- Vil du ha skredvarsel?

Det er Solveig Kosberg som spør, og årsaken er at hun utreder interessen for skredvarsling i Norge, i første omgang Romsdalen.

Sist oppdatert: 25. september 2009 kl 14.32
Lesetid: 3 minutter

Kosberg kommer fra Molde og har fått utredningsmidler fra Innovasjon Norge for å finne ut om det lar seg gjøre å finansiere en skredvarslingstjeneste for Romsdalen.
- Dette er et privat initiativ, men jeg kan jo avsløre at jeg ikke gjør det for å bli rik. Da ville jeg nok ha funnet på noe annet, sier Solveig Kosberg, som jobber som ingeniør i Axess og selv bruker Romsdalen til toppturer og klatring.

Ønsker seg flere svar
Datainnsamling til undersøkelsen foregår på nettet, og Kosberg er interessert i flere respondenter.
- Jeg begynte med mitt eget nettverk, og etter hvert har det spredd seg til venners venner og et stykke til. En del henvendelser kommer også via Facebook-siden, og det er tydelig at mange er opptatt av dette. De som vil være med på undersøkelsen kan sende meg en e-post på solveigkosberg (a) hotmail.com så får de lenka til undersøkelsen, sier Kosberg.

Nærvarsel, ikke fjernvarsel
På lang sikt er formålet med undersøkelsen å få på beina en organisasjon som kan tilby daglige skredvarsler for Romsdalen, og etter hvert flest mulig steder i landet. På snoskred.no legger NGI i dag ut skredvarsler for Finse, Imingfjell og Stryn.
- Disse varslene er etter det jeg forstår rettet mot vei og jernbane og fokuserer på ”naturlig utløste skred”, og tar ikke hensyn til tilleggsbelastninger fra en skiløper. Denne typen varsel er et "fjernvarsel" fordi det kun er basert på data fra værstasjon og værprognoser, og lite undersøkelser om snødekket blir gjort direkte i felt. Det finnes altså ingen varsel rettet mot skiløpere i Norge per i dag. Dette ønsker jeg å gjøre noe med, sier hun.

Hvordan skal dere gjøre det?
- Det er NGI som har kompetansen for å analysere data og produsere varsler i Norge. Den nye organisasjonen vil bli oppdragsgiver for NGI. I tillegg er det etter min mening nødvendig å ta i bruk lokal fjellførerkompetanse for å få en best mulig tjeneste. Men skredvarsling bringer med seg flere problemstillinger som gjør det veldig komplekst. Så vi må se på hvordan vi kan få gjort dette riktig.

Varsel på nett og sms
Varslene skal publiseres på nettet og på sms. Et av spørsmålene er hva folk er villige til å betale for varselet.
- Jeg ser på ulike måter å finansiere dette på, et aspekt er folks betalingsvilje. Abonnement for brukerne er en mulig løsning, men jeg mener at det offentlige bør se den økonomiske gevinsten i at folk får bedre beslutningsgrunnlag for å vurdere hvor og når de drar på tur, og dermed bidra økonomisk. Den samfunnsøkonomiske kostnaden ved dødsulykker er høy, så det bør ha verdi å unngå ulykker og søkeaksjoner. Delvis reklamefinansiering av tjensten burde også være realistisk å få til.

Hva med resten av landet?
- Modellen for tjenesten skal legges opp slik at den kan implementeres flere steder etter hvert, forteller Kosberg.

Prosjektet og resultater fra undersøkelsen skal presenteres på Skredkonferansen i Ørsta i november.

Du kan bidra
Og husk at du i denne fasen kan bidra aktivt ved få tilsendt lenke til spørreskjemaet fra solveigkosberg (a) hotmail.com, OG ved å melde deg inn i Facebook-gruppa "SNØSKREDVARSEL i ROMSDAL"

IMGP0978_[1]z
IMGP0978_[1]z
Publisert 25. september 2009 kl 14.32
Sist oppdatert 25. september 2009 kl 14.32
 

Relaterte artikler

 
toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen