VÅRSKITUR: Til siste sløsj

Når vinteren er på hell dukker det opp enda flere muligheter for skiturer. De vinterstengte veiene åpner, og gir deg enkel tilgang til gode turmål.

Sist oppdatert: 24. mai 2011 kl 13.54
Lesetid: 5 minutter

Med det stikkende grønne lurende rett rundt hjørnet, som du dessverre ikke kan stå på ski på, gjelder det å plukke ut de smarteste stedene for vårskiturer. Mange steder begynner det å bli irriterende langt å gå på beina i kratt og lyng, før du kommer til snø og kan spenne på deg ski. Andre ganger må du hoppe fra snøflekk til snøflekk for å unngå lyng i klisteret på fjellskia. Men akkurat når du tror skisesongen er på hell, da dukker det opp enda flere muligheter; de vinterstengte fjellovergangene åpner. Tata!!
Med ett har du tilgang til enda flere topper, vidder og snødekte områder, som kanskje føles litt for langt å gå til midtvinters. Her er noen klassiske turer som har ventet på deg hele vinteren.

Se www.vegvesen.no for åpningsdato for vinterstengte veier. 

Fv 63 Trollstigen, Møre og Romsdal:  Finnan 1786 moh

Trollstigen kommer du til både fra Romsdalen og fra Sunnmøre, og veien åpner vanligvis i slutten av mai. Da har du et par uker på deg med gode muligheter for fine toppturer. Finnan er den klassiske vårskituren fra Trollstigen. For å komme opp kreves litt kunnskap for å komme deg over breen,  men det er en slak og fin, forholdsvis kort tur. Den gir deg en kjempeflott utsikt.
Start: Parkèr omtrent en kilometer forbi kafeen om du kommer fra Romsdalen. Følg slakeste vei i terrenget vestover, og finn det slakeste partiet mellom Finnan og Alnestind, før en brattere passasje mot toppen.
Tid:  3-6 timer
Andre fine turer fra Trollstigen: Alnestind 1665, Breitinden 1797, Storgrovfjellet 1629, Stigbotthornet 1583, Bispen 1462.

Fv 51 Valdresflya: Rasletinden 2105 moh
Valdresflya gir lett tilkomst til flotte vårskiturer i Jotunheimen, både for fjellskigåere og toppturister. Her finner du flere kjente turmål, med mange totusenmetere. De som kommer med det tyngste utstyret kan nok bli skremt av den store flate vidda, men det er likevel fullt mulig å få brattere turer bare du er villig til å gå litt. Planlegger du dagstur kan du likevel vurdere å ta fjellski. Rasletinden er en klassiker på Valdresflya, og er en ikke spesiell tung, men familievennlig topptur. Kommer du deg først opp på Rasletind, har du også muligheten til å nå ni 2000-metere innover. Sklir du inn i Leirungsdalen, har du store muligheter for brattkjøring i tillegg til snillere turer.
Start: Ved Valdresflya vandrehjem, vestover til foten av fjellet, og nordøstover mot toppen.
Tid: Ca 5 timer
Andre fine turer fra Valdresflya: Kalvehølotinden, Munken, Leirungsdalen, og fine fjellskiturer i området.

Berdalsbandet, Sogn og Fjordane: Vestre Austabotntind 2100 moh
Berdalsbandet strekker seg fra Turtagrø over til Årdal, og åpner ofte i første halvdel av mai. Da blir mulighetene i området rundt Austabottsmassivet lett tilgjengelig. Vestre Austabotntind er en av de store klassikerne i Hurrungane, med Store Austabotntind ruvende elegant ved siden av, og utsikt til Store Ringstind og Skagastølstind på andre siden. Dette er en fin nybegynnertur for de som vil prøve litt brattere skitopper. Det er  800 m stigning, og mot slutten blir det brattere, og mange tar av seg skiene før toppen. For de som vil ha brattere nedkjøring, ligger det en flott renne mellom store – og vestre Austabottntind, men da anbefales det også å gå opp selve renna.
Start: Fra parkeringsplassen ved veien over Berdalsbandet. Her følger du ryggen østover.
Tid: Ca 4 timer
Andre fine turer fra Berdalsbandet:  Soleibotntind 2083, Kyrvassnosi 1534

