlagte Flekkefjordbanen (1990), som tidligere var tilførselsbane til hovedbanen mellom Kristiansand og Stavanger. Hele Flekkefjordbanen er 17 kilometer lang, og du kan sykle deler av den med start i Flekkefjord. Her kan du leie dresiner hos Flekkefjordbanens venner som står bak dette tiltaket.
FAKTA:
Tur: Over Listalandet på sykkel
Type tur: Sykkeltur
Vanskelighetsgrad: Overkommelig for de fleste, men anbefales for voksne fordi veien er mye trafikkert
Lengde: Omtrent 40 km t/r
Tid: 2–3 timer i sykkeltid – en dagstur med stopp underveis
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.