/ Sykkel

Sykkelferie i sommer?

Planlegger du årets sommerferie? Her får du 10 grunner til å sykle i Norge.

Sist oppdatert: 3. januar 2022 kl 15.13

Sommeren 2016 syklet jeg en 5360 kilometer og 76 dager lang rundtur i Norge. Snaut halvparten av turen tilbrakte jeg i de tre nordligste fylkene. De 5360 kilometerne er fulle av oppturer og nedturer.

De mange møtene med mennesker og natur både gleder og utfordrer. Opplevelsene spenner fra gråt og djupt mismot til hemningsløs turglede. 

Denne turen hadde jeg drømt om lenge! Måneden langs veien i nord bød på fenomenale opplevelser og enorme kontraster. 

Her er noen grunner til at jeg digger Nord-Norge.

1. Solnedganger

solnedgang
OPP I ØST: Ned i Vesterålen. Foto: Lars Erik Sira

Jeg var litt for seint ute til å få med meg perioden med midnattsol, men solnedganger kan være like bra. Og det var ikke mangel på kveldslys av den spektakulære sorten, som denne i Vesterålen.  

 

2. Strender

Uttakleiv lofoten
Uttakleiv lofoten

Smellvakre strender er så vanlig i Nord-Norge at det er fort gjort å begynne å ta dem for gitt. De dukker opp over alt. Uttakleiv i Lofoten pekte seg ut som en av de beste av de beste.

  

3. Fersk fisk

20160812_115903
20160812_115903

Jeg er ingen erfaren fisker, men langs Helgelandskysten beit fisken bortimot hver gang jeg prøvde lykken, som her på Rødøy.

  

4. Vakre veier å sykle på

sykling i norge
LANGSTRAKTE NORGE: Det er nok flere bilturister enn sykkelturister i Norge. Men det kryr ikke av biler hele tiden.

Strekninga fra Brønnøysund til Tromsø via Helgeland, Salten, Lofoten, Vesterålen og Senja er tursykling i verdensklasse. Flotte omgivelser hele tida og stort sett beskjedent trafikkerte veier er en tursyklists drøm. Her langs fylkesvei 815 på innersida av Lofoten.

5. Uventa møter langs veien

rev
NÅR DU MINST VENTER DET: En rev krysser veien. Foto: Lars Erik Sira

En sykkeltur byr på mange uventa opplevelser, som for eksempel et møte med en nysgjerrig rev på Ifjordfjellet i Finnmark.

 

6. Sjarmerende småsteder

Nyksund fiskevær
FISKEVÆR: Postkortidyll. Foto: Lars Sira

 Rett som det var, kom jeg til småsteder jeg syns det var vanskelig å forlate. Fiskeværet Nyksund, som de siste par tiåra har våkna til liv igjen, var av de aller mest spennende.

 

7. Imøtekommende folk 

butikk i nyksund
KREMMER´N: Er du i Nyksund, er det verdt en tur innom den lokale kjøpmannen.

Jevnt og trutt møtte jeg hyggelige mennesker, som var nysgjerrige på turen min og som villig fortalte om opplevelser fra sine egne liv i landsdelen. En av dem var Atle Arnulfson Valland, som satte meg inn i Nyksunds fortid og delte tanker om framtida.

8. Fjellturer 

Skjermbilde 2018-03-07 kl. 14.54.21
Skjermbilde 2018-03-07 kl. 14.54.21

Når jeg ville gjøre noe annet enn å sykle, var nærmeste fjell aldri langt unna. Mange av dem er lett tilgjengelige og byr på utsikt i eliteklassen, som her på Rødøyløva.

9. Den barskeste naturen

lofoten
lofoten

Hele Norge er storslått. Men aller barskest er det i nord. Engabreen, ei arm av Svartisen, er en god representant for røff natur.

10. Smellvakre stoppesteder langs vegen

Senja
Senja

Noen områder hadde så mange flotte steder å stoppe at framdriften blei så som så. Senja utmerka seg spesielt, som her på Tungeneset.

Lars erik sira
Lars erik sira

Lars Erik Sira (f. 1975) drømmer om å være mer på tur, men våkner stort sett hjemme i sin egen seng på Melhus før han drar på jobben i Statens vegvesen. Bloggen hans handler om sykle langt langsomt langs landeveien, i skogen, på fjellet, ved havet – på kontinuerlig søken etter gode opplevelser. Sommeren 2016 syklet han Norge rundt på 76 dager, som det også ble bok av. Du kan følge Lars Erik på hans hjemmeside.

Publisert 7. mars 2018 kl 15.13
Sist oppdatert 3. januar 2022 kl 15.13

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen