HVORDAN VELGE? En hard SUP av epoxy har helt andre kvaliteter, fordeler og ulemper enn en oppblåsbar. Bilde: Fanatic
Lesetid: 4 minutter
De siste årene er det ikke lenger tvil om hva markedet har valgt seg. Oppblåsbare stand up paddleboards er så godt det eneste som selges – av gode grunner. For de fleste er ikke et hardt SUP-brett et alternativ.
SUP tar for mye plass i boden, og i motsetning til en hard SUP er den oppblåsbare lett å stappe inn i en bod eller skap. Uansett hvor liten leilighet du har, så kan nå alle bli padlere.
Jo, det er fordi de harde SUP-brettene stort sett er enda bedre når du først er på vannet.
Men er det argumentet sterkt nok for at du ikke skal velge en kompakt og praktisk oppblåsbar SUP?
Fordelene med en hard SUP
Det finnes ingen begrensninger i hvordan du kan forme et brett ut av epoxy. Derfor vil også harde SUP brett ha tydelige former med skarpe og runde kanter der det trengs.
Finneboksen vil være helt stiv og brettene er stort sett laget med konkaver som gjør at brettet blir både raskere og med stabilt.
FART / MANØVRERING (10/10)
Skal du padle raskest mulig eller surfe bølger med SUP-brettet, så er en hard SUP bedre for de fleste.
OPPBEVARING OG FRAKT (7/10)
Harde SUP-brett er bare for de som har plass. Husk at de også slipper å pumpe opp brettet, som jo kan være ganske slitsomt i seg selv.
HOLDBARHET (3/10)
En hard sup i epoxy holder nok i flere år enn en oppblåsbar SUP. Men den vil ikke tåle slag mot steiner på samme måte som en oppblåsbar. Den kan selvsagt også få skader og falme, samtidig så er det er veldig lett å fikse og til og med få pent igjen.
HÅNDTERING I VIND (9/10)
Siden en hard SUP ligger lenger ned i vannet og har en mer presis form vil den oppføre seg bedre i vind enn en oppblåsbar.
PRIS (6/10)
Harde SUP-brett er dyrere enn oppblåsbare. Dessuten er det ikke like vanlig at de selges i pakker med åre og finner, slik som oppblåsbare SUP-brett gjør. Prisene ligger fra 3000 – 25.000 kroner
ULEMPENE MED EN HARD SUP
En SUP er stort sett rundt tre meter lang. Har du ikke plass til en hard SUP, så er det jo en no-brainer uansett.
Generelt sett er harde SUP-brett dyrere enn oppblåsbare.
Stabiliteten på en oppblåsbar SUP sies stort sett å være bedre enn på en hard SUP på grunn av det store luftvolumet.
Fordelene med oppblåsbar SUP
Vi kan vel avsløre det med eng gang, at en oppblåsbar SUP har en del flere fordeler. Det har skjedd mye med denne type SUP-brett. De beste oppblåsbare SUP-brettene er laget med en avansert drop-stitch-teknologi, der overdel og underdel av båten er festet sammen med tusenvis av tråder som gjør at båten holder formen og stiver av hele konstruksjonen.
Mange av de oppblåsbare har til og med konkaver, som gjør at det oppleves som mer presise og stabile i vannet.
FART / MANØVRERING (7/10)
De fleste som kjøper oppblåsbare SUP-brett går gjerne for en klassisk og stabil allround-form som vil være fin å bade med og leke med for ungene, men dørganes kjedelig å padle.
Går du for en premium variant, kan du riktignok få en stiv båt med presise egenskaper som nesten er helt på høyden med en hard SUP.
HÅNDTERING I VIND (5/10)
En lett og oppblåsbar SUP som flyter høyt på vannet er ikke spesielt god å padle i mye vind. Kantene er rundere og gir en dårligere presisjon når båten ikke kan padles rett.
OPPBEVARING / FRAKT (9/10)
Det viktigste punktet for det fleste er plasseffektivitet og hvor enkelt der er å transportere.
Alle oppblåsbare SUP-brett kommer med en egen bag og pumpe. De fleste leverer også åre og finne der alt får plass i denne baggen.
HOLDBARHET/KVALITET (9/10)
En god SUP er laget av materialer som skal tåle mange års bruk. Plasten og limet er godt testet ut i gummibåter til militære formål. Konstruksjonens svakhetene i en oppblåsbar SUP er at de kan få riper og flenger om du er uforsiktig over skarpe steiner, skjell og lignende.
I motsetning til harde SUP-brett, så tåler de slag mot harde gjenstander. Merk at de likevel ikke skal oppbevares fullt oppblåst av hensyn til trykkforandringene som kan oppstå ved høyere temperaturer for eksempel.
PRIS (8/10)
Oppblåsbare SUP-brett koster mindre enn de harde. En billig variant som ikke er laget til stort annet enn bading får du helt ned mot 2000 kroner, mens de dyreste kan koste nesten 20.000 kroner.
– ULEMPENE MED OPPBLÅSBAR SUP
Å pumpe opp en SUP til 15-20 PSI er ingen artig jobb. Men det må du altså gjøre - hver eneste gang du vil padle.
Kjøper du en litt for enkel oppblåsbar SUP, så ender det heller opp med garasje-/bodfyll enn som et artig leketøy. En hard SUP, uavhengig kvalitet vil uansett ha visse kvaliteter.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.