Fv 252 Tyin – Eidsbugarden, Oppland: Uranostind 2157 moh
Inn til Eidsbugarden går det beltebil fra februar til mai, men denne må bestilles på forhånd. Når veien åpner, ofte i midten av juni, har du flere muligheter for dagsturer på ski. Uranostind er blant de mest spektakulære toppene i Tyin-området. Den ser ut som en pyramide, og rager høyere enn de andre toppene rundt. Den ligger likevel som en grei, litt lang dagstur fra Tyinholmen og Eidsbugarden.
Start: Fra Eidsbugarden er den enkleste å følge Uranosbreen øst for eggen opp til en kommer på høyde med Uraknatten, en markert bratt klippe som stikker opp fra breen. Sikt på det laveste punktet i skaret mellom Uranostinden og Slingsbytind, og følg litt til høyre for eggen oppover. Eggen er smal og udefinert pga. skavler, og det er høyt ned til begge sider, så vær forsiktig.
Tid: 9 timer
Andre fine turer fra Eidsbugarden: Mjølkedalstinden 2138, Falketind 1684.

Rv 55 Sognefjellet, Sogn og Fjordane/Oppland: Storebjørn 2222 moh
Sognefjellsveien svinger seg opp fra verdens lengste fjord, Sognefjorden, og over fjellet mot Gudbrandsdalen. Langs veien finner du både Norges høyeste fjell, og noen av de flotteste brefallene i landet. Veien åpner i begynnelsen av mai, og gir deg enkel tilgang til toppturer til flere 2000- meterstopper, fjellskiturer og gode langrennsforhold. Storebjørn er en del av Smørbottntindane, og er en nydelig topp, med utsikt over Gravdalen og ut mot Hurrungane. Dette er en kjempeflott fjellskitur, som du også kan kombinere med flere av de andre toppene på Smørstabbmassivet.
Start: Parker ved Krossbu, og følg dalen oppover mot Leirbreen, videre mellom Smørstabbtindene til topps.
Tid: 8-9 timer
Andre fine turer fra Sognefjellsveien: Steindalsnosi 2025, Loftet 2170, og gode langrennsløyper der landslaget pleier å trene utover våren.

 

Fv 986 Sirdal – Lysebotn, Kjerag 1100 moh
Veien fra Sirekrok til Lysebotn gir deg enkel tilgang til Sirdalsheiene. Her er det snilt terreng som egner seg for de fleste. Veien inn til Lysebotn åpner i begynnelsen av mai, og herfra kommer du til snø langt utover våren. Her er det ikke kvistede løyper. Herfra er det mange som går på ski til Kjerag, som er en tur flere burde prøve på ski. DNT-hytta på Langavatn er et fint overnattingsalternativ.
Start Den enkleste måten å gå til Kjerag på er å følge Lyseveien til et par km fra Øygardstølen, der anleggsveien til Langavatn starter. Her kan du følge veien et stykke før du tar av nord-vestover til Kjerag.
Tid: ca 6 timer t/r
Andre fine turer: Du kan også starte fra Ådneram, som er en fin innfallssport til Sirdalsheiene og DNT-hytta Børsteinen er et fint turmål for barnefamilier.

UTE54_lores
UTE54_lores

Denne artikkelen sto på trykk i UTE # 54

Publisert 24. mai 2011 kl 13.19
Sist oppdatert 24. mai 2011 kl 13.54
 

Relaterte artikler

 
toppturer i tromsø. Foto: Kristoffer Kippernes
Bynære skiturer i Tromsø

Trygge toppturer i Troms

Topptur til Urdshovd

Av på første stopp

UPÅKLAGELIG: En krevende, men fantastisk tur. hele veien er det havutsikt og flotte naturopplevelser, mange høydemeter, spennende passasjer og nydelig nedkjøringer. Foto: Mikal Nerberg.
Fleredagers skitur i Lyngen

Lyngen på langs

toppturutstyr for nybegynnere
Rando for nybegynnere

Tips til ski for topptur

trening topptur
Fjellførerens treningstips for rando-turer

Fjellførerens treningstips for vinterens rando-turer

hans inge klette
Rando-konkurransens ABC

Slik er en rando-konkurranse

Levandehornet sett fra sørøst. Foto: Håvard Myklebust. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse – skitur

Turbeskrivelse Levandehornet

jørgen aamot toppturskolen
Typiske faretegn for snøskred

Lær deg å gjenkjenne skredfare

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen