SKARPE SKØYTER: Å slipe turskøyter er noe du kan gjøre selv. Denne artikkelen gir deg trinn for trinn. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 3 minutter
Med enkle redskaper kan du selv sørge for at du har sylkvasse skøyter hver gang du skal bruke turskøytene dine. Med litt øvelse trenger det ikke å ta mer enn ti minutters arbeid hjemme.
I tillegg til at skarpe skøyter gir deg bedre tak i isen, får du mer fart. Du anspenner deg også mindre for å holde balansen mot glipptak, enn når skøytene er sløve.
• Et stativ for å spenne turskøytene skikkelig fast
• Et stort, flatt bryne i stein eller med diamantplater. Sistnevnte koster noe mer og har lengre holdbarhet. Begge typer har en grov og en fin side.
• Vann og en klut for å smøre brynet
• Et lite, finere bryne til å slipe ujevnheter (grader) på sidekantene
7 trinn til sliping av turskøyter
1. Plasser stativet på et stødig bord, kjøkkenbenk eller lignende. Løsne på skruene på stativet slik at det blir plass til skøytestålet under festemekanismen. Skru skøytene godt fast i stativet. Pass på at begge skøytene er plassert helt parallelt.
2. Fukt det store brynet med en våt klut slik at det er helt vått på den grove siden.
3. Legg den våte siden av brynet ned på tvers av de to skøytene, slik at det hele tiden ligger plant. For å beholde denne planheten helt frem i tuppen av skøytene er det viktig at tuppene er montert like langt frem i stativet.
4. Beveg brynet i lange drag over hele skøytestålet for hvert drag, uten å legge på mer vekt enn selve brynesteinen gir. Slik sliper du like mye over hele lengden av stålet og bevarer dermed radius (rocker) i skøyten.
For at brynet skal forbli plant – og ikke slipes ned kun to steder – forsøk å la brynet bevege seg sidelengs samtidig som du trekker det frem og tilbake.
5. Gjenta slipingen med den fine siden av brynet. Du vil se at skøytestålet får en skinnende, blank overflate. 10-15 drag er oftest tilstrekkelig.
6. Skru så løs skøytene fra stativet, fukt det lille brynet og bruk det til å slipe begge sidene av skøyteeggen. Her oppstår det nemlig ujevnheter etter slipingen under med det store brynet.
7. Kontroller at hele skøyteeggen er skarp ved å dra en negl på tvers av eggen. Stålet er skarpt om det lett høvles av tynne spon.
Etterarbeid
8. Skyll av brynet godt. Tørk av skøytestålet så det er helt tørt og sett på et beskyttende futteral over skøytestålet, både for å bevare skarpheten, og for å beskytte hud eller annet utstyr for å bli kuttet opp.
9. For å perfeksjonere gliden ytterligere, slik man gjør med hurtigløpskøyter, kan skøyte-eggen gjøres enda jevnere og glattere med poleringspapir eller en poleringstrekant i ulike finhetsgrader.
10. Hvis brynet etter mange gangers bruk har blitt ujevnt, finnes det spesiallagde slipekorn for å slipe selve brynet plant igjen.
Hvis du vil levere skøytene dine til slip
De fleste sportsbutikker har kun utstyr til å slipe hockeyskøyter som skal ha en «hulsliping» av stålet. De kan imidlertid ikke benyttes for turskøyter og lengdeløpskøyter, som skal slipes plane.
Kanskje er du også heldig å bo i nærheten av steder hvor noen har spesialisert seg på å slipe tur- og lengdeløpskøyter?
Her er noen muligheter for å slipe turskøytene dine dersom du ikke ønsker anskaffe eget slipeutstyr. Noen kan både slipe, sjekke radius og eventuelt endre den:
• Rollers, Økern i Oslo
• Skøyteglede, Harestua
• OnIce, Bærum
• Turskøyter.no arrangerer slipedager på Lillebru Gård i Ski (følg med på Facebook)
• Vikingskipet, Hamar
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.