SKØYTING PÅ GJENDE: Med utgangspunkt i Gjendesheim fikk vi en sjelden skøytetur til fjells. Foto: Oddvin Lund
Lesetid: 4 minutter
Gjende, ja, det grønne vannet dere vet, som vi ser på alle bildene fra Besseggen. Reddet fra omfattende utbyggingsplaner for 100 år siden av framsynte naturvernpionerer.
Beskuet av titusener av turister hver sommer. Det må da også kunne brukes til noe spennende?
Selvsagt kan det. Å padle tur/retur Gjendesheim-Gjendebu er ingen stor sak, så lenge man er forberedt på den lave temperaturen i vannet og vindkast som kan komme ned fra fjellet. Snøen ligger greit for tilsvarende skitur det meste av vinteren.
Enn isen?
Inspirasjon til turen har vi fått fra både svenske og norske turskøytere som en gang i blant har rapportert om flott skøyteis på Gjende. Og vi har sett bildene. Det er ikke bare vannet som er grønt, isen er også grønn!
Med noen skøytere som nå har blitt rågode på tolkning av satellittbilder, er vi bedre rustet enn noen gang. Å følge med på utviklingen av været er også nødvendig. Etterretningen skal klaffe, for oss som ikke bor i nærheten.
I utgangspunktet er det tre fenomener som skal inntre samtidig for at det skal være mulig å skøyte Gjende:
Turskøyter som du fester til skisko eller vintersko er fantastiske verktøy for opplevelser på isen. Les tester av turskøyter fra Zandstra, Isvidda, Norra og Viking.
Dette gjelder alle vann, forsåvidt, men Gjende og andre fjellvann er litt sære ved at blankisperioden gjerne er kort. Snøen kommer fort, og når den først har lagt seg så blir den som regel liggende.
Isen er kanskje ikke sterk nok for skøyting før snøen kommer og bremser is-tilveksten. Da blir det ikke noen skøytesesong. Stedlig og pålitelig informasjon om isen vil være nyttig. En telefon til folka på Gjendesheim er lurt. Det gjelder med andre ord å handle raskt når man mistenker at det er skøyteis på gang på Gjende.
Den 5. januar 2021 hadde vi store forventninger. Sikker melding om klart og kaldt vær gjorde at det kriblet godt i skøytefoten på vei opp til Gjendesheim. Issjekk i mørket første kvelden bidro ytterligere til å heve stemningen. Dette må bli bra!
Å skli av gårde på ny glassis skaper gjerne eufori i våre rekker, men omgivelsene og lyset på Gjende gjorde at vi følte det var noe ekstra på gang. Vi var definitivt på rett plass til rett tid.
Skøytbar is her varer kanskje bare en dag eller to, i verste fall bare noen timer.
At isen på Gjende legger seg ujevnt, kompliserer det hele ytterligere.
Isen legger seg først i endene av vannet, deretter i midtre partier. Det kommer av at to elver renner ut her, nemlig Muru ved Memurubu og Leirungsåe fra Leirungsdalen.
De to elvene påvirker isleggingen tvers over vannet på hver sin måte.
Kaldt, klart og stille vær kan gjøre at isen kan legge seg raskt også i midtre partier. Det er da det er mulig å skøyte hele Gjende på én dag.
Det var dette som skjedde natt til 7. januar i år. Vi hadde skøytet østre del dagen før, og møtt på is i tynneste laget nær elvenes utløp. Nå kunne vi svinge oss forbi elvenes utløp i en stor S-formet bue, på stålis som var rundt 5 cm tykk. Turen fikk et interessant ekspedisjonspreg. Det krever tålmodighet å leite seg fram på farbar is når det er ujevne forhold. Det er hyppig bruk av isstavene som gjelder.
Selvsagt må utstyr og rutiner være på plass og godt innøvd. Ingen har spesielt lyst på et bad og klesskift på isen i 25 kuldegrader.
De tyngste karene fant det best å snu før vi passerte Memurubu. Det var riktig tenkt, selv om det «sikkert» hadde gått bra det også. Den farbare «brua» av tykk nok stålis var ikke særlig bred. Trolig var veien vår over de nylagte partiene eneste muligheten denne dagen, og bare med noen titalls meters marginer på sidene. Under slike forhold må alle vurdere sine egne komfortsoner og marginer.
Det er vanskelig å registrere hva som gjør forholdene ujevne, men strømmen i vannet fra elvene påvirker isen kilometervis fra osene. Noe overraskende fant vi is som var 8-9 cm tykk, på et parti som var åpent vann et døgn tidligere. Stille, klart vær og mange minusgrader gjør susen.
Gjende tur/retur blir rundt 45 km, en passe dagstur når dagen er kort på denne tiden av året.
Andre skøytere lot seg inspirere av rapportene, og isen var faktisk farbar noen få dager til i denne perioden.
Magiske blåtimer, mykt lys tidlig og sent på dagen, skarpere og krystallklart midt på dagen og en svart nattehimmel med en uendelighet av stjerner.
Fargene er intense og blank is reflekterer de skarpe kontrastene.
Norge er i stor grad fremdeles uoppdaget som skøyteland.
Fjellskøyting som aktivitet i Norge er bare så vidt ute av startgropa. Utviklingen videre avhenger av at vi får spredd god informasjon om farbar is raskt.
OM TUREN
Når: Sesongen for skøyteturer på Gjende er kort og sårbar, så en telefon til vertskapet på Gjendesheim er lurt.
Ruta vår: Gjendesheim-Memurubu-Gjendebu
Distanse: 45 km t/r
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.