Slik monterer du en Canyon elsykkel bestilt på nett
Mange lurer på hvordan det er å bestille en Canyon elsykkel på internett, og montere den selv. Her tar vi deg gjennom monteringen av en Canyon elsykkel.
DETTE KLARER DU SELV: Med enkle verktøy og litt forhåndskunnskap kan du montere en elsykkel du har bestilt selv på nett. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Lesetid: 4 minutter
Canyon er det tyske sykkelmerket som har gjort sykkelsalg til å utelukkende være netthandel-basert. Når du bestiller sykkel på internett, innebærer det i de aller fleste tilfeller at du må gjøre litt montering selv. Det gjelder også for Canyon.
Vi får av og til spørsmål fra leserne hvordan det er å motta en sykkel i eske fra Canyon, og om det er vanskelig å skru den sammen selv. Derfor dokumenterte vi utpakkingen og monteringen av en Canyon Precede:ON som vi fikk på test, med utstyrsredaktøy Øyvind Aas. Flere av punktene her vil også gjelde ved nettbestilling av sykler fra andre merker, om ikke alle.
Dette er en elsykkel for bysykling. Den er pakket ned på en gitt måte - pakkemetoden kan variere etter hva slags sykkel du har bestilt, og om den har motor eller ikke.
Esken
Esken som denne sykkelen kom i, er over dobbelt så stor som vanlige sykkelesker Canyon bruker når de sender umotoriserte sykler.
Bokslås
Lokket på pappesken er låst med fire runde plastikkskiver, som du må vri til en gitt posisjon og dra ut.
Ryddig opplegg
Slik ser det ut når du åpner esken på lokket. Til venstre finner du esken med manualer, lader, verktøy for montering og reservedeler.
Sete og setepinne
Sykler fra Canyon kommer nær sagt 95% ferdig montert. Hvor mye du må gjøre selv kan variere, men i dette tilfellet var det sete og setepinne, pedaler, samt fremhjul som måtte monteres.
Fjerne pappskiller
Når du har tatt ut manualer og deler, kan du fjerne beskyttelsespapp som ligger mellom sykkelen og hjulet.
Ut med hjulet
Nå kan du løfte ut framhjulet, som står i en egen del av pappesken
Ut med sykkelen
Nå er det klart for å løfte ut sykkelen. Husk at elsykler er tunge, som regel rundt 25 kilo. Det kan være lurt å få hjelp for å unngå unødig belastning av ryggen.
Av med plast
Her har Øyvind hengt opp sykkelen i et mekkestativ, men du kan også la den stå på bakken. Det er klart for å fjerne bobleplast, plast og papp som er surret rundt sykkelen for å unngå transportskader.
Forsiktig!
Øyvind har pakket ut noen hundre sykler før, og bruker derfor en tapetkniv for å snitte opp teip og plast så prosessen går fortere. Hvis du gjør dette for første gang bør du være forsiktig så du ikke snitter gjennom teipen med kniv og lager stygge riper i rammen eller noen av komponentene.
Montere setepinnen
Det neste steget er å montere setepinnen. Utformingen på akkurat denne setepinnen er litt spesiell - her skal det en liten skivemekanisme ned i seterøret med setepinnen for å stramme den. På de fleste andre sykler er det bare en helt vanlig setepinne som slipped ned i seterøret, og strammes med seteklemma som vanligvis er montert på sykkelen fra fabrikk. I esken fra Canyon følger det med en liten pose med monteringspasta. Den anbefaler vi å bruke, men du trenger ikke klisse til hele pinnen, det holder å bare ta noen strøk utover. Slik sikrer du at setepinnen ikke setter seg fast over tid.
Når setepinnen er nede, strammer du med en unbrako. Canyon leverer et unbrakosett med momentnøkkel i esken, som du med fordel kan bruke.
Montere pedaler
Så er det pedalene som står for tur. Husk at pedalene bruker links-gjenger på non-driveside av sykkelen. Stram til med håndmakt først, og så med den medfølgende pedalnøkkelen.
Montere framhjul
Framhjulet er en smal sak å montere. Men for ordens skyld, hvis det skulle være noen tvil; dette må du selvfølgelig montere riktig, med bremseskiven på samme side som bremsekalipperen. Fjern den tynne transportplaten som sitter i kaliperen, sett hjulet opp i gaffelen, og tre inn akslingen. Denne strammer du med en unbrakonøkkel.
Sjekk bolter
Da er du nesten i mål. Nå kan du gå over med den medfølgende momentnøkkelen og sjekke bolter på styre/styrefremspring, og setepinne.
Klar for tur!
Da er du klar for sykling. Husk at det alltid er lurt å gå over bolter på sykkelen og etterstramme etter noen timers bruk.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